Foto: TT
Januariavtalet

Statsvetare: Här är sprickorna som kan äventyra Januariavtalet

Partierna vill markera för väljarna att ”här lägger vi oss inte” samtidigt som ingen lättvindigt vill spräcka Januariavtalet. Men några har förlorat mer än andra, konstaterar statsvetare som fPlus har intervjuat och pekar ut konflikterna som skulle kunna stjälpa hela lasset.

Den senaste tiden har flera heta politiska frågor dykt upp som sätter Januariavtalet på prov. Det handlar framför allt om flykting- och invandringspolitiken, skogspolitiken och utbyggnaden av höghastighetsbanan för tåg.

fPlus har talat med Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, om de har potential att spräcka avtalet.

De båda menar att partisamarbeten alltid är en balansgång mellan att prioritera det ingångna avtalet och partiets egna hjärtefrågor. De är överens om att det ska väldigt mycket till innan ett parti faktiskt lämnar ett ingånget samarbete.

– Det är ovanligt att vi har fullskaliga regeringskriser i svensk politik. Det är betydligt mer vanligt att man försöker visa att man är betrodd och kan ta del och hålla uppgörelser. Det blir självklart en hel del gnabbande på vägen men det tillhör spelets regler, säger Jonas Hinnfors.

– Titta på Miljöpartiet och den stora omvändningen av flyktingpolitiken som skedde 2015. Det var en enorm politisk förlust för dem men de hoppade inte av regeringen för det, konstaterar Magnus Hagevi.

Jonas Hinnfors Foto: Göteborgs Universitet/TT

Splittring om hur SD ska hanteras

Jonas Hinnfors pekar på att fundamentet för januariöverenskommelsen är Centerpartiets och Liberalernas ovilja att vara beroende av Sverigedemokraterna och att det består.

– Det finns ju helt klart en regeringspotential mellan de borgerliga partierna och SD. C, L och SD har också många gånger tryckt på samma knappar i riksdagen men jag tror att C och L ser långsiktiga problem med att samarbeta med SD. Det handlar dels om en grundläggande ideologisk inställning, men också på att man är orolig för de krav som SD kan komma att ställa på sikt, säger Jonas Hinnfors.

Magnus Hagevi menar att de frågor som nu kommit upp till ytan hela tiden varit potentiella konfliktområden vilket också betyder att partierna tar i ordentligt när de debatteras. De vill visa sina väljare att ”här lägger vi oss inte” samtidigt som inget parti lättvindigt kommer att bryta avtalet.

– De här frågorna har inte varit helt glasklara från början utan de olika partierna har i olika utsträckning fått kompromissa. I och med det har några förlorat mer än andra. För L handlar det om höghastighetstågen, där man har haft de andra partierna emot sig. I flyktingfrågan är det S som vill vara mer restriktiv och i skogspolitiken har en slags kompromiss mellan C och MP gjorts, säger Magnus Hagevi.

”Inte hugget i sten”

Ett exempel är L:s agerande kring frågan om Höghastighetsbanan. Nu har den nya partiledaren Nyamko Sabuni gett besked om att partiet säger nej till utbyggnaden om inte Moderaterna är med på banan.

– Just att L har en ny partiledare och att flera nya medlemmar i partistyrelsen var negativa till Januariavtalet kan betyda att man söker en konfliktyta för att markera vart man står i frågan, säger Magnus Hagevi.

Sabuni har vid flera tillfällen sagt att hon inte ser behov att ompröva Januariavtalet men lagt till att framtiden inte är huggen i sten.

– Det är uttalande som det som ger henne en friare position ju närmare valet vi kommer, fortsätter han.

Magnus Hagevi Foto: Linnéuniversitetet

Löfven och S måste visa vad de tycker

Invandrings- och flyktingpolitiken är dock ett väldigt känsligt område. Inte minst för S som får se allt större väljarskaror överge partiet till fördel för SD. Samtidigt är det en hjärtefråga för både MP och C som trycker på för en fortsatt liberal politik.

Det återspeglades inte minst härom veckan när statsminister Stefan Löfven uppgav att Sverige ska ta emot färre flyktingar och inte fler. Det fick MP att markera mycket hårt och Stefan Löfven var tvungen att backa.

Uttalandet skulle ses som att komma från det socialdemokratiska partiet och inte från regeringen, sa Löfven. I sin tur KU-anmälde Moderaterna honom. Man ska kunna lita på att en statsministers uttalande även företräder regeringens, menade partiet.

– Det här är en väldigt stor och svår fråga för S. De har en traditionell socialdemokratisk väljargrupp som i den här frågan är närmast konservativ. Frågan är hur S ska agera. Går man den gruppen till mötes riskerar man att tappa den mer socialliberala väljargrupp som partiet attraherat de senaste 10–20 åren. Den här utvecklingen ser vi även i övriga Europa, säger Jonas Hinnfors.

Magnus Hagevi håller med.

– Här har Stefan Löfven och S ett stort behov av att profilera sig gentemot vissa väljargrupper och visa vad de tycker som parti.

Frågorna blir hetare och hetare

Hur viktig en fråga är för ett parti spelar också naturligtvis roll. När det kommer till skogen är det en stor fråga för C att politiken är brukarvänlig medan MP vill att mer skog ska tas ur produktion och skyddas.

"Det har blivit ett ställningskrig”, sa MP:s talesperson Maria Gardefjell nyligen till DN.

Magnus Hagevi tror dock inte att den frågan kan leda till att avtalet spricker även om den är viktig för Miljöpartiet.

– Jag tror att när det kommer till skogspolitiken så kommer Miljöpartiet att vika sig. Men man kan så klart välja att komplicera det en aning och gå i konflikt om den.

Båda tror att de här frågorna kommer att bli ännu hetare ju närmare valet vi kommer.

– Partierna kommer att se fältet som mer öppet och då kan nog olika sprickor bli mer blottlagda, tror Jonas Hinnfors.

Toppnyheter

Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
Valet i Storbritannien

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Valarbetare för Labourpartiet. ANDY BUCHANAN / AFP
undefined

Labourtopp sågar partiets chanser på läckt inspelning

En av topparna inom det brittiska Labourpartiet, Jon Ashworth, har hamnat i blåsväder bara dagar före nyvalet, rapporterar brittiska medier. På en läckt inspelning som nyhetsbloggen Guido Fawkes publicerat hörs Ashworth såga det egna partiets chanser att vinna valet.

– Jag kan inte se att det kan hända, säger Ashworth på inspelningen.

Vidare säger han att partiet möjligen har en chans i städerna men inte på landsbygden och att väljarna där förvisso inte gillar Boris Johson men att de ”inte tål” Jeremy Corbyn.

I efterhand har Ashworth förklarat att han skämtade och att han visst tror att partiet vinner valet.

Igår 20:49
Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Britterna förlorar oavsett valutgång”

Beklämmande att Storbritanniens valrörelse går mot sitt slutskede utan att någon egentligen hoppas på en valsegrare, skriver Olof Ehrenkrona på SvDs ledarsida.

Valnatten kommer bli spännande för det brittiska folket, då det inte är någon som vet hur det kommer gå, menar Olof Ehrenkrona. Båda stora partier, Labour och Tories, går till val på en orealistisk politik och sittande premiärminister Boris Johnson undviker notoriskt att svara på frågor om vad som ska ske efter brexit i januari 2020.

Men oavsett valutgång förlorar britterna, menar skribenten. Ska Storbritannien minska de betydande förluster i tillväxt som brexit kan innebära gäller det att säkra ett så nära samarbete med EU som möjligt.

”Men sådana avtal måste betalas med att en bit av suveräniteten offras, och den del av ekvationen talar man helst inte om”, skriver Olof Ehrenkrona.

Igår 18:52
Läs mer om Valet i Storbritannien
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias intresse för TV4

TV4-chefen: Com Hem stjäl tv-julen – helt i onödan

Ett ”tråkigt och onödigt beslut”, säger TV4:s vd Casten Almqvist efter att kvällens diskussioner med Com Hem strandat.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna, säger han i ett pressmeddelande.

Han påpekar att TV4 erbjudit Com Hem att fortsätta visa TV4 fritt till den 10 januari.

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning, säger Casten Almqvist.

TV4-chefen menar att Com Hem på det här sätter driver opinion ”för att få rättigheter som de inte har och inte heller är beredda att betala för”.

Igår 20:06
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tele2: TV4 släcks ner för tredjedel av hushållen

Vid midnatt släcktes TV4 och C More ner för en tredjedel av Sveriges hushåll, bekräftade Tele2 och Com Hem i ett pressmeddelande under tisdagskvällen. Beskedet kom efter att Com Hem och Telia under kvällen försökt hitta en lösning för Com Hems och Boxers kunder.

”Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23.59 den 10 december”, skrev Com Hem och Tele2 vid 20.30-tiden.

Efter midnatt skrev dock flera tittare på Com Hems Facebooksida att de fortfarande kunde se TV4.

Tidigare under kvällen uppgav Com Hem att man sannolikt tvingas släcka ner TV4-kanalerna och C More för sina kunder.

”Telia har tyvärr inte visat på någon seriös förhandingsvilja kring förnyandet av vårt avtal om fortsatta sändningsrättigheter för Com Hem och Boxer”, skrev Com Hem vid 19-tiden.

Igår 19:38
Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Staten ska inte äga både SVT och TV4

När delstatliga Telia nu fått godkänt av EU-kommissionen att köpa TV4 av Bonnier, får staten ett mycket stort ägarinflytande över Sveriges etermedier. Det påverkar trovärdigheten för svensk television, skriver DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Staten bör därför titta på att så snart som möjligt avveckla sitt ägande för att rädda förtroendet för svenskt television.

Han anser att det är ett ihåligt argument när staten hänvisar till att de behöver behålla sin ägarandel på 38 procent i Telia av säkerhetspolitiska skäl . Detta eftersom Telia sköter den infrastruktur som försvaret behöver.

Var fanns det argumentet när en sammanslagning med Telenor (då helägt av Natolandet Norge) var aktuell eller när Telia börsnoterades, skriver Wikström och avslutar:

– Staten ska inte äga kommersiella företag på en konkurrensutsatt marknad. Och de säkerhetspolitiska invändningarna går att lösa.

12 nov
Läs mer om Telias intresse för TV4
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street backade – Netflix föll på sänkt råd

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter flera tvära kast i handelskriget. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: –0,1 %
Terminerna pekade skarpt nedåt under förmiddagen sedan kinesisk media rapporterat att supermakterna inte väntas nå något avtal denna vecka. Strax före öppningen rekylerade terminerna efter att WSJ rapporterat att USA och Kina planerar för att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Börshumöret dämpades sedan återigen efter att Vita huset betonat att nya tullar fortfarande kan bli av.

Prudential Financials chefsstrateg Quincy Krosby säger till CNBC att investerare har blivit luttrade vid det här laget och lärt sig att inte ta ut något i förskott.

På bolagsfronten backade Netflix 3,1 procent sedan Needham sänkt rekommendationen till underperform från behåll. Investmentbanken varnar för den ökande konkurrensen på streamingmarknaden.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi seg 5,9 procent efter att bolaget offentliggjort planer på att sluta investera i diabetesforskning och i stället fokusera på områden som cancer.

Igår 21:02
undefined

Stockholmsbörsen repade sig efter nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 08:03
Ahn Young-joon / SCANPIX
undefined

Mestadels små nedgångar på Asienbörserna

De asiatiska börserna handlades mestadels ner under tisdagen och följde därmed nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen.
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,4 %
• Hongkong: −0,2 %
• Kospi: +0,5%
Från Kina kom det officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten kom signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

Igår 04:51
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Almega Städföretagen: ”Den illegala arbetskraften måste stoppas”

Det är problematiskt att man kan få ett samordningsnummer trots att man inte har rätt att vistas i Sverige och trots att personens identitet inte är fastställd, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen i Dagens Samhälle.

”Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer”, skriver hon.

Almega Städföretagen föreslår tre konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemet:

  1. Täpp till de kryphål som finns som gör det lätt att utfärda samordningsnummer.
  2. Bättre samarbeten mellan berörda myndigheter och bygg ut ett fungerande system med varningsklockor.
  3. Förbättra och förenkla kontakten mellan arbetsgivare och myndigheter.
Igår 19:13
Stefan Löfven (S) och Nyamko Sabuni (L). TT
undefined

Analys: Symbolisk sväng av L i en livsviktig fråga för S

Invandringspolitiken spiller över på frågan om försörjningskravet, menar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Detta efter att Liberalerna svängt och att det därmed finns en riksdagsmajoritet som vill att arbetskraftsinvandrare som tar sina familjer till Sverige måste kunna försörja dem på egen hand.

– Det här är en stor omsvängning i en ganska viktig symbolfråga för den liberala borgerligheten, säger Ramberg i sändningen.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson noterar att det är något så ovanligt som en fråga där Centerpartiet och Sverigedemokraterna tycker lika trots att den springer ur invandringspolitiken. Men var Socialdemokraterna står är mer otydligt.

”Frågan är om MP kan pressa S att säga nej till försörjningskrav eller om MP blir överkörda. För S är detta en livsfarlig fråga”, skriver han på Facebook.

28 nov
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer