Stadsdelen ingen vågar besöka – ”På väg åt fruktansvärt fel håll”
”Oacceptabelt”. Idag besökte statsminister Stefan Löfven stadsdelen som drabbats av en uppskruvad våldsspiral den senaste tiden. Företagen åker inte längre dit, studenter vill därifrån och lösningarna ser allt mer avlägsna ut. fPlus följde med in i området Tjärna Ängar. ”Jag är fruktansvärt ledsen att sådant ska behöva ske”, säger företagaren Simon Nilsson i reportaget.
Jag tar en fika på Näringslivets Hus i Falun på morgonen. Jag ska strax bege mig till Borlänge för att träffa polismannen Erik Gatu. Stadsdelen Tjärna Ängar är ett område som polisen benämner som riskområde där ”läget anses vara alarmerande”. Jag berättar för det lilla sällskapet som sitter vid mitt bord om mitt reportage. Ett par av dem bor i Borlänge. En efter en börjar berätta historier om grannstadens problemområde.
En kvinna berättar att hon är tränare för ett damfotbollslag i Borlänge, där även hennes dotter spelar. Hon berättar hur en av tjejernas pojkvän tidigare i år skulle åka hem med moped till stadsdelen Paradiset. För att komma dit måste han passera strax bredvid Tjärna Ängar.
– Han fick in en geting innanför hjälmen och var tvungen att stanna. Så fort han tog av sig hjälmen sprang det fram ett gäng. Någon slog honom i nacken så att han blev medvetslös. Bara 16 år gammal. Nu vet ingen hur och när han kommer kunna spela fotboll igen, säger hon.
När 50 ungar omringar en blir man säkerligen skräckslagen
Någon vill tala om det rånförsök mot en glassbil som skedde ett par veckor tidigare. Enligt polisman Jan Barck, som jag intervjuade efter händelsen, så hade ingen polisanmälan inkommit och därför vidtog de inte några åtgärder. ”Vi har inte resurserna”, sa han.
Men icke desto mindre har Hemglass beslutat sig för att sluta med sina turer till de utsatta områdena i Borlänge.
– Rånförsök eller inte, men när 50 ungar omringar en, drar i luckorna, ställer sig i vägen och kräver glass blir man säkerligen skräckslagen. Vad är det som får barn att göra så här? Har det någonsin hänt någon gång tidigare i ett svenskt kvarter, undrar en kvinna vid fikabordet.
Foto: Henrik Hansson.
fPlus följer med in i Tjärna ängar
Jag kör till Borlänge med några av den senaste tidens rubriker färskt i minnet.
”Utbytesstudenter flyr Tjärna Ängar efter brottsvåg” (Aftonbladet den 9 oktober). Dalarnas studentkår beskriver hur studenter trakasseras och hur studentkåren kräver andra bostäder.
”Tidningsbud omringat och rånat i Tjärna Ängar”, (Aftonbladet den 2 oktober). Budet blev bestulen på sin tidningsbil.
”Två knivhuggna i Tjärna Ängar”, (Expressen den 27 september).
”Polisen har skjutit verkanseld mot man i Borlänge”, (Svt Nyheter den 22 september). En polisman ska på en adress i Tjärna Ängar ha blivit hotad med ett skjutvapen varpå polismannen sköt mot personen.
Det finns en uppsjö av ytterligare nyheter om stadsdelen för den som vill googla ”Tjärna Ängar”.
Jag träffar Erik Gatu utanför polishuset i Borlänge. Jag och fotografen ska få åka med honom in till området, där han ska berätta om boendesituationen och de händelser som har inträffat den senaste tiden.
– Jag vill försäkra mig om att områdespolisen finns på plats när vi åker in i Tjärna Ängar. Det vore inte lämpligt att åka dit när polisen inte är där, säger han och tar upp sin mobiltelefon.
Polismannen Erik Gatu (i mitten). Marie Edlund till höger och Henrik Persson till vänster. De guidade fPlus reporter genom stadsdelen.
Foto: Henrik Hansson.
Jag frågar varför. Han avbryter sin uppringning till poliskollegorna och tittar på mig.
– En kollega till dig följde med in i tidigare i somras, en reporter från Radio Dalarna. Han blev då ganska hårt ansatt av en svans av yngre män. Det kom aldrig till fysiska angrepp, men det blev en hotfull situation, säger han.
Under den korta bilresan från polishuset till Tjärna Ängar söker jag upp inslaget på SR.se och lyssnar på reportaget om trygghetskamerorna. Men jag hör inte ett ord sägas om att reportern blev trakasserad.
Oklart hur många som bor
I en skriftlig fråga till dåvarande statsråd Peter Eriksson (MP) skrev riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M) att Polisen uppskattar antalet boende i Tjärna Ängar till minst det dubbla, mot vad den officiella statistiken anger. Uppgifterna sägs baseras på siffror från det kommunala energibolaget Borlänge Energi, som har beräknat åtgången av vatten och hanteringen av avfall. Jag frågar polisman Erik Gatu om detta.
– Mycket riktigt. Enligt folkbokföringen bor det cirka 3 600 personer inne i Tjärna Ängar. Vi gör bedömningen att det minst uppgår till det dubbla, säger han.
Han får medhåll av fotografen Henrik Hansson som följer med på reportaget.
– Jag deltog i ett projekt för några år sedan som dokumenterade trångboddheten här i Tjärna Ängar. Jag minns att vi gick in i en tvårumslägenhet och att där bodde 17 personer. Det var madrasser över allt, säger han.
Företagaren som försökte stoppa brotten
Vi parkerar bilen vid Hemköpsbutiken som ligger vid Tjärna Ängar. För nästan exakt ett år sedan intervjuade jag butiksägaren Simon Nilsson där han beskrev sitt mödosamma arbete med att få stopp på brottligheten omkring och i butiken.
Erik Gatu pekar upp mot ett tak till ett av hyreshusen som ligger tvärs över gatan till Hemköpsbutiken.
– Där har vi placerat en av våra trygghetskameror. Det är en högteknologisk historia där vi i detta nu blir övervakade av sambandscentralen i Örebro. De kan i princip se vilka knapptryckningar du gör där, säger han och pekar på bankomaten på butikens yttervägg.
Under vår promenad in i bostadsområdet frågar jag Erik Gatu om den senaste tidens kraftiga eskalering av våldsdåden och vad det kan tänkas bero på.
– Den röda tråden är narkotika. Pandemin har inte gjort saken bättre. Distributionskedjorna har blivit störda och det kan råda brist på handelsvara vilket gör att vissa känner sig förfördelade. För att få pengar sker indrivning och rån, säger han.
Men går det verkligen att härröra allt till narkotika och gänguppgörelser? När vi ser hur glassbilar omringas och när poliser utsätts för ”police-fishing” och stenkastning, när taxin inte längre vågar åka in så är det väl inte bara ett tecken på att narkotikahandeln är störd?
– Det är helt riktigt. Den senaste tidens eskalerande våld är av en annorlunda karaktär än vad det var tidigare. När jag började som polis i Borlänge härjade den så kallade Familjen här. Det var grova våldsbrott då också, men det var annorlunda, säger Erik Gatu.
Polismannen Erik Gatu. Foto: Henrik Hansson.
Vi kommer så småningom fram till själva centrum av bostadsområdet. Där ligger även det tidigare nämnda studentboendet Lokus, som hamnade i mediernas blickfång då studenterna krävde tryggare bostäder.
– Studenterna har fog för sin oro. Det finns flera uppgifter om att de har blivit utsatta, säger Erik Gatu.
Det är väldigt sårbart för oss att endast vara två områdespoliser här. Det var ett och ett halvt år sedan vi blev lovade nio ytterligare
Strax dyker de två områdespoliserna upp som skulle finnas i närheten då vi besökte området. De heter Marie Edlund och Henrik Persson. Jag vill prata om polisbemanningen. Enligt ett så kallat medborgarlöfte skulle Borlänge få nio extra poliser till Borlänge. Processen har dragit ut flera år på tiden.
– Vi vill verkligen bli fler. Det är väldigt sårbart för oss att endast vara två områdespoliser här. Det var ett och ett halvt år sedan vi blev lovade nio ytterligare. Nu ser det ut som om det kommer fyra på måndag och det välkomnar vi, säger Marie Edlund.
Det har hänt saker som får en att tänka till som privatperson
Hon får medhåll av Henrik Persson som också vill berätta om den pressade situationen den senaste tiden.
– Vi har fått använda våra resurser fullt ut till våldsbrotten. Det har också hänt saker som får en att tänka till som privatperson. En kollega till oss sköt verkanseld bara några meter från mig och Marie nyligen, säger han.
Han berättar hur de gick in i en lägenhet i området, där det satt fyra personer. En av dem flydde och höjde sedan ett vapen mot poliserna, varpå en av poliserna sköt skarpt mot personen. Kulan träffade inte och ingen skadades.
– Men man tänker på en sådan sak långt efteråt. Det blir en aha-upplevelse. Det är inte ofta vi använder och brukar vapen när man gör det så börjar man processa det i huvudet. Vi har ju våra privatliv, våra familjer och våra barn, säger Henrik Persson.
Marie Edlund berättar hur hon allt ofta får sms av kompisar som skriver ”hur är det?” eller ”är allt okej med dig?”. Då har det i regel hänt något som har kommit ut i medierna.
Oroande trend
De har varit med om stökiga perioder tidigare i sina karriärer men den senaste koncentrationen av våldsbrott har varit exceptionell och de tycker också att våldsbrottsligheten har tilltagit ovanligt snabbt.
– Jag började här 2016 och då var det mycket oroligt på Tjärna Ängar. Nu är vi tillbaka på nivåer då det var som värst och det har skett snabbt bara sedan i somras, säger Henrik Persson.
De berättar hur de har blivit utsatta för ”police-fishing”. De får in ett larm om till exempel knivslagsmål på ett ställe, men när de väl kommer dit så blir de utsatta för stenkastning.
– Det händer då och då. Men det händer även annan verksamhet än polisen, tyvärr, säger Marie Edlund.
En äldre man kommer gående mot oss, med stöd av ett par kryckor. De tre poliserna skiner upp och hälsar glatt på mannen som presenterar sig som Picko Varg.
– Kan ni tänka er att jag är 82 år gammal? Jag är född den elfte september, samma datum som tornen ramlade ihop, fast många år tidigare, säger han.
Han berättar att han bor på äldreboendet i Tjärna Ängar, och har bott där i fyra år, sedan han flyttade tillbaka hem till Borlänge från Sundbyberg. Jag frågar om han trivs.
– Det går väl an. Jag tycker det är ganska lugnt, säger han.
Vågar du gå ut på kvällarna då?
– Nä-hä-hä-hä-hä-hä du. Det skulle jag aldrig någonsin göra. Du vet väl vad som kan hända här, med alla dårar som springer omkring här i området? Jag skulle aldrig våga gå till garaget ens en gång. Om jag är ute på ärende så ser jag alltid till att komma tillbaka i god tid innan det blir kväll.
Foto: Henrik Hansson.
Jag tyckte just du sa att det var lugnt.
– Ja, så här på förmiddagarna ja. Men framåt eftermiddagen och kvällen vaknar buset. Och när jag går och lägger mig vid elvatiden så är jag noga med att låsa. Det händer ofta att det är folk som är inne och rycker i dörrarna och kollar om de är olåsta på nätterna, säger Picko Varg.
Det var sjutton personer i en tvåa
Vi promenerar tillbaka i sällskap med de två områdespoliserna och innan vi skiljs åt passar jag på att fråga om trångboddheten i Tjärna Ängar.
– Vi är fullständigt säkra på att här bor väsentligt många fler än vad som anges i den officiella statistiken.
Fotografen Henrik Hansson berättar återigen om vad han upplevde för några år sedan i sitt trångboddhetsprojekt.
– Det var sjutton personer i en tvåa. Jag skulle ställa upp dem för fotografering i vardagsrummet. Det var som ett helt fotbollslag och de fick knappt plats, säger han.
Båda områdespoliserna bekräftar.
– Ja, det där ser vi åtminstone en gång i veckan när vi går in i lägenheterna, säger Henrik Persson.
När jag nästa dag ringer det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggens ledning möts jag av beskedet att de inte har någon anledning att förvänta sig att det bor fler människor än vad folkbokföringen visar. Vi ska återkomma till den saken senare i reportaget.
”Jag blir bedrövad”
Jag, fotografen och polismannen Erik Gatu beslutar oss för att avsluta besöket i Tjärna Ängar. Jag bestämmer mig för att åter tala med Hemköpshandlaren i området. Han heter Simon Nilsson och har haft sin butik i cirka ett och ett halvt år.
Vid mitt senaste reportage för ett år sedan berättade han att butikens tidigare ägare hade drabbats av mycket skadegörelse, stenkastning mot personal och att personalen fick däcken på bilarna sönderskurna. Han hade därför vinnlagt sig om att göra butiken säkrare för både personalen och kunderna genom att upprätthålla en god kommunikation med människorna i området. Jag frågar honom hur det har gått.
– Peppar, peppar så har det varit ganska lugnt just här i butiken. Men jag känner väl till den våldsamma utvecklingen som har varit i området den senaste tiden. Och när jag säger området, så menar jag bostadsområdet som börjar endast femtio meter härifrån, över gatan, säger han.
Han säger att de trygghetskameror som polisen satte upp i somras och som riktas rakt emot butiken kan ha avskräckande effekt, men han efterlyser även fler poliser i området för att komma tillrätta med situationen. Och ju mer vi pratar desto mer framkommer kring oroligheter även i butikens direkta närhet.
Bland annat diskuterar vi rånet och misshandeln av en man i sjuttioårsåldern alldeles i närheten av butiken som skedde i april.
– Jag vet vem han är och jag är fruktansvärt ledsen över att sådant ska behöva ske. Jag blir även bedrövad över de barn som blev bestulna på sina pengar när de hade varit här och pantat burkar av andra barn som bara var mellan nio och elva år, säger han.
Det är på väg åt fruktansvärt fel håll och jag engagerar mig mycket för att kommunen ska göra något åt den enorma problematik som finns
Incidenten han refererar till inträffade i slutet av augusti. Två pojkar, sju och tolv år, samt deras tioåriga syster skulle få panta familjens burkar. De begav sig till Hemköp i Tjärna Ängar, men när de kom ut därifrån blev de omringade och misshandlade, samt bestulna på pengarna av andra barn som var jämnåriga och några ytterligare tonåringar.
– Det är på väg åt fruktansvärt fel håll och jag engagerar mig mycket för att kommunen ska göra något åt den enorma problematik som finns. Det finns ett gigantiskt integrationsproblem här. Men när jag kollar Borlänge kommuns årsredovisning för 2019 står det knappt någonting om integrationsinsatser, säger han.
Även Simon Nilsson känner väl till den extrema trångboddhet som området lider av.
– Jag känner till siffror från Borlänge Energi som har mätt vattenförbrukning och sophantering och som pekar på här bor minst 5 000 fler än vad de officiella siffrorna anger, säger Simon Nilsson.
När jag senare åker från Borlänge beslutar jag mig för att fråga Borlänge Energi hur det ligger till med siffrorna rörande vattenförbrukningen och befolkningsmängden. Jag får tala med Maria Dalmans som är kommunikatör på det kommunala energibolaget.
– Våra uppgifter kring vattenåtgång och avfallshantering är kopplade till våra kunder, så du får helt enkelt ringa till det kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen och fråga dem, säger Maria Dalmans.
Polisen säger sig vara säkra på sina uppgifter om extrem trångboddhet. Har du inga dokument att visa mig om vattenförbrukning i området?
– Jag kan inte ge några uppgifter om det. Jag föreslår att du ringer Tunabyggens ledning och frågar.
Har du någon uppfattning om detta själv?
– Det är en fråga som du inte kan koppla till mig som kommunikatör.
Jag ringer upp det kommunala fastighetsföretaget Tunabyggen och ber att få tala med ledningen. Jag får Pernilla Bergkvist på tråden, som är marknadschef på Tunabyggen.
Enligt officiella siffror bor det omkring 3 600 personer i Tjärna Ängar. Men Polisen är säker på att där bor minst det dubbla, kanske uppemot 10 000 personer i området. Vad har ni för uppgifter om den saken?
– Jag vet inte vem som har sagt vad. De uppgifter vi har att gå på är folkbokföringen. Vi vet att det finns ett problem med olovlig andrahandsuthyrning, men det är inte bara i Tjärna Ängar. Det förekommer i hela Sverige. Men det vi kan gå på är folkbokföringen.
Det är polismannen Erik Gatu som har sagt det, samt områdespoliserna Henrik Persson och Marie Edlund. Dessutom har din egen styrelseordförande Kenneth Persson (S) sagt att han känner till att där bor betydligt fler än vad de officiella siffrorna säger.
– Det får Erik Gatu stå för. Jag vet inte vad han baserar det på. Vi kan inte bara spekulera.
Ni misstänker inte att det kan finnas fler än vad som är skrivna i ert bostadsbestånd?
– Det kanske det kan. Vi har ju en problematik kring olovlig andrahandsuthyrning. Men några spekulationer kring siffror går jag inte in på. Vi agerar när någon bor på ett kontrakt som inte är skriven där. Då driver vi ärendet vidare i hyresnämnden.
Det talas om att Borlänge Energi har siffor, baserat på förbrukning, som tyder på att där bor över 10 000 personer i Tjärna Ängar.
– Jag kommenterar inte det.
Har ni ändå inte ett ansvar att undersöka detta mer ordentligt? Ni är ett kommunalt fastighetsbolag. Mycket skattepengar går till er verksamhet. Husen utsätts för slitage och brandsäkerheten kan bli lidande om det bor många fler än vad fastigheten är avsedd för.
– Det finns faktiskt ingen lagstiftning som säger hur många som får vara i en lägenhet. Vi är ju heller ingen polisiär verksamhet. Vi kan inte bara gå in och räkna människor. Det här är också ett problem som finns i hela Sverige, inte bara i Tjärna Ängar.
Så problemet finns alltså i hela Sverige?
– Som jag säger, vi agerar när vi misstänker. Då kollar vi i folkbokföringen och går till hyresnämnden om adressen inte stämmer med den boende, säger Tunabyggens marknadschef Pernilla Bergkvist.
”Får ta på oss ett rejält ansvar”
Kenneth Persson (S) är inte bara socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge. Han är även socialnämndens ordförande och dessutom styrelseordförande i kommunala fastighetsbolaget Tunabyggen.
Han härrör den senaste tidens våldsutveckling till pandemin och följdverkningarna på narkotikamarknaden, samt gänguppgörelser.
– Som jag förstår det har polisen hyfsad koll på gängen och det har också varit en del gripanden sista tiden. Det är oacceptabelt att det är de här gängen som ska få styra, säger han.
Den drogrelaterade brottsligheten kan säkerligen förklara mycket. Men många av fallen tycks handla om andra saker. Glassbilen som blir attackerad av barn. Stenkastning på polis. Barn som stjäl pantpengar från andra barn. En sextonårig kille från ett intilliggande villaområde som blir misshandlad och rånad när han åker moped. En äldre man som blir nedslagen utanför butiken.
– Ja, det finns en del annat, det stämmer. Det har varit alldeles för mycket händelser där vanliga svenssons har blivit inblandade. Så, visst, det finns två sidor. Dels den grova gängkriminaliteten som drabbar gängen själva, dels övrig våldsutveckling som drabbar även andra i samhället. Polisen har också fått ökade befogenheter nu.
Jag har talat med två områdespoliser som säger att tillförseln kommer alldeles för sent och som själva känner otrygghet efter några allvarliga incidenter.
– Det stämmer och det är inte alls bra. Jag hoppas att efter alla skriverier som har varit i tidningarna, att man tillsätter poliserna snabbare än kvickt. Men det är inte bara polisiär närvaro som krävs. Det krävs stora sociala insatser.
Du är både socialnämndens ordförande, samt ordförande i Tunabyggen. Vad säger du om den trångboddhet som har uppstått där under många års tid?
– Jag vet att det bor betydligt fler än vad de officiella siffrorna säger.
Vad ska ni göra åt trångboddheten?
– Vi ska dra igång en process om detta i höst där vi ska gå lite hårdare fram och kolla vilka som bor där, hur det ser ut med bidrag och hyresstöd med mera.
Hur exakt ska det gå till?
– Det ska vi kika på. Vi får trampa försiktigt fram i lagstiftningen. Vi vill göra hembesök, men de måste föranmälas. Men vi är beredda på att gå hårt fram.
Finns det verkligen någon chans att vända utvecklingen?
– Ja det gör det. Men det kräver insatser från både oss, polisen och Tunabyggen. Men det har ju gått långt. Det finns ett studentboende här där man helst inte vill bo kvar. Men vi satsar på mer omfattande kameraövervakning och sådant.
Hur har det blivit så här? Du företräder ett parti som har utgjort den dominerande politiska makten under oerhört lång tid i Borlänge.
– Det stämmer. Det beror till viss del på gamla försyndelser. Under slutet av 80-talet och 90-talet stod vi med en överkapacitet av bostäder. I och med att vi tog emot många människor från andra länder så blev det ett område som snabbt fylldes på. Kommunen gavs då ersättning från Migrationsverket och i många fall har integrationen gått bra.
Men nu har det visat sig att det inte har gått så bra? Vad är problemen?
– Trångboddhet, arbetslöshet samt en misslyckad integrationspolitik.
Det är ju något som ditt parti har varit ansvariga för?
– Absolut. Där får vi ta på oss ett rejält ansvar, säger kommunalrådet Kenneth Persson (S).