Brotten mot företagen

Spott, våld och dödshot: Här är det livsfarligt att vara företagare

Branschen skulle kunna vara en väg in för unga i arbetslivet, men det har utvecklats till något annat i takt med ökade stölder, dödshot och trakasserier, rapporterar Entreprenör.

En av de butiker som dagligen utsätts är Hemköp i Skanstull. Där händer det att aggressiva och ligor ställer till problem

– Det är bland annat ligor som rensar köttdisken, chokladhyllan och stjäl deodoranter, tandkräm, egentligen allt som går att sälja vidare, säger butikschefen Linda Gunnarsson till tidningen.

Samtidigt blir personalen direkt lidande.

”Det är ju helt sjukt att man på något sätt får vänja sig vid att bli mordhotad, spottad i ansiktet och lära sig hur man ska undvika att få en snyting”, säger Gunnarsson.

Denna trend har på många sätt förändrat förutsättningarna att jobba i butik. Utöver sina vanliga arbetsuppgifter måste de anställda att också veta var alla larm knappar finns och hur man gör ett utrop, berättar butikschefen Linda Gunnarsson för Entreprenör.

Att bekämpa problemet är lättare sagt än gjort. På grund av den svåra möjligheten att väcka åtal har många frustrerande handlare helt enkelt gett upp att anmäla brotten.

– Det är oerhört problematiskt. Inte bara att det urholkar förtroendet för rättsväsendet utan även att det ger en missvisande bild av situationen. Förlitar man sig på den officiella statistiken så är den väldigt missvisande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till Entreprenör.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer