Sport

En rysk supporter utanför Internationella olympiska kommittén, IOK:s, kontor i Lausanne, Schweiz.  Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN
Ryska dopningsskandalen

Ryssland stängs av från stora mästerskap i fyra år

Ryssland stoppas från att tävla i alla internationella mästerskap, inklusive OS, i fyra år framöver. Det har antidopningsorganisationen Wada beslutat, rapporterar flera medier.

Ryssland ska inte heller få arrangera stora mästerskap under perioden.

Ryska idrottare kommer dock även i fortsättningen att få vara med i OS och VM om de kan bevisa att de inte dopat sig – men då under neutral flagg.

En oberoende granskningskommitté inom Wada föreslog i november att Ryssland ska stängas av. Orsaken var att den ryska antidopningsbyrån medgett att man manipulerat en databas med dopningstest som man skickade till Wada i samband med en utredning av det ryska fusket i Sotji 2014.

9 dec
Petr Tolstoj. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland: ”Saknas bevis för många anklagelser”

Från ryskt håll är reaktioner på att landet stoppas från alla globala idrottsmästerskap under fyra år på grund av dopningsmisstankar starka, rapporterar SVT.

Den tidigare storspelaren i ishockey Vjateslav Fetisov kräver att landet överklagar beslutet till idrottens skiljedomstol Cas, eftersom han anser att det drabbar även rena idrottare och ledare som inte har fuskat.

Talmannen i den ryska duman, Petr Tolstoj, säger att de som bevisligen har fuskat ”givetvis” måste straffas.

– Men problemet är att det saknas bevis för många anklagelser, i alla fall, obestridliga sådana, säger Tolstoj.

9 dec
Läs mer om Ryska dopningsskandalen