Sport

Sveriges Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm med sina guldmedaljer och segerpokalen efter segern i finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz i Royal Arena.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hockey-VM

Fansen tar emot hjältarna: ”Något jag drömt om”

I dag firas de svenska VM-guldmedaljörerna i Tre Kronor i Kungsträdgården i Stockholm. Hockeylegendaren Börje Salming är en av dem som planerar att vara på plats.
– Det är klart att jag kommer att fira guldet i Kungsträdgården om de kommer dit! Det måste jag göra! säger han till Expressen.
Stjärncentern Mika Zibanejad ser fram emot firandet.
– Jag har gått och drömt om det – nu får det verkligen hända, säger han till TT.
Tre Kronor tog sitt andra raka VM-guld och det elfte i historien efter straffläggning mot Schweiz och hyllas stort, bland annat i sociala medier. I natt firade laget i Köpenhamn och i kväll väntar fansens jubel.
– Vi är en maskin på och utanför isen, vi ska fira minst tre dagar, sa Rickard Rakell i natt till Sportbladet.
Festen med supportrarna i Stockholm drar igång klockan 16.30 och 50 minuter senare anländer spelarna.

21 maj
GRIGORY DUKOR / TT NYHETSBYRÅN
Hockey-VM

Krönikörer: Det här var en uppvisning i världsklass

För andra året i rad vinner Tre Kronor VM-guld. För andra året i rad efter straffvinst i finalen. Det är inte tur, det krävs stor skicklighet för att klara ett straffavgörande, skriver Sportexpressens Magnus Nyström.
”Straffar är inte lotteri. Straffar i en VM-final är idrottsuppvisning av absolut världsklass.”
DN:s Johan Esk skriver att det här guldet, Tre Kronors elfte i VM-historien, är unikt. Tidigare har svenskarna burits fram av en stark defensiv och enskilda stjärnor.
”I år var det Sveriges starka offensiv som var utmärkande för Tre Kronors guldlag.”
Sportbladets Mats Wennerholm skriver att förbundskapten Rikard Grönborg nu skriver in sig i historieböckerna. Conny Evensson är den enda som tidigare tagit två raka VM-guld.
”Rikard Grönborg har ett år kvar på sitt kontrakt och tar han ett tredje VM-guld i Slovakien nästa år finns det ingen som slår honom.”

20 maj
LISELOTTE SABROE / Ritzau Scanpix
Hockey-VM

Tre Kronor tog sitt andra raka VM-guld – straffar avgjorde finaldramat

Tre Kronor är världsmästare i ishockey för andra året i rad efter seger på straffar i den dramatiska finalen mot Schweiz.
Matchen slutade 2–2 efter full tid efter en svängig och intensiv kamp där Schweiz tog ledningen i första perioden genom Nino Niederreiter. Tre Kronor kvitterade strax därefter när Gustav Nyquist snärtade upp pucken i nättaket.
I andra perioden tog Schweiz återigen ledningen när Tre Kronor missade ett byte totalt och Timo Meier fick fritt fram mot mål. En hård svensk press följde och med fyra minuter kvar av perioden gjorde Mika Zibanejad 2–2 i powerplay.
I förlängningen fick båda lagen chansen att avgöra – Schweiz Kevin Fiala fick ett drömläge men fick inte upp pucken. Sverige hade två stolpträffar, bland annat Adam Larssons skott med 2,7 sekunder kvar.
I straffläggningen blev Oliver Ekman Larsson och Filip Forsberg frälsare. När Anders Nilsson räddade Nino Niederreiters straff var saken klar.

20 maj
Läs mer om Hockey-VM