Sport

Janne Andersson.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EM-kvalet Herrar

Andersson: Vill inte att vi ska sikta på en kryssmatch

Sverige tappade poäng när Spanien kvitterade till 1–1 på tilläggstid i EM-kvalmötet på Friends på tisdagskvällen. Förutsättningarna nu är att en poäng mot Rumänien och sedan tre hemma mot Färöarna i sista kvalmatchen räcker för att ta det svenska landslaget till EM.

Men Janne Andersson & Co reser till Bukarest för att vinna.

– Jag tror inte på att förbereda sig för ett kryss, säger han till TT och fortsätter:

– Man måste alltid sikta på att vinna. Det förbereder vi oss för att göra.

Rumänien, som ligger en poäng bakom Sverige, har Sverige hemma och Spanien borta kvar och är piskat att vinna hemma på nationalarenan i Bukarest den 15 november.

16 okt
Alexander Sörloth hämtar bollen efter att ha kvitterat mot Rumänien INQUAM PHOTOS / BILDBYRÅN
undefined

Norge bättrade på Sveriges chanser att nå EM-slutspel

Sverige tappade ledningen mot Spanien på övertid i kvällens viktiga EM-kvalmöte. Turligt nog gjorde Rumänien samma sak mot Norge – vilket innebär att Sverige fortfarande har allt i egna händer, skriver Aftonbladet.

Precis som i Sveriges match hade hemmalaget Rumänien länge en 1–0 ledning i sitt EM-kvalmöte. Om det resultatet stått sig hade Rumänien klivit förbi Sverige i tabellen. Eftersom båda matcherna slutade oavgjort är läget i tabellen trots allt oförändrat med Sverige på andra plats, en poäng före Rumänien på tredje.

I den näst sista omgången, som spelas den 15 november, möter dock Sverige just Rumänien i en match som kan bli helt avgörande för vilka som når hela vägen till EM.

15 okt
Marcus Berg tröstas av den svenska tränarstaben JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Berg efter Spaniens sena kvittering: ”Riktigt surt”

Sverige gjorde en bra match mot Spanien i kvällens EM-kvalmöte och såg ut att vinna efter mål av Marcus Berg i inledningen av den andra halvleken. Men på övertid kvitterade Spanien efter att Sverige tappade markeringen på en hörna.

– Det känns skit, riktigt surt, säger en märkbart besviken Marcus Berg till C More efter matchen.

Bergs mål innebar att han tog sig ur en 329 dagar lång måltorka i det svenska landslaget.

För Spanien innebär resultatet att de redan nu säkrat en plats i EM 2020.

15 okt
Läs mer om EM-kvalet Herrar
Rosengårds Sanne Troelsgaard och Jelena Cankovic deppar efter gårdagens 3–3-resultat. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Damallsvenskan

”Guldfirandet krockar med MFF – flytta FCR-matchen”

FC Rosengård lyckades inte säkra guldet i damallsvenskan i går – och nästa match i serien spelas exakt samtidigt som Malmö FF möter Hammarby i herrallsvenskan. Med all respekt, skriver Sydsvenskans sportkrönikör Max Wiman, men den publikmatchen kommer FCR att förlora. Han menar att damerna borde flytta sin match.

”FCR är värt ett bättre avslut än avslagen champagne inför glest besatta läktare.”

Men frågan är om det går att flytta en avgörande guldmatch med en veckas varsel, skriver Mattias Larsson i en krönika i Kvällsposten. Något som däremot känns helt klart är att guldet går till skåningarna, som leder serien med sex poäng och elva plusmål med två matcher kvar.

”Det är med blodtransfusion, respirator och matematisk teori som den här serien nu håller sig vid liv”, skriver han.

Rosengård vann inte guldet i går, men alla som var på matchen har ändå anledning att fira, tycker Sportbladets Kristoffer Bergström. Han skriver att de 2 200 åskådarna bjöds på en show.

14 okt
Rosengårdspelarna deppar. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Guldfesten uppskjuten – Rosengård fick bara kryss

FC Rosengård hade chans att säkra SM-guldet vid seger på hemmaplan mot Linköping. Men Linköping bjöd på bra motstånd och tog ledningen i slutet av den första halvleken genom Mimmi Larsson. Bara minuter senare kvitterade dock Rosengård genom Sofie Svava.

I den andra halvleken gick Linköping ifrån till 3–1 och såg ut att gå mot en säker seger. Men en målvaktstavla gav 3–2 och bjöd in Rosengård i matchen. I den 87:e minuter kvitterade också Anna Anvegård.

Oavgjort innebär att Rosengård ännu inte kan fira SM-guldet. Laget leder dock serien sex poäng och sex plusmål före Göteborg och det ska mycket till för att skåningarna ska missa guldet.

13 okt
Läs mer om Damallsvenskan
Zlatan, landslaget under dagens träning TT
Zlatans fotbollskarriär

Krönikor: Ibrahimovics kritik kan göra Sverige gott

Zlatan Ibrahimovics utspel tidigare i veckan kommer i ett bra läge för landslaget, menar Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk. Han skriver att Zlatans självmål kan ”göra Sverige gott”, inför lördagens landskamp borta mot Malta.

”I ett läge när underskattning lurar runt hörnet är det aldrig fel att få en yttre fiende att sluta sig samman mot”, skriver han.

Fotbollskanalens Olof Lundh skriver att bristen på mångfald är ett problem i Svenska fotbollsförbundet, men att Zlatan inte har rätt att anklaga Janne Andersson på det sätt han gjorde, och utan att ha rätt fakta:

”Antingen har Zlatan rätt och då måste man utreda om Sveriges herrlandslag leds av någon som låter spelarnas bakgrund styra urvalet eller så har Zlatan fel och då måste man backa Janne Andersson ännu tydligare och öppnare än vad man gjort”, skriver Lundh i ett blogginlägg.

11 okt
Ibrahimovic och Andersson TT
undefined

Andersson om Zlatans kritik: ”Gjorde mig ledsen”

Förbundskapten Janne Andersson säger att Zlatan Ibrahimovics kritik gjorde honom ”ledsen och besviken”. Bland annat beskrev Ibrahimovic dagens landslag som en ”sekt”. Han menade också att Andersson varit ovillig att ta ut spelare av utländsk härkomst i truppen.

– Jag tänker inte på var spelaren kommer ifrån eller vad de heter i efternamn. (...) Det gjorde lite ont, för som människa och ledare försöker jag vara tydlig med vad jag står för, säger Andersson på en presskonferens inför morgondagens landskamp mot Malta.

11 okt
Läs mer om Zlatans fotbollskarriär