Kinesiska soldater utanför folkkongressen i Peking. NICOLAS ASFOURI / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Spänningarna mellan USA och Kina pressar marknader

Kinas planer på att stärka greppet om Hongkong riskerar att ytterligare öka spänningarna med USA, skriver flera medier efter att ett utkast till en ny lag lämnats in till den kinesiska nationalförsamlingen på fredagen.

Flera senatorer har lagt fram ett lagförslag som skulle göra att USA kan införa sanktioner mot ledande personer i Kinas kommunistparti. Det skulle också ge möjlighet att bestraffa banker som gör affärer med aktörer som upprätthåller Kinas nya lag, enligt FT.

– De geopolitiska riskerna är betydande. Det är ett orosmoment för marknaden och en potentiell källa för svaghet och korrektion, sa David Riley, investeringsstrateg på Bluebay, till Bloomberg på torsdagskvällen.

Oron bidrog till att Wall Street backade på torsdagskvällen och att Hongkongbörsen föll nästan 5 procent på fredagsmorgonen.

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer