Valet i Spanien

Spanien-expert: Protesterna kan påverka valutgången

Vänster mot höger, nationalister mot separatister. Skandaler, korruption och en premiärminister som gör en ”kupp” mot sitt eget parti. Professor Inger Enkvist berättar för fPlus historien om hur Spanien fick sitt fjärde parlamentsval på fyra år och vad som kan avgöra utgången för valet denna gång.

På söndag ska Spanien ha sitt fjärde parlamentsval på fyra år och sitt andra på mindre än ett år. Landet har numera nästan återhämtat sig från de ekonomiska krisåren, men arbetslösheten är ett problem. Många unga mellan 20 och 35 söker anställningar utomlands där villkoren är bättre, berättar Inger Enkvist, spansklärare och professor emerita vid Lunds universitet.

Inom politiken sker det motsatta. Där etableras i stället yngre personer, på både gott och ont. Av de fem främsta partiledarna är socialistledaren och premiärministern Pedro Sánchez med sina 47 år äldst. Yngst är den nyvalda borgerliga PP-företrädaren Pablo Casado, med sina 38 år.

– PP har i princip bytt ut hela riksledningen. Det har gått ifrån folk som är kring 60 till folk som är kring 40. Det försöker visa en annan profil och man kan säga att en del av de röstande har kommit tillbaka, säger Inger Enkvist.

Enligt de senaste opinionsmätningarna kommer PP och konservativa partiet Vox att växa mest i antalet röster. Störst blir dock socialistpartiet PSOE.

– Men även om PSOE blir störst så kommer det att hamna någonstans på runt 30 procent. Det betyder att det fattas röster så då blir frågan vilka koalitioner som kan uppstå, säger Inger Enkvist och tillägger:

– Det är många som säger att man inte kommer att komma så mycket längre i det här valet än vad man var före.

Protesterna kan komma att påverka valets utgång

Den tvärpolitiska frågan om regional självständighet kontra Spaniens enhet finns alltid närvarande i den spanska debatten. Inte minst under valtider. I dagsläget är det främst i Katalonien där självständighetsivern är som starkast.

Analytiker säger att det här med ”Spaniens enhet” slår an hos väldigt många personer

Nyligen dömdes nio katalanska separatistpolitiker till fängelse för uppvigling i samband med 2017 års olagliga självständighetsfolkomröstning. Detta, och arresteringsordern mot den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont som har gått i exil, har lett till massiva protester i Barcelona. En del av protesterna har varit fredliga, andra inte.

Just dessa protester kan komma att påverka valets utgång mer än något annat, menar Inger Enkvist.

– Så länge upploppen pågår är det den viktigaste frågan. Konflikten i sin nuvarande hätska form har pågått i två år och alla spanjorer är insatta i den.

Inger Enkvist berättar att Spaniens nuvarande politiska följetong började för fem-sex år sedan när nya rikspartier började att dyka upp.

– Förut hade man två större partier – ett socialistisk, PSOE, och borgerliga Partido Popular, PP. Bredvid dem fanns ett antal mindre regionala partier i till exempel Katalonien, Baskien och Kanarieöarna, berättar hon och fortsätter:

– De regionala partierna hade under många år funktionen att när de stora partierna inte fick en egen majoritet så lutade de sig på dem för att få ett par, tre mandat till för att komma över 50 procent.

Så småningom blev, enligt Inger Enkvist, både socialistpartiet och PP alldeles för ”slapphänta” mot regionalpartierna, även separatistiska sådana, och erbjöd dem förmåner i gengäld för politiskt stöd. Det har, menar hon, bidragit till den hetsiga situationen i Katalonien i dag.

Vänsterradikalt parti föddes ur finanskrisen

Centerpartiet Ciudadanos, Cs, som bildades år 2006, började som ett regionalparti i Katalonien men blev flera år senare även ett riksparti.

– När Ciudadanos startade så var det tänkt att det skulle bli ett parti som socialisterna eller PP skulle kunna använda för att inte vara i händerna på de nationalistiska partierna. De ville alltså varken säga sig vara socialister eller borgerliga, utan ett mellanparti som kan fungera åt bägge hållen, förklarar Inger Enkvist.

Nästa parti att födas och röra om i den parlamentariska grytan blev vänsterradikala partiet Podemos, som grundades år 2014 ur den antikapitalistiska proteströrelse som fanns i landet efter finanskrisen 2008.

I det senaste parlamentsvalet i april kom Ciudadanos och Podemos på tredje respektive fjärde plats. Till en början var de populära och lockade väljare från PP och PSOE, men båda partierna riskerar nu att försämra sitt förra valresultat.

– Ciudadanos har velat mycket mellan höger och vänster. Så att från att ha haft ett ganska gott stöd för ett tag sedan – uppemot 20 procent – så har partiet i de senaste undersökningarna sjunkit betydlig. Det kan man tolka som att folk inte riktigt vet var man har dem, säger Inger Enkvist.

Numera beräknas Ciudadanos bara få runt tio procent av rösterna. Om detta sker blir det då det parti som förlorar mest – runt sex procentenheter – jämfört med det senaste valet. Men även Podemos attraktivitet har dalat de senaste åren.

– Podemos splittrades dessutom alldeles nyligen efter en schism mellan de två ledarna Pablo Iglesias och Iñigo Errejón. Den sistnämnde har skapat sitt eget parti, Más País, som verkar få tre, fyra procent, berättar Inger Enkvist.

Politisk jordbävning när socialistpartiet förlorade Andalusien

Men antalet nya partier tar inte slut där. Utöver Ciudadanos och Podemos dök det konservativa partiet Vox upp för några år sedan.

– Vox kan sägas vara ett konservativt parti till höger om PP, som är mer liberalt än konservativt. Deras stora idé är att Spanien inte ska splittras och de är något mer katolska än andra partier. De är ungefär som PP var innan PP moderniserades, berättar Inger Enkvist.

Vox blev internationellt känt när partiet storskrällde i regionalvalet i Andalusien i fjol. I och med detta fick Andalusien ett borgerligt styre för första gången sedan 1978, då regionala val infördes.

– Det var en politisk jordbävning, att socialistpartiet förlorade Andalusien. Nu är det en koalitionsregering där mellan PP och Cs, med passivt stöd från Vox, säger Inger Enkvist.

Alla större rikspartier, förutom vänsterpartiet Podemos, är icke-separatistiska. Men det är främst Vox som har gynnats av de anti-separatistiska strömningarna i Spanien eftersom partiet har positionerat sig tydligast i det avseendet.

– Man kan tänka sig att det som sker i Katalonien torde stärka Vox. Analytiker säger att det här med ”Spaniens enhet” slår an hos väldigt många personer, säger Inger Enkvist.

Sánchez ”kuppade” sitt eget parti

PSOE:s nederlag i Andalusien symboliserar den andra anledningen till varför Spanien nu genomför sitt fjärde val. Förutom att nya partier och därpå otydliga majoriteter har tillkommit har de två stora partierna nämligen själva minskat sitt anseende på grund av interna slitningar, korruptionsanklagelser och maktspel.

– Socialistpartiet hade en kris för ett par år sedan, en kamp mellan två fraktioner, en mer moderat och en mer radikal. Den moderata företräds av ledaren i Andalusien, Susana Díaz, och den radikala utav den nuvarande premiärministern Pedro Sánchez, säger Inger Enkvist.

Pedro Sánchez har ända sedan han blev partiledare haft flera upp-och nedgångar. Efter valet 2015 nomineras han till premiärministerkandidat men fälls i voteringen. Året efter avgår Sánchez från partiledarposten och från sin parlamentsplats efter krav från egna partikamrater. År 2017 är han dock tillbaka igen som partiledare.

– Efter att Sánchez blev petad av riksledningen gjorde han en rundresa bland de regionala föreningarna och fick med sig de mest ivriga och radikala representanterna i partiet. Han lyckades då vinna nomineringen för partiet mot en stor del av den traditionella falangen.

Det händer så kolossalt mycket nu i spansk politik att det snarare är en vettig idé att rösta

Sommaren 2018 väcker PSOE en misstroendeförklaring mot dåvarande premiärminister Mariano Rajoy, från PP. Detta efter att 29 av Rajoys partimedlemmar hade dömts till fängelse för bland annat mutbrott och bedrägeri. På så sätt lyckades Pedro Sánchez till slut bli landets tillförordnade premiärminister.

– Pedro Sánchez plockade på några dagar fram en regering som var enbart baserad på de personer han själv hade valt ut. Så han gjorde en kupp mot sitt eget parti kan man säga, och emot de som trodde sig vara hans medarbetare, säger Inger Enkvist och fortsätter:

– Dessutom framställde han det som att han omedelbart skulle utlysa nyval för att PP var så korrupt. Det var hans motivering för att ställa ett misstroendevotum och det var med den utgångspunkten som alla de andra partierna stödde honom. Men han gjorde inte det utan han behöll makten tills han blev tvungen att utlysa ett nyval som hölls i april.

PSOE:s plagiatskandaler

PSOE har också skakats av andra skandaler. Bland annat har Pedro Sánchez anklagats för att plagiera material från arbetsmarknadsministeriet till sin doktorsavhandling. Han har också påståtts kopiera en idé till en feministisk videosnutt från Kanadas premiärminister Justin Trudeau, efter ett besök i landet.

Utöver detta, berättar Inger Enkvist, har socialistpartiet i Andalusien sedan länge skapat ett ”klient-system” där man bland annat har skapat tjänster med allmänna medel för att kunna anställa personer som röstar på PSOE. Detta är en av faktorerna som kan förklara det minskade stödet i regionen, menar hon.

Dessutom har Pedro Sánchez förhandlat fram en koalition mellan PSOE och det vänsterseparatistiska partiet Bildu i regionen Navarra, ett parti som Inger Enkvist säger representerar ETA i ”utslätat skick”.

– Alla andra partier menar att ”här har man gått över en gräns” när man föredrar att basera sig på Bildu snarare än på andra demokratiska partier.

Förtroendet för politiker i Spanien är inte högt i dag, på grund av alla skandaler. Men trots detta upplever Inger Enkvist att spanjorerna ändå inte har blivit ”rösttrötta”.

– Det händer så kolossalt mycket nu i spansk politik att det snarare är en vettig idé att rösta.

Toppnyheter

Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är de hetaste skattefrågorna inför 2020

Slopad värnskatt, 3:12 reglerna och informationsplikt hör till de hetaste skattefrågorna inför 2020. Det säger två skatteexperter till Tidningen Balans.

Vad gäller informationsplikten bör den landa i att myndigheterna tänker till och ställer rimliga och hanterbara krav gentemot företagen, anser Mikael Knutsson, skatterådgivare på Grant Thornton.

Vidare menar han att det är positivt att det än så länge inte har aviserats något nytt om 3:12-reglerna då lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet.

– 3:12-reglerna är alltid lika aktuella för våra entreprenörer. Läget just nu är ”no news is good news”. Avsaknad av förändring av 3:12 lyfts ibland fram som ett problem, men jag ser det som positivt att det står still, det gör våra råd mera robusta vilket adderar trygghet till kunderna. Lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet, säger Mikael Knutsson.

Jörgen Graner, skattexpert på KPMG pekar på slopandet av värnskatten nästa år som en het potatis och tror att många kommer fundera på möjligheterna att senarelägga inkomster.

En spaning som båda delar är beskattningen av den digitala ekonomin. En fråga som kommer att bli allt viktigare i takt med att de digitala jättarna får ökad betydelse.

4 nov
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Protester i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Brittisk konsulatanställd: Jag torterades av Kina

En tidigare anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong uppger att han frihetsberövades och torterades av Kina. Han anklagades för uppvigling i samband med protesterna i regionen. Det rapporterar BBC.

– Jag bands fast, fick ögonbindel och huva, berättar den 29-åriga Simon Cheng och beskriver hur han utsattes för smärtsamma behandlingar.

Han säger att han misshandlades och tvingades att skriva under erkännanden. Den brittiska regeringen bedömer berättelsen som trovärdig.

Cheng frihetsberövades under 15 dagar när han skulle göra en resa till Fastlandskina i augusti.

2 tim
Ma Zhaoxu, vice utrikesminister. TT.
undefined

Kina: Stoppa lagen eller vänta starka konsekvenser

Kina reagerar kraftfullt mot det lagförslag som antogs av den amerikanska senaten i natt. Kinesiska utrikesdepartementet uppmanar sin amerikanska motpart att ”genast vidta effektiva åtgärder för att det liggande förslaget inte blir lag”, skriver AFP.

”Annars kommer den kinesiska sidan att vidta starka åtgärder för att med besked motverka det och USA kommer att behöva utstå alla konsekvenser”, skriver departementet.

Lagförslaget ska nu vidare till representanthuset, som för bara en månad sedan röstade igenom en annan version av lagen, skriver TT. När kongressens två kamrar är överens om formuleringarna kan förslaget skickas vidare till presidenten.

5 tim
En demonstrant eskorteras ut från campuset av sjukvårdspersonal.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugnare läge i Hongkong – fåtal kvar på campus

Ett fåtal demonstranter är kvar på det polytekniska universitetet i Hongkong efter att campuset intogs och barrikaderades i helgen. Demonstranterna vill inte komma ut då de inte vill gripas, rapporterar AP.

Samtidigt öppnar skolor åter i Hongkong, efter att ha varit stängda i sex dagar. Det uppges vara myndigheternas försök att återgå till det normala i den protestdrabbade regionen. Mindre protester har uppstått under dagen lokal tid.

Idag 04:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

”Löfven låter mer som Trump än en svensk statsminister”

Att Stefan Löfven inte ”såg detta komma” är förbluffande, skriver Paulina Neuding, Europaredaktör på tidskriften Quillette, i Dagens Samhälle efter statsministerns uppmärksammade intervjuer i SVT:s Agenda och Dagens Nyheter.

Redan under Löfvens första mandatperiod tilltog bombningarna och han har känt till relevant fakta. Men istället har regeringen förringat utvecklingen och beskyllt meningsmotståndare för att svartmåla landet, anser Neuding.

I Dagens Nyheter menade Löfven att ”[a]lternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare.”

Paulina Neuding ifrågasätter uttalandet:
”Stefan Löfven påstår alltså att den svenska oppositionen hotar själva demokratin i landet. Det är sådant man förväntar sig att höra från Donald Trump, inte en svensk statsminister”, skriver hon i Dagens Samhälle.

1 tim
Ulf Kristersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-ledaren: Många varnade för invandringens effekter

Statsminister Stefan Löfven (S) har helt fel när han säger att dagens situation med gängvåld och grov kriminalitet inte gick att förutse. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en text publicerad på Facebook och Aftonbladets debattsida.

Kristersson menar att många debattörer varnade för utvecklingen redan på 90-talet och att det är uppenbart att dagens situation kan kopplas till ”alltför stor invandring och alltför dålig integration”.

Han säger också att hans eget parti har ett ansvar och borde ha agerat tidigare.

”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver han.

Han skriver vidare att M:s omsvängning i invandringsfrågan gör att partiet är redo att ta itu med problemen och att axla regeringsmakten efter nästa val.

Igår 21:27
Inrikesminister Mikael Damberg (S) intervjuades i SVT:s Agenda på söndagen.  Skärmdump från SVT Play.
undefined

Damberg: Samhället alltid starkare än kriminella gäng

Regeringen kommer att få bukt med de kriminella gängens framfart, som har resulterat i bland annat sprängdåd och skjutningar. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Han säger att han är ”både förbannad och frustrerad” över utvecklingen, men att regeringen ska göra allt som behövs för att ”bekämpa både narkotikan och gängen”.

– Samhället är alltid starkare än kriminella gäng, säger han och tillägger att den senaste satsningen på polisen – där ambitionen är att få 10 000 fler poliser till 2024 – är ”exempellös”.

3 nov
Läs mer om Den organiserade brottsligheten
Tv-debatten i tisdags mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn.  Jonathan Hordle/ITV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Twitter efter Tories Twitter-kupp: Agerade vilseledande

Twitter hävdar att Boris Johnsons konservativa parti, Torypartiet, vilseledde allmänheten genom att byta namn på ett av sina konton så att det liknade ett konto för faktakontroll. Namnbytet skedde mitt under en tv-sänd debatt på tisdagskvällen.

Partiet försvarar samtidigt agerandet kring ”factcheckUK”. Utrikesminister Dominic Raab säger att det ligger i linje med den livliga atmosfär som finns på plattformen, skriver Reuters.

Det är en förklaring som oppositionspartiet Labour inte verkar köpa.

"De konservativas skrattretande försök att lura de som tittade på ITV:s debatt visar att man inte kan tro på ett ord av vad de säger", twittrar partiets pressavdelning.

2 tim
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

Igår 22:17
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

Igår 20:01
Läs mer om Valet i Storbritannien
Ola Pettersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

LO: Januariavtalet är en förlustaffär för medlemmar

Januariavtalet mellan S, MP, C och L är en förlustaffär för LO-medlemmar. Det menar LO:s ekonomer i en ny konjunkturbedömning där man även trycker på att arbetsmarknadspolitiken går åt fel håll.

LO bedömer att den svenska ekonomin är inne i en avmattningsfas med lägre tillväxt.

– De inhemska faktorer som bidrar mest till nedgången är minskade bostadsinvesteringar, lägre investeringar i näringslivet och en tillfälligt svag ökning av hushållens konsumtion, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT.

2 tim
Mats Persson och Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-topp: Kommer utvärdera samarbetet inför valet

Liberalerna kommer att utvärdera januarisamarbetet och lämna ett besked i regeringsfrågan inför nästa val. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson i en intervju i Svenska Dagbladet.

Persson lämnade posten som ekonomiskpolitisk talesperson eftersom han var emot att partiet släppte fram Löven som statsminister. Men när Nyamko Sabuni blev ny L-ledare kom han tillbaka .

– Hon erbjöd ett modernt ledarskap präglat av att hon har varit många år i näringslivet. En skillnad mot hur det var tidigare, säger han i intervjun.

14 nov
Läs mer om Januariavtalet
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Sverige missar klimatmål med biodrivmedelsskatt

Energimyndigheten varnar för att det kommer att bli mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn när Sverige i och med nya EU-regler kan tvingas beskatta biodrivmedel.

– Skulle skattebefrielsen försvinna så skulle utsläppen inte minska i den takt som behövs för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot.

En stor del av kollektivtrafiken körs på biodrivmedel, som jämfört med fossila drivmedel minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent.

De nya EU-reglerna träder i kraft vid årsskiftet 2020–2021.

EU vill styra om produktionen av drivmedel från socker och raps, så att man inte konkurrerar med livsmedelsproduktion eller äventyrar den biologiska mångfalden.

4 tim
Heliogens solkraftfält.  Heliogen
undefined

Genombrott för solkraft – kan ersätta fossilt bränsle

Ett genombrott där solkraft kan ersätta fossila bränslen har gjorts av en amerikansk startup som stöttas av Bill Gates, skriver CNN. Energiföretaget har upptäckt en metod att använda AI och ett fält av speglar för att reflektera så pass mycket solljus att det genererar extrem hetta över 1 000 grader.

Fyndet innebär att det för första gången är möjligt att skapa stark hetta från ren solkraft – hetta som behövs vid framställandet av till exempel cement, glas och stål. Det kan även användas till att värma upp hus och ge bränsle till bilar, skriver The Guardian.

Det betyder att solljuset kan ersätta fossila bränslen i de fallen, vilket skulle vara mycket miljövänligare.

Idag 04:59
Läs mer om Klimatomställningen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Sprängdåd mot restauranger hotar tillväxten

Utöver den uppenbara livsfaran utgör sprängningarna mot restauranger ett hot mot tillväxten inom en bransch som anställer många. Det varnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Varje gång det sker en sprängning förlorar den drabbade ägaren många gäster för lång tid framåt, vilket gör att verksamheten hamnar i en ekonomiskt svår situation, säger Nina Christensson, krögare och regionordförande för Visita södra, till Sydsvenskan.

Hon fortsätter:

– På liknande sätt kan även inrättningar som ligger nära ställen där det har sprängts drabbas, det skapar en oro i hela närområdet. Framöver kommer vi nog att kunna se en mätbar förändring om minskad tillväxt för hela branschen.

Nina Christensson oroas över att sprängningarna diskuteras globalt.

– Den typen av händelser fastnar hos människor, och vi är bekymrade över att turister av rädsla ska välja bort Sverige som destination. Det här är en jätteviktig fråga för hela Sveriges varumärke. Vi vet att polisen jobbar med detta, och även våra politiker börjar inse att det krävs krafttag, säger hon till Sydsvenskan.

3 tim
Polis på plats efter detonation i Stockholm i slutet av 2018 PONTUS AHLKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm bryter trenden – sprängningar ökar inte

Det har skett en ökning av antalet anmälda sprängningar i Sverige hittills i år jämfört med samma period förra året. Men Stockholm sticker ut då det är den enda region i hela landet där anmälningarna minskar, rapporterar P4 Stockholm.

Enligt Linda H Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet, ser man ett förändrat geografiskt mönster.

– Det är inte längre ett storstadsproblem utan ett fenomen som spridit sig till andra mindre städer, säger hon till radion.

Det är främst i polisområdena region syd och region öst som sprängningarna ökar.

5 nov
Läs mer om Sprängningarna i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Jurist: Sanktionsbrott är värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

2 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks egen utredning visar inget sanktionsbrott

Uppdrag gransknings uppgifter om att Swedbank kan ha brutit mot amerikanska sanktionsregler var redan kända inom bankens interna utredning. Det uppger Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt banken har den egna pågående utredningen inte påvisat att några sanktionsöverträdelser ska ha förekommit.

– Om det funnits oetiskt agerande på det sätt som beskrivs i Uppdrag granskning ska vi självfallet gå till botten med det. Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutfört i början av 2020, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

5 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väldigt känsligt – mycket står på spel för Swedbank”

Bankerna måste granska sina kunder noggrant och kan inte skylla på att de inte visste att en kund var brottsling eller korrupt rysk oligark. Det säger den amerikanske toppdiplomaten Daniel Fried till SVT efter avslöjandet om att Swedbank kan ha medverkat till ryska brott mot USA:s sanktioner.

– Om man vill dra nytta av det internationella finanssystemet som de demokratiska länderna upprätthåller, så måste man följa reglerna, säger han.

SvD:s ekonomireporter Birgitta Forsberg säger till SVT att mycket står på spel för Swedbank om det rör sig om sanktionsbrott.

– Det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner.

6 tim
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn