Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Solfattigt november i söder – endast två timmar i Växjö

Växjö har endast haft två soltimmar hittills under november, vilket är lägst i hela landet, skriver SVT Väder. Även Skåne har haft en grå november med 14,6 soltimmar jämfört med normalvärdet på 52 timmar för hela månaden.

– Så här års är det lite som att leva i Mordor om man bor i Skåne, säger meteorologen Nils Holmqvist till SVT Skåne.

Svealand och Norrland har haft betydligt mer sol, särskilt västra Jämtlandsfjällen. Stockholm har haft 29 soltimmar i november än så länge.

Toppnyheter

Studenter skriver examensprov i Hongkong. Jerome Favre / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolor stänger på nytt i Hongkong efter fler virusfall

Hongkong har på fredagen beslutat att alla skolor återigen ska stängas efter att fler fall av smittade i coronaviruset har rapporterats, skriver Reuters. På torsdagen registrerades 34 lokala fall av smittan, vilket är det högsta antalet på tre månader.

Från och med måndag kommer skollokalerna bommas igen och undervisningen ska i stället ske online.

Många skolor har redan haft stängt sedan februari på grund av coronapandemin.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Stefan Ingves. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Ingves: ”För tidigt att blåsa faran över”

Riksbankschefen Stefan Ingves sa vid det senaste penningpolitiska mötet den 30 juni att åtgärderna för att stabilisera marknaderna har varit effektiva men det är för tidigt att blåsa faran över.

– Även om vi nu vet mer om de kortsiktiga effekterna av pandemin och att konturer av en stabilisering kan ses, är det för tidigt att blåsa faran över, sa Ingves enligt protokollet från mötet.

Stefan Ingves anser att det är viktigt att Riksbanken fortsätter hålla räntor nere och stödja kreditgivningen.

2 tim
Illustrationsbilder från äldrebeonden.  TT
undefined

Språkbristers påverkan på covidvården inte utredda

Trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i flera år pekat ut bristande kunskaper i svenska språket som en riskfaktor för äldrevården så har man ännu inte utrett dess eventuella påverkan under coronavåren, rapporterar TT.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupande granskning. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

I tillsynen finns exempel på verksamhetschefer som larmat om kommunikationssvårigheter. Bland annat har det varit svårt att få ut information till nya medarbetare på grund av språkförbistringar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Anna Lindstedt.  Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Ex-ambassadören Lindstedt frias – hade behörighet att förhandla med Kina

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från anklagelser om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

– Den åtalade ambassadören har haft rätt att förhandla med Kina, hon har varit ett behörigt ombud, säger rådmannen Anna Flodin på en pressträff.

Åtalet kretsade kring ett möte mellan Lindstedt, två kinesiska företagare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

1 tim
Angela Gui.  Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui om domen: ”Skadan är redan skedd”

Att den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten förändrar ingenting i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai. Det säger hans dotter Angela Gui i en intervju med Expressen.

– Skadan har redan skett. Det ändrar ingenting för mig eller min pappa eftersom det är staten som är målsägare, säger hon.

Angela Gui var åklagarens huvudvittne i förhandlingen. Hon menar att mötet mellan henne, Lindstedt och två kinesiska företagare var en påverkansoperation i syfte att tysta hennes kritik.

6 min
Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellmöte om Gui Minhai i fokus för ambassadörfallet

Anklagelserna mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt kretsar kring ett möte på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Mötet arrangerades av Lindstedt och medverkade gjorde två företagare verksamma i Kina, samt den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui. Under mötet säger sig Angela Gui ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Lindstedts försvar hävdar att inget brott ägt rum och att UD, trots att det inte krävdes, hade informerats.

På fredagen kom beskedet att Lindstedt frias.

5 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
John Thys / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

”Ge inte EU beskattningsrätt”

EU:s krispaket för att lindra coronapandemins ekonomiska effekter innehåller flera förslag som kan förändra unionen i grunden. Bland annat beskattningsmöjligheter vars intäkter ska gå direkt till EU, skriver Nils Karlsson i en essä på Timbro.

Beskattningsrätten skulle kunna ge EU inflytande över en rad områden som länderna själva har bestämmanderätt. Allt beror på hur förslagen utformas, exempelvis skulle en koldioxidskatt kunna utformas så att EU sätter en miniminivå, eller att intäkterna från skatten går till medlemsländerna som i stället fortsätter finansiera EU genom EU-avgiften. Så undviks en stor maktförskjutning, men det skulle inte nöja de aktörer som strävar efter ett federalt Europa.

”För dem är en koldioxidskatt på EU-nivå inte bara ett sätt att motverka global uppvärmning utan också ett sätt att uppfylla sin vision om ”Europas förenta stater” – ett rent federalt EU”, skriver Nils Karlsson.

1 tim
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.  Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronastöd splittrar EU – Sverige i ”frugala fyran”

Det gigantiska stödpaketet för att hjälpa EU-länderna på fötter efter coronakrisen splittrar medlemsländerna.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel väntas nu komma med ett kompromissbud som gör att EU:s långtidsbudget minskar ytterligare, rapporterar SVT Nyheter.

Under förmiddagen var planen att Michel skulle hålla en presskonferens, men nu är denna borttagen ur kalendern utan någon förklaring.

Sverige står för en stram linje i förhandlingarna och ingår i den så kallade ”frugala fyran” tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike. Huvudlinjen är en nedtonad budget där de drabbade länderna får lån snarare än bidrag. En annan grupp bestående av bland andra Frankrike, Spanien, Italien vill i stället se ett omfattande stöd till de länder som drabbats värst av pandemin.

2 tim
Charles Michel, Angela Merkel, Ursula von der Leyen and David Sassoli. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige bör inte sätta sig i EU:s frysbox”

Nästa vecka tas beslutet om EU:s krisfond. Sverige riskerar att isoleras om vi försöker bromsa när resten av EU vill öka farten, skriver Gustaf Reinfeldt i en ledare i Di.

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel den 17 och 18 juli för att gemensamt fatta beslut om både EU:s långtidsbudget och om EU-kommissionens förslag till ekonomiskt återhämtningspaket som svar på coronakrisen.

”Det brinner i knutarna och en överenskommelse måste ske snarast därför att flera EU-länder är i skriande behöv av stöd och hjälp. Sverige riskerar att isoleras och sättas i frysboxen när vi alltid envist försöker sätta hälarna i marken och bromsa ned när resten av EU vill öka takten och köra på i unionssamarbetet”, skriver Gustaf Reinfeldt i Di.

Igår 19:12
Läs mer om EU:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer