Hedersförtrycket

Socialdemokrat vill lyfta hedersfrågan över partigränserna

Maria Hind Alias är socialdemokraten från Eskilstuna som på kort tid håller på att göra sig ett namn i rikspolitiken. Sedan den politiska comebacken 2017 har hon hållit en hög profil i debatten på sociala medier med ett envetet fokus på jämställdhets- och hedersfrågor. I maj signerade hon tillsammans med företrädare för M, C, L och KD en debattartikel i Göteborgs-Posten som lyfter behovet av en partiöverskridande politik som tar sikte på hedersförtrycket.

Men förutom ett gemensamt fokus över partigränserna för att förhindra att fler får sitt liv förstört av hederskulturen behövs ett internt arbete också inom Socialdemokraterna, menar Maria Hind Alias.

För att organisera arbetet i det egna partiet har Maria Hind Alias startat ”S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism”.

– Det finns en poäng med att föreningen inte är partipolitiskt obunden. Att det blir en förening inom partiet är för att jag anser att Socialdemokraterna behöver lyfta frågorna, förklarar Maria Hind Alias.

En organisation och ett arbete som, trots de blygsamma medlemsantalen (ett 40-tal socialdemokrater), ändå har stöd av partiledningen.

”Vi står bakom det du gör”, var Stefan Löfvens medskick när de sågs på partikongressen, berättar hon. Morgan Johanssons stöd, liksom partisekreteraren Lena Rådström Baastads, känner Maria Hind Alias också att hon har. Även andra ledande partiföreträdare som Ardalan Shekarabi har skickat uppmuntrande ord. Som så mycket annat gräsrotsarbete är sociala medier Maria Hind Alias främsta plattform. Men det är inte utan att närvaron där kostar på, kanske lite extra för den som missat mycket av hela internet och sociala medier-revolutionen.

”Chockad över tonen”

De ”gråa åren”, som Maria Hind Alias själv kallar den tid som hon varit utanför politiken, och saknat kontakt med omvärlden i stort, gör att Alias överrumplades över hur mycket samtalstonen i den politiska debatten förändrats under åren som hon varit borta.

På sociala medier har flera socialdemokratiska röster försökt tysta mig. Både aktiva socialdemokrater och de som röstat på Socialdemokraterna hela livet. Liksom olika kommun- och regionpolitiker runt om i landet.

– Jag insåg att det var en helt ny värld som jag kom tillbaka till, och som jag inte var bekant med överhuvudtaget. Fortfarande är jag chockad över hur tonen mellan den politiska vänstern och höger är och hur lite respekt det finns mellan människor. Framförallt är jag förvånad över hatet från delar av vänstern jag möter för att jag pratar med alla politiska kulörer. Hade reaktionerna på Twitter fått styra så ”hade man ju gett upp med en gång”, säger hon.

– På sociala medier har flera socialdemokratiska röster försökt tysta mig. Både aktiva socialdemokrater och de som röstat på Socialdemokraterna hela livet. Liksom olika kommun- och regionpolitiker runt om i landet.

Maria Hind Alias menar att det inte bara är samtalstonen som är förändrad, också synen på integration har förändrats under åren som gått.

– Vi kom till Sverige på 90-talet och skillnaden i både hur man pratade politik då och vilket ansvar det låg på individerna är väldigt stort. Mina föräldrar, som kom med mig från Irak, var tvungna att omgående lära sig svenska på plats i Sverige. Min pappa förstod att om man ska kunna klara av att leva i det här landet så går man SFI, lär sig svenska, skaffar svenska vänner och skaffar ett jobb. Det var inga konstigheter.

– Men idag ska vi erbjuda tolkar till människor som bott här i flera år och som i vissa fall inte vill ta vissa jobb. Jag sitter mycket och reflekterar över hur det har kunnat blivit så här.

Man ska kunna kräva samma sak av samtliga svenska medborgare, anser Maria Hind Alias.

– Det är dags att vi börjar stifta nya lagar och börjar kräva saker av alla som bor i Sverige.

Hedersförtrycket har glömts – eller prioriterats – bort

Maria Hind Alias menar att trots att jämställdhetsfrågorna utgör en grundsten inom socialdemokratin så har hedersförtrycket glömts eller prioriterats bort.

– I grunden tror jag att det handlar om en okunskap. Många vet fortfarande inte vad skillnaden är mellan mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck. Det finns ett stort kunskapsarbete att göra.

– Mäns våld mot kvinnor handlar om en utövare; det är en man som misshandlar en kvinna. I en hederskultursaspekt så handlar det om att det är ett kollektiv, en hel familj eller släkt som förföljer, bestraffar, bevakar och begränsar friheten för en individ. Till och med vårt rättssystem och lagstiftning är baserad på att det handlar om en utövare. Det är därför hedersbrott behöver en egen brottsrubricering.

Nu har du sjösatt den här interna organisationen med fokus på hedersförtryck, hur ser nästa steg ut?

– Vi arbetar med att handlingsplaner ska inrättas i alla kommuner, regioner och på riksnivå. Och att kommunerna även ska upprätta enskilda yrkesfokuserade handlingsplaner. Skolorna ska ha en särskild handlingsplan liksom sjukvården, polisen och så vidare.

Maria Hind Alias menar att det borde vara möjligt att samlas kring det man är överens om och ta det vidare genom beslut i riksdagen och i stället låta den politiska debatten få handla mer om de ”klassiska frågorna”.

– Som jag ser det så saknas de klassiska frågorna där vänstern och högern skiljer sig åt i den politiska debatten. Skattefrågor och klassfrågor är närmast helt borta från den politiska debatten idag. Vi ska hitta tillbaka till dessa frågor. Men, när det gäller gemensamma frågor där man tycker samma sak så borde man kunna komma vidare och helt enkelt bara rösta igenom dessa i riksdagen.

Fast hur stor är enigheten? Representanter för Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna saknades i den debattartikel du signerade med medlemmar från M, KD, C och L.

– Vänsterpartiet är speciella. De tillhör det parti som har flest anhängare som attackerar bland annat mig mest på Twitter. De verkar tycka att den som lyfter frågorna är islamofob. Det finns dock enskilda röster som kämpar mot hedersförtryck.

– Miljöpartiet har tyvärr gigantiska problem internt. De är inte ens överens om vilka värderingar de har själva efter att ha haft en minister som haft kopplingar till våldsbejakande extremism och en företrädare som vägrade ta kvinnor i hand på grund av extrema uppfattningar.

– Sverigedemokraterna driver frågorna men får ofta kritik för att de gör det utifrån en islamofobisk grund. Jag försvarar inte SD, men om vi ser till sakfrågan – jag är kristen syrian och jag råkade ut för hedersförtryck. Det är en kulturfråga, förvisso härstammar en del från religion men det är inte på grund av religionen som sådan som förtrycket uppstår utan ur en kultur som man försöker upprätthålla.

Alla politiker som värnar demokratin behöver lyfta detta gemensamt över hela landet, på samtliga nivåer. Det kommer att vara värt det för att få behålla alla friheter vi idag har men som hotas av hedersförtrycket.

Har redan fått stort fäste i samhället

För Maria Hind Alias kommer det inte heller räcka med att nya lagar kommer på plats.

– Även om det rent rättsligt kommer att fungera att anmäla hedersbrott i framtiden så har fenomenet redan fått så stort fäste i samhället i form av värderingar, i praktiken synliga genom att skolor köper in burkinins eller att man delar upp pojkar och flickor vid simundervisning. Det behövs ett större samlat krafttag – men inte ens då kommer vi att få bort hedersförtrycket helt – för att nå en lägsta nivå. 

– Det är också därför som det är så viktigt att frågorna inte ägs av ett eller några få partier.

– Alla politiker som värnar demokratin behöver lyfta detta gemensamt över hela landet, på samtliga nivåer. Det kommer att vara värt det för att få behålla alla friheter vi idag har men som hotas av hedersförtrycket, sammanfattar Maria Hind Alias.

Fotnot:

Efter att intervjun gjordes lyfte Jonas Sjöstedt hedersfrågorna under Almedalen och säger nu att han vill att det egna partiet fokuserar mer på detta framöver.

Maria Hind Alias skriver i ett mejlsvar som kommentar till Sjöstedts utspel:

– Det är väldigt bra att Jonas vänder i frågan. Ett krav är dock att han börjar markera det för sitt parti och hans medlemmar som fortfarande vill blanda ihop hederskultur med mäns våld mot kvinnor – att han tar ett aktivt val och ståndpunkt och markerar att det är två olika fenomen som ska arbetas med på två olika sätt. I så fall är han välkommen in i värmen och i kampen!

Toppnyheter

Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
Anklagelserna mot Trump

Pentagontoppen: President Trump gav order om att frysa bistånd till Ukraina

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trumps vänner vill lägga ut en rökridå

Donald Trump och hans republikanska vänner försöker lägga ut en rökridå med två dagar kvar till de tv-sända riksrättsförhören, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Genom att kräva att andra vittnen kallas in till förhör, och sedan högljutt klaga när det inte sker, hoppas partiet skapa förvirring kring anklagelserna mot presidenten.

Republikanerna befinner sig nu i en svår sits, skriver New York Times i en analyserande text. Landets politiker har svurit att i enlighet med konstitutionen granska att presidenten följer lagen, men tycks nu snarare skydda honom av ren reflex.

”Inte en enkel uppgift med tanke på de starka bevisen om oförlåtligt beteende”, tycker tidningen.

Fox News Andy Puzder håller inte med. Han lyfter i stället Trumps framgångar kring jobben och ekonomin, och menar att Demokraterna desperat försöker smutskasta honom.

”Det här handlar bara om att försöka skapa dålig publicitet för presidenten inför valet 2020. Punkt”, skriver han.

Igår 13:40
Donald Trump och Lindsey Graham i veckan. Patrick Semansky/AP/TT
undefined

Republikansk vrede efter att vittnesförslaget ratades

Flera tunga republikanska politiker reagerar kraftfullt på att Demokraterna inte kallar in de vittnen som partiet krävt i riksrättsutredningen av president Donald Trump. Republikanerna har bland annat krävt att visselblåsarens identitet offentliggörs och att denne förhörs.

Representanthusets underrättelseutskotts ordförande Adam Schiff bryr sig inte om sanningen, säger senatorn Lindsey Graham till Fox News. Även om ett möjligt riksrättsåtal får stöd i representanthuset menar Graham att det är omöjligt att driva frågan vidare i senaten om inte visselblåsaren har hörts.

– Det här handlar inte om att Schiff vill hitta sanningen, det här handlar om att Schiff försöker förstöra Trumps presidentskap, säger Graham till tv-kanalen.

Presidenten själv är inte heller nöjd. I en tweet kallar han Adam Schiff för ”korrupt” och menar att han bedriver en ”skamlig häxjakt” i vilken han inte kallar in någon av de vittnen som hans parti begärt.

Igår 05:03
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Jeanine Anez Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oppositionspolitikern kan bli ny övergångspresident

Oppositionspolitikern Jeanine Áñez kan tillfälligt ta över presidentposten i Bolivia, skriver AFP. I samband med att Evo Morales lämnade presidentposten avgick även samtliga tre möjliga efterträdare. I det maktvakuum Bolivia hamnat i står Áñez, som är senatens vice talman, näst på tur enligt konstitutionen och hon lovade på måndagen att nya val ska hållas senast den 22 januari.

På tisdagen ska landets folkvalda samlas för att inleda samtal om en övergångsregering.

Igår 21:08
Upprorsstämning på gatorna i La Paz, Bolivia.  Carlos Garcia Rawlins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hyllar militären: Sänder en stark signal

USA:s president Donald Trump tycker att det är bra att Evo Morales tvingats avgå från presidentposten i Bolivia och hyllar militärens roll i det hela.

– Dessa händelser sänder en stark signal till de olagliga regimerna i Venezuela och Nicaragua att demokratin och folkets vilja alltid kommer att segra, säger Trump enligt AFP.

Bland annat brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallat Morales avgång för statskupp. Efter att Evo Morales avgick i går fylldes gatorna i huvudstaden  La Paz av både jublande och upprörda invånare.

Igår 20:10
Läs mer om Valet i Bolivia
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten på nätet

Google har i hemlighet samlat tiotals miljoners hälsodata i USA

Google har i hemlighet samlat in detaljerad hälsodata från tiotals miljoner amerikaner i 21 delstater till ett nytt projekt, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till dokument och källor.

De som ingår i ”Projekt Nightingale” har inte informerats om datainsamlingen, skriver tidningen.

I datainsamlingen ingår patienters hela sjukvårdshistorik med uppgifter som labb-resultat, diagnoser och dokumentation av inläggningar på sjukhus. Google uppges ha inlett samarbetet förra året med den katolska icke-vinstdrivande hälsovårdskedjan Ascension, som har USA:s näst största sjukvårdssystem, skriver tidningen.

Projektet verkar vara det största hittills i sitt slag även om också Amazon, Apple och Microsoft agerat aggressivt inom hälsoområdet, skriver WSJ.

Datan ska användas till en app som följer individers hälsa och ger förslag på behandling.

Igår 19:27
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pensionsmyndigheten utsatt för FB-bedrägeri

Bedragare utnyttjar Pensionsmyndighetens namn i sponsrade inlägg på Facebook för att komma åt och länsa pensionssparares bankkonton, skriver DN.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till DN.

Bedragarna lockar med högre pensioner och lurar sina offer att knappa in sina personuppgifter. I nästa steg blir den utsatte uppringd och uppmanad att identifiera sig via sin bankdosa. I själva verket passar bedragen då på att länsa offrets konto.

Igår 18:42
Läs mer om Säkerheten på nätet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild.  TT
Privatekonomi

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbanker

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

Igår 18:21
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lista: Så går männens och kvinnornas favoritaktier

När 2018 blev till 2019 fanns det totalt 1,8 miljoner privatpersoner i Sverige som ägde aktier, enligt Euroclears senaste rapport.

Av dessa var knappt 1,1 miljoner män och 740 000 kvinnor. Mellan könen finns det skillnader i vilka aktier som främst ligger i portföljen.

Bland de bolag där andelen manliga aktieägare är högst fanns 5 av 20 aktier på Large cap. Bland kvinnornas favoriter fanns 75 procent av bolagen på storbolagslistan, skriver Euroclear i rapporten.

Här nedanför listar Omni Ekonomi hur det gått för aktierna där kvinnorna respektive männen dominerar i ägarlistorna. Männens bästa aktier är Powercell, Soltech och Starbreeze medan Anto gått sämre. För kvinnorna är ICA och H&M vinnaraktierna medan Swedbank och MQ gått tyngre.

10 nov
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.  TT
undefined

Bornold: Barnbidraget kan bli miljon med investeringar

Den som investerar barnbidraget regelbundet under 18 års tid kan nå miljonbelopp, skriver Dagens Industri.

Om barnbidraget på 1 250 kronor i månaden ska växa till en miljon krävs en avkastning på lite mer än 12 procent per år. Den avkastningen är hög – men inte omöjlig att lyckas med, menar sparekonomen Joakim Bornold.

– Det går att hitta personer som har haft den avkastningen över tid, säger han.

Den som vill investera i aktier för sina barn bör satsa på både stabila bolag och spännande och lönsamma småbolag, anser Avanzas content manager Nicklas Andersson.

9 nov
Läs mer om Privatekonomi
Fredrik Lennartsson. HANS ALM
De ensamkommande flyktingarna

SKL: Får konsekvenser för individer och kommuner

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är mycket kritiskt till att 750 unga ensamkommande inte längre får bo på Migrationsverkets boenden. Ungdomarna kan nu bli tvungna att vända sig till socialtjänsten om de inte lyckas hitta en egen bostad.

– Vi menar att det här är ett beslut som får stora konsekvenser för individer och för kommuner, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg hos SKL till Ekot.

Beslutet är en konsekvens av hur Migrationsverket tolkat en dom från i somras. Lennartsson tycker att verket borde ha vänt sig till regeringen och begärt en lagändring i stället för att tolka lagen på egen hand.

Igår 19:49
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

750 unga ensamkommande kan bli utan bostad nästa år

750 ensamkommande ungdomar kommer att bli tvungna att lämna Migrationsverkets boenden i februari nästa år, rapporterar Ekot. Detta sedan verket tolkat en kammarrättsdom från i somras som att ungdomarna, som fått stanna i Sverige tack vare gymnasielagen, inte har rätt att bo på boendena.

– Vi förstår att det här är ett tungt besked att få, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket.

Enligt lagtolkningen har personerna själva ansvar för att ordna sitt boende. Om de inte hittar bostad kan de tvingas vända sig till kommunernas socialtjänst.

Igår 19:40
Läs mer om De ensamkommande flyktingarna