Mostphotos/TT
Skatteverket vs företagen

Snart kan rådgivare tvingas bli angivare åt Skatteverket

Utredningens förslag slår brett. Snart kan i princip alla skatterådgivare förvandlas till angivare åt Skatteverket, varnar advokaten Börje Leidhammar. ”Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det inte alls bra”, säger han.

Häromdagen presenterades slutsatser från Utredningen om informationsplikt för skatterådgivare. Syftet har varit att förhindra fusk och ”aggressiv skatteplanering”, skriver utredarna i betänkandet som har lämnats till regeringen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Förslagen möter stark kritik från såväl företag som skatterådgivare av olika slag. Även flera av utredningens egna experter är minst sagt tveksamma till det som har lagts fram, vilket framgår av ett särskilt yttrande.

Advokaten Börje Leidhammar, som driver advokatfirman Leidhammar AB och har deltagit i utredningsarbetet, anser att det allmänt saknas en analys av för- och nackdelar och kostnader för rådgivare och användare.

– Det finns ingen egentlig nyttoanalys av förslagen, säger han.

Blir Skatteverkets förlängda arm

Men framför allt är han kritisk mot att skatterådgivare, som han själv, ska bli Skatteverkets förlängda arm. För det är precis vad betänkandet handlar om, markerar han.

– Skatteverkets har redan långtgående möjligheter att kontrollera och granska företagares skattearrangemang. Informationsskyldigheten till Skatteverket är redan omfattande och är dessutom kombinerad med sanktioner. Dessutom finns det ju en skatteflyktslag, säger han.

Att gå längre än så skadar mer än det ger, anser Börje Leidhammar. Då förvandlas skatterådgivarna till skattejägare.

– Att göra skatterådgivare till angivare är en helt oproportionerlig åtgärd, som bara kommer att öka kostnaderna, krånglet och skada förtroendet mellan rådgivare och företagen, säger han.

– Dessutom kommer förslagen inte att komma åt dem som ägnar sig åt kriminell verksamhet, där kommer de nya reglerna inte att göra någon märkbar skillnad, fortsätter han.

Utökad rapporteringsskyldighet

Förslagen innebär en ökad rapporteringsskyldighet för skatterådgivare både när det gäller gränsöverskridande och inhemska ”arrangemang” på skatteområdet. I bakgrunden ligger ett EU-direktiv, berättar Börje Leidhammar. Men när det gäller inhemska arrangemang finns det ingen skyldighet att införa lagstiftning, menar han.  

Nu är han orolig för hur hans roll som advokat ska utvecklas. Rapporteringsskyldigheten som föreslås är nämligen långtgående. Bland annat kan skatterådgivare tvingas lämna ut klientmedelskonton och rapportera till Skatteverket så fort något misstänkt uppstår. Även om advokater kan avstå från att lämna vissa uppgifter, så hotar höga sanktionsavgifter om det senare visar sig att något faktiskt var fel. Rådgivare kan åläggas sanktionsavgifter på uppemot en halv miljon kronor om de bryter mot regelverket.

Urholkar rättssäkerheten

Men vad som är rapporteringspliktigt definieras inte i förslagen, så området att ”täcka” för Skatteverkets räkning blir minst sagt omfattande, säger Börje Leidhammar.

– Risken blir ju att minsta lilla osäkerhet kommer att rapporteras, oavsett om det finns ekonomisk expertis bakom misstanken. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det inte alls bra, säger han.

Utredningen pekar ut ett antal kännetecken på arrangemang som rådgivare måste rapportera om. Punkterna sträcker sig över ett brett spektrum, och innebär i praktiken att rådgivarna måste rapportera om i princip allt på skatteområdet, för att inte riskera höga sanktionsavgifter, menar Börje Leidhammar.

– Vi skulle bli angivare åt Skatteverket, säger han.

Syftet kan låta bra

Syftet kan låta bra, att stoppa pengatvätt och organiserat fusk. Börje Leidhammar menar att förfaranden självklart ska stämma överens med skattelagstiftningen. Det han vänder sig emot är att åtgärderna missar målet, urholkar rättssäkerheten och slår alldeles för brett.

Förslagen träffar en stor grupp rådgivare, exempelvis advokater, revisionsbyråer, rena skatterådgivningsbyråer, banker, redovisningsfirmor, försäkringsbolag och även företag där rådgivningen sker inom företaget eller koncernen, berättar han.

Administrationen och rättsosäkerheten som följer av förslagen kommer innebära att administrationen ökar kraftigt, och även vara ett hårt slag mot det svenska näringslivet, enligt Börje Leidhammar. Det kan handla om hundratusentals ärenden varje år, menar han.

Står inte i proportion till nyttan

Men vinsten för Skatteverket skulle vara marginell.

– Som sagt den utökade informationsplikten går inte att motivera. Den står inte i proportion till nyttan, säger han.

Utredningens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

* fPlus har sökt Skatteverket och Finansdepartementet för en kommentar.

Toppnyheter

Tyskland efter segern mot Nigeria i åttondelen. DENIS BALIBOUSE / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Mardrömsmotståndaren väntar: ”Vi ska krossa dem”

21 förluster på 27 matcher. Den senaste mästerskapssegern kom 1991. På lördag ställs Sverige mot mardrömsmotståndaren Tyskland i kvartsfinalen.

Sedan Sverige vann bronsmatchen mot Tyskland i VM 1991 har man åkt på flera svidande nederlag. Bland annat finalförlusterna i VM 2003 och OS 2016.

– Det är dags nu. Det säger vi varje gång, men vi känner att vi verkligen kan ta dem, säger Kosovare Asllani till TV4.

– Vi ska krossa dem, säger Fridolina Rolfö till samma tv-kanal.

Matchen spelas i Rennes med start 18.30.

Igår 21:24
Hedvig Lindahl/Stefan Löfven. TT/Bildbyrån
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

Igår 21:16
Svenska laget tackar supportrarna. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Blackstenius och Lindahl tog Sverige till kvartsfinal

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter seger mot Kanada med 1–0. I en mycket dramatisk match blev Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl svenska hjältar.

Efter en mållös och tillknäppt första halvlek öppnade det upp sig i andra. I den 55:e minuten hittade Kosovare Asllani Blackstenius med en mycket fin passning och anfallaren satte dit 1–0 fri med målvakten. Det var Sveriges första skott på mål och Blackstenius första mål på tolv landskamper.

13 minuter senare fick Kanada en gyllene chans att kvittera när Asllani fick bollen skjuten på handen i straffområdet. Janine Beckie tog hand om straffen och sköt den lågt mot det vänstra hörnet men då stod Hedvig Lindahl för en otrolig räddning.

I kvartsfinalen ställs Sverige mot Tyskland. Den spelas i Rennes på lördag klockan 18.30.

Igår 20:57
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

Igår 21:15
Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Iran: Kan inte förhandla med någon som hotar en

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi anser att USA:s nya sanktioner mot landet visar att Washington inte bryr sig om internationell rätt, rapporterar Reuters.

Han säger också att atmosfären just nu inte är den rätta för förhandlingar utan att USA måste upphöra med sitt ”ekonomiska krig mot Irans befolkning”, skriver AFP.

– Man kan inte starta en dialog med någon som hotar och skrämmer en, säger han.

På måndagskvällen träffas FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar för att diskutera den upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

Igår 20:43
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

Igår 16:19
Läs mer om USA:s fejd med Iran
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Statsvetare: Frågan är om Erik Ullenhag löper linan ut

Efter att Liberalernas valberedning föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare är frågan huruvida Erik Ullenhag kommer att löpa linan ut, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Den demokratiska aspekten – att det finns flera att välja på vid landsmötet – kan göra att Ullenhag inte hoppar av, däremot kan det underblåsa konflikten om han inte gör det, menar hon. Hur som helst krävs det enligt Madestam mycket för att Ullenhag ska bli vald.

– Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker, säger hon till tidningen.

Igår 19:02
Erik Ullenhag (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Splittring i valberedningen: Två ville hellre ha Ullenhag

Det är en splittrad valberedning som föreslår Nyamko Sabuni till ny L-ledare. Trots försök att nå enighet bakom förslaget valde två ledamöter – Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck – att reservera sig mot beslutet, skriver valberedningen på SvD Debatt.

Ledamöternas beslut att reservera sig till förmån för Erik Ullenhag fattades utifrån bland annat Stockholms länsförbunds och Liberala ungdomsförbundets nomineringar.

Erik Ullenhag skriver i ett Facebookinlägg att det bästa partiet kan göra nu är att kämpa för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska göra ”Sverige, Europa och världen bättre”. ”Vi ses på landsmötet!” avslutar han.

Igår 15:18
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalernas valberedning: Sabuni bör bli partiledare

Liberalernas valberedning föreslår Nyamko Sabuni som ny partiledare efter Jan Björklund, skriver man på SvD Debatt.

”Hon har visat påtaglig politiskt mod som minister, har ett tydligt ledarskap och kunskap om näringslivet. Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedningen.

Valet stod mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni efter att Johan Pehrson i går drog sig ur. 19 av 21 länsförbund har valt att stödja Sabuni medan två av dem – Uppsala och Stockholm – stödjer Ullenhag.

På landsmötet den 28 juni kommer det stå klart vem som tar över partiet efter Jan Björklund.

Igår 15:03
Läs mer om Liberalernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Sommarvädret

Meteorolog: Inte sett sådan här värme sedan 40-talet

I centrala Europa har en mäktig värmebölja pressat upp temperaturerna till nära 40 grader på sina håll.

– Det här unikt eftersom det sker så tidigt som i juni. Vi har inte sett sådan här värme sedan 1947, säger mer Emmanuel Demael vid det franska väderinstitutet Meteo-France till AFP.

I Frankrike har bordsfläktar på många håll tagit slut i affärerna och i Paris har myndigheterna lovat att öppna särskilda kylrum där människor kan svalka sig.

Hälsominister Agnes Buzyn säger att hon oroar sig för att människor inte ska ta värmen på allvar och uppmanar alla att ta det lugnt och hålla sig borta från solen.

Igår 19:18
Barn svalkar sig i duschar i Vilnius.  PETRAS MALUKAS / AFP
undefined

Europa varnar för extrem värme: ”Människor kan dö”

Meteorologer runtom i Europa varnar för farliga temperaturer och nya rekord i veckan då det ska bli exceptionellt varmt i flera länder, rapporterar flera medier.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren om höga temperaturer på flera håll i Frankrike.

Vindar från Afrika blåser in över Europa och kan ge närmare 40 grader i – förutom Frankrike – Tyskland, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Flera myndigheter runtom i Europa har utfärdat riktlinjer och sjukhus gör sig redo för uttorkning och värmeslag.

Igår 09:08
Läs mer om Sommarvädret