Mostphotos/TT
Skatteverket vs företagen

Snart kan rådgivare tvingas bli angivare åt Skatteverket

Utredningens förslag slår brett. Snart kan i princip alla skatterådgivare förvandlas till angivare åt Skatteverket, varnar advokaten Börje Leidhammar. ”Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det inte alls bra”, säger han.

Häromdagen presenterades slutsatser från Utredningen om informationsplikt för skatterådgivare. Syftet har varit att förhindra fusk och ”aggressiv skatteplanering”, skriver utredarna i betänkandet som har lämnats till regeringen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Förslagen möter stark kritik från såväl företag som skatterådgivare av olika slag. Även flera av utredningens egna experter är minst sagt tveksamma till det som har lagts fram, vilket framgår av ett särskilt yttrande.

Advokaten Börje Leidhammar, som driver advokatfirman Leidhammar AB och har deltagit i utredningsarbetet, anser att det allmänt saknas en analys av för- och nackdelar och kostnader för rådgivare och användare.

– Det finns ingen egentlig nyttoanalys av förslagen, säger han.

Blir Skatteverkets förlängda arm

Men framför allt är han kritisk mot att skatterådgivare, som han själv, ska bli Skatteverkets förlängda arm. För det är precis vad betänkandet handlar om, markerar han.

– Skatteverkets har redan långtgående möjligheter att kontrollera och granska företagares skattearrangemang. Informationsskyldigheten till Skatteverket är redan omfattande och är dessutom kombinerad med sanktioner. Dessutom finns det ju en skatteflyktslag, säger han.

Att gå längre än så skadar mer än det ger, anser Börje Leidhammar. Då förvandlas skatterådgivarna till skattejägare.

– Att göra skatterådgivare till angivare är en helt oproportionerlig åtgärd, som bara kommer att öka kostnaderna, krånglet och skada förtroendet mellan rådgivare och företagen, säger han.

– Dessutom kommer förslagen inte att komma åt dem som ägnar sig åt kriminell verksamhet, där kommer de nya reglerna inte att göra någon märkbar skillnad, fortsätter han.

Utökad rapporteringsskyldighet

Förslagen innebär en ökad rapporteringsskyldighet för skatterådgivare både när det gäller gränsöverskridande och inhemska ”arrangemang” på skatteområdet. I bakgrunden ligger ett EU-direktiv, berättar Börje Leidhammar. Men när det gäller inhemska arrangemang finns det ingen skyldighet att införa lagstiftning, menar han.  

Nu är han orolig för hur hans roll som advokat ska utvecklas. Rapporteringsskyldigheten som föreslås är nämligen långtgående. Bland annat kan skatterådgivare tvingas lämna ut klientmedelskonton och rapportera till Skatteverket så fort något misstänkt uppstår. Även om advokater kan avstå från att lämna vissa uppgifter, så hotar höga sanktionsavgifter om det senare visar sig att något faktiskt var fel. Rådgivare kan åläggas sanktionsavgifter på uppemot en halv miljon kronor om de bryter mot regelverket.

Urholkar rättssäkerheten

Men vad som är rapporteringspliktigt definieras inte i förslagen, så området att ”täcka” för Skatteverkets räkning blir minst sagt omfattande, säger Börje Leidhammar.

– Risken blir ju att minsta lilla osäkerhet kommer att rapporteras, oavsett om det finns ekonomisk expertis bakom misstanken. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det inte alls bra, säger han.

Utredningen pekar ut ett antal kännetecken på arrangemang som rådgivare måste rapportera om. Punkterna sträcker sig över ett brett spektrum, och innebär i praktiken att rådgivarna måste rapportera om i princip allt på skatteområdet, för att inte riskera höga sanktionsavgifter, menar Börje Leidhammar.

– Vi skulle bli angivare åt Skatteverket, säger han.

Syftet kan låta bra

Syftet kan låta bra, att stoppa pengatvätt och organiserat fusk. Börje Leidhammar menar att förfaranden självklart ska stämma överens med skattelagstiftningen. Det han vänder sig emot är att åtgärderna missar målet, urholkar rättssäkerheten och slår alldeles för brett.

Förslagen träffar en stor grupp rådgivare, exempelvis advokater, revisionsbyråer, rena skatterådgivningsbyråer, banker, redovisningsfirmor, försäkringsbolag och även företag där rådgivningen sker inom företaget eller koncernen, berättar han.

Administrationen och rättsosäkerheten som följer av förslagen kommer innebära att administrationen ökar kraftigt, och även vara ett hårt slag mot det svenska näringslivet, enligt Börje Leidhammar. Det kan handla om hundratusentals ärenden varje år, menar han.

Står inte i proportion till nyttan

Men vinsten för Skatteverket skulle vara marginell.

– Som sagt den utökade informationsplikten går inte att motivera. Den står inte i proportion till nyttan, säger han.

Utredningens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

* fPlus har sökt Skatteverket och Finansdepartementet för en kommentar.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) TT
Migrationspolitiken i Sverige

Statsvetare: Nederlag för S – SD blir vinnare på sikt

När Sverigedemokraterna ställde sig utanför en bred migrationsöverenskommelse ökade det pressen på Moderaterna att inte göra upp med Socialdemokraterna – det för att inte behöva få kritik från högerflanken, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap till TT.

Han säger till DN att SD också är det enda partiet som i dagsläget kommer att tjäna på de strandade migrationsförhandlingarna.

– Som alltid med migrationspolitik är det SD som är vinnare på sikt, om det här betyder att det kommer att debatteras väldigt mycket.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola är förvånad över att det inte blev någon uppgörelse mellan S och M och kallar de havererade förhandlingarna för ”ett stort nederlag för Socialdemokraterna”.

Statsvetaren Niklas Bolin som är docent vid Mittuniversitetet säger till TT att det kan bli en vinst för MP om det inte blir ett volymmål eller ett tak för antalet asylsökande – men att frågan kommer att leva kvar som en politisk stridsfråga.

2 tim
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ulf Kristersson: S valde MP och regeringsmakten

”Socialdemokraterna valde makten och Miljöpartiet”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook efter att migrationssamtalen med S strandat.

Kristersson skriver att man inte måste vara överens om allt men i alla fall ”målet för reformen”:

”Men här kunde vi inte ens enas om målet att invandringen till Sverige ska minska, så att Sverige kan lösa de svåra integrationsproblemen. Socialdemokraterna har idag valt Miljöpartiet och regeringsmakten framför en hållbar, stram och realistisk migrationspolitik.”

Statsminister Stefan Löfven kommenterade förhandlingarna tidigare i dag:

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, sa han i ett skriftligt uttalande till TT.

2 tim
Ebba Busch, KD:s partiledare.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Busch: Migrationspolitik kan inte bygga på fantasier

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch riktar kritik mot Socialdemokraterna efter att S och M inte kommit överens om en bred uppgörelse om migrationspolitiken.

– Jag uppfattar att det funnits en stor grad av kompromissvillighet men svensk migrationspolitik framöver kan inte bygga på socialdemokratiska fantasier, säger hon till TT.

Hon säger att Sveriges asylmottagande skulle minska med 70 procent om man skulle välja att gå i linje med de andra nordiska ländernas mottagande. Hon anser också att förhandlingarna kan återupptas.

– Skulle Socialdemokraterna tvärvända och komma tillbaka till förhandlingsbordet får vi ta det då, inget är satt i sten.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Kvinnor med skydd för ansiktet handlar i Tel Aviv på söndagen.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

”Pandemin sprider sig” – Israel återinför restriktioner

Israel återinför ett antal restriktioner efter att antalet smittade av coronaviruset skjutit i höjden, rapporterar Reuters.

De nya restriktionerna innebär att bland annat barer, nattklubbar och gym stängs ner, och att maxgränsen för antalet besökare i synagogor sätts till 10 personer.

– Pandemin sprider sig, det är tydligt. Den stiger brant varje dag och den drar med sig, tvärtemot vad som har sagts, kritiskt sjuka patienter i sitt kölvatten, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

3 tim
Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT
undefined

Tui stoppar resor – flyger ner tomt plan för att hämta hem svenskarna på Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos, rapporterar Aftonbladet. Därför tvingas resejätten i stället flyga ner ett tomt plan för att hämta hem svenskarna som befinner sig där.

I förra veckan landade det första charterplanet från Tui på den grekiska ön efter flygbolaget fått ett specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”. Med på planet fanns journalister och medarbetare men även vanliga charterresenärer, något som Tui säger att man varit tydliga med.

Charterplanet väckte stor uppmärksamhet i medier när det landade, något som Tui menar bidrog till att man nu stoppats från ytterligare resor

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki, presschef på flygbolaget.

Idag 08:19
Interrimspresident Jeanine Áñez.  Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre smittade i Bolivias regering på fyra dagar

Bolivias hälsominister Eidy Roca är sjuk i covid-19 och är därmed den tredje regeringsmedlemmen som bekräftats smittad de senaste fyra dagarna, rapporterar AFP.

Hälsotillståndet för Eidy Roca uppges vara stabilt och hon håller sig isolerad. Interrimspresident Jeanine Áñez, som uppges jobba från presidentbostaden, uttrycker på Twitter sitt stöd till Eidy Roca.

Även ministrarna Yerko Nunez och Jorge Fernando Oropeza har bekräftats smittade.

Idag 05:01
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Arkivbild: Liu Xiaoming NIKLAS HALLE'N / AFP
Hongkongprotesterna

Peking varnar London: Vår ensak – lägg er inte i

Kina varnar Storbritannien för att ingripa i Hongkong i svallvågorna efter den nya säkerhetslag som införts i staden. Kritiker menar att lagen undergräver den relativa frihet som Hongkong haft sedan återföreningen med Kina, rapporterar BBC.

Kinas Londonambassadör säger att Storbritanniens erbjudande om att Hongkongbor ska kunna få brittiska pass är att grovt lägga sig i Kinas interna angelägenheter, och ett brott mot normerna inom internationella relationer.

– Den brittiska regeringen fortsätter att komma med oansvariga uttalanden om Hongkongs angelägenheter, säger han, i en kommentar som enligt Reuters är den strängaste hittills sedan lagen infördes.

3 tim
Fotografer utanför domstolen/Tong Ying-kit TT
undefined

23-åring först att åtalas enligt nya säkerhetslagen

23-årige Tong Ying-kit är den första personen att åtalas enligt den nya kritiserade säkerhetslagen i Hongkong, rapporterar flera medier.

Han greps efter att ha kört en motorcykel mot polisen under en demonstration i onsdags. Han höll upp en flagga med orden ”Befria Hongkong”, ett budskap som enligt Hongkongs regering betraktas som separatism och han åtalas bland annat för terrorism.

Tong Ying-kit anlände till rätten under måndagen i rullstol, enligt Reuters. Rätten nekade honom att släppas mot borgen.

Idag 10:41
Läs mer om Hongkongprotesterna
Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

EU och Gilead i samtal om tillgång på remdesivir

Gilead Sciences för diskussion med EU om försörjningen av den antivirala medicinen remdesivir som ska användas för patienter sjuka i covid-19, uppger en källa med insyn skriver Bloomberg.

En EU-kommissionär kommer att diskutera köpet av och tillgången på remdesivir till sexton EU-länder däribland Danmark, Tyskland, Belgien och Österrike.

Samtalen kommer efter att USA under förra veckan meddelat att de kommer att köpa i princip hela lagret av medicinen, något som gjort mindre länder oroliga för tillgången på läkemedlet, skriver nyhetsbyrån.

5 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Ny metod: Coronapatienter ska mäta sig själva hemma

Patienter i Södertälje som är sjuka i covid-19 ska få börja mäta sig själva i hemmet med bland annat dator och blodtrycksmätare. Det rapporterar P4 Södertälje.

Skälet till den nya metoden är att sjukvården vill följa upp att patienterna mår bra samtidigt som antalet platser på sjukhusen är begränsade.

– Vi kan tidigt upptäcka om patienten försämras. Vi vill vara säkra på att de mår bra, men samtidigt har vi ont om vårdplatser, säger Roland Söderholm, överläkare på Södertälje sjukhus.

5 tim
Socialminister Lena Hallengren och civilminister Lena Micko Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheter ska förbereda för andra våg: ”Ingen vet hur Sverige kan drabbas”

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Läkemedelsverket samt länsstyrelserna i uppdrag att förbereda inför en eventuell andra smittovåg.

Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Lena Micko (S) på en gemensam pressträff om regeringens fortsatta arbete mot covid-19.

– Ingen av oss vet hur Sverige kommer att drabbas i höst, säger Hallengren på pressträffen.

Folkhälsomyndigheten får även i uppdrag att undersöka och ge en prognos för hur stort ett andra utbrott skulle kunna bli.

Idag 10:28
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige