Anders Andersson/TT
Företagsklimatet i Sverige

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer.  ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.

– Som företagare är det lätt att få svar på frågor, bemötandet från kommunen är bra och det finns alltid hjälp att få, säger Lotta Peltoarvo, vd och ägare av Falkenbergsföretaget Strandhälsan.

Särskilt kommunens näringslivsutskott jobbar proaktivt för att fånga upp problem även ute på mindre företag, förklarar hon.

– Stöter jag på problem ringer jag bara Mattias som jobbar i näringslivsutskottet så hjälper han mig att lösa det.

Ett bra företagsklimat gör att företagen kan utvecklas och vara innovativa, påpekar hon. Och för att kunna attrahera kompetens till företagen är det viktigt att kommunen ser till att det finns bra bostäder och skolor.

– På det stora hela gör kommunen det den ska och skapar bra förutsättningar för oss företag. Sedan finns det ju alltid utvecklingsområden. Just nu har vi svårt att locka personer med högre utbildning till Falkenberg. Vi skulle behöva en bättre grogrund för tjänsteföretag.

Hur ser du på framtiden som företagare i Falkenberg?

– Kommunen lyssnar på oss och vi har en bra dialog, vilket ger ett bra företagsklimat. Vi har en plattform för att fortsätta att utveckla samarbetet. Kommunen är medveten om att det är företagen som skapar jobb som leder till skattepengar, säger Lotta Peltoarvo.

Per Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, ser också närheten till företagen som största faktorn bakom att kommunen under flera år har klättrat på Svenskt Näringslivs rankning.

– Företagarna vet att de kan ringa mig eller näringslivschefen när som helst. Vi är snabbfotade och lätta att nå. Vill en företagare träffa ett kommunråd eller någon annan i kommunen ska de få göra det inom en vecka.

En av framgångsfaktorerna är att kommunen har jobbat mycket med medarbetarnas bemötande, till exempel vid tillsynsärenden av olika slag. Företagarna måste kunna förstå varför de får en anmärkning och varför vissa saker måste förbättras, betonar Per Svensson.

– Där ställer vi stenhårda krav på våra anställda – de ska vara toppklass. De ska vara tydliga och uppföra sig klokt när de möter företagarna – våra kunder.

Kompetensförsörjningen har identifierats som ett viktigt område att förbättra framåt. I linje med det har kommunen tillsammans med näringslivsföreningen startat en satsning på större samverkan mellan skola och näringsliv.

Kommunen kommer också att arbeta för en mer differentierad arbetsmarknad, det vill säga att det ska finnas arbetstillfällen inom fler sektorer. I Falkenberg verkar en stor del av företagen inom handel, lager, livsmedelsindustri eller turism.

– Vi vill ha in fler typer av jobb. En bredare arbetsmarknad minskar riskerna vid en lågkonjunktur och attraherar fler med högre utbildning.

Som ett led i det har kommunen initierat ett riskkapitalbolag, men det ägs inte av kommunen, påpekar Per Svensson.

– Bolaget fick på bara några månader ihop 30–40 miljoner kronor i riskkapital från lokala företag och personer, och har redan lyckats attrahera två startupbolag till Falkenberg.

Tidigare jämförde sig Falkenberg mest med andra halländska kommuner för att mäta sig med omvärlden men har på senare tid börjat vända blicken utåt. Kommunen har därför tagit fram en lista med kommuner som är lika stora som Falkenberg, och en lista med de som har ett liknande näringsliv, som exempelvis Åre och Ystad.

Falkenberg jämför sig också med de som presterar bäst i Svenskt Näringslivs rankning – trots att förutsättningarna är väldigt olika, konstaterar han.

– Jag brukar säga att de där nio över oss på rankningen verkar ju inte i Falkenberg. Hade de gjort det hade vi varit etta, säger Per Svensson med ett skratt.

Text: Karin Myrén

Fakta: Topp tio för andra året i rad
Falkenberg klättrar två placeringar till plats åtta i årets kommunranking. Samtidigt toppar kommunen en av de nya kommungruppsindelningar som återfinns i årets mätning, som baserar sig på SKL:s modell. Kategorin är mindre stad/tätort – kommuner med mellan 15 000-40 000 invånare i den största tätorten.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer