Anders Andersson/TT
Företagsklimatet i Sverige

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer.  ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.

– Som företagare är det lätt att få svar på frågor, bemötandet från kommunen är bra och det finns alltid hjälp att få, säger Lotta Peltoarvo, vd och ägare av Falkenbergsföretaget Strandhälsan.

Särskilt kommunens näringslivsutskott jobbar proaktivt för att fånga upp problem även ute på mindre företag, förklarar hon.

– Stöter jag på problem ringer jag bara Mattias som jobbar i näringslivsutskottet så hjälper han mig att lösa det.

Ett bra företagsklimat gör att företagen kan utvecklas och vara innovativa, påpekar hon. Och för att kunna attrahera kompetens till företagen är det viktigt att kommunen ser till att det finns bra bostäder och skolor.

– På det stora hela gör kommunen det den ska och skapar bra förutsättningar för oss företag. Sedan finns det ju alltid utvecklingsområden. Just nu har vi svårt att locka personer med högre utbildning till Falkenberg. Vi skulle behöva en bättre grogrund för tjänsteföretag.

Hur ser du på framtiden som företagare i Falkenberg?

– Kommunen lyssnar på oss och vi har en bra dialog, vilket ger ett bra företagsklimat. Vi har en plattform för att fortsätta att utveckla samarbetet. Kommunen är medveten om att det är företagen som skapar jobb som leder till skattepengar, säger Lotta Peltoarvo.

Per Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, ser också närheten till företagen som största faktorn bakom att kommunen under flera år har klättrat på Svenskt Näringslivs rankning.

– Företagarna vet att de kan ringa mig eller näringslivschefen när som helst. Vi är snabbfotade och lätta att nå. Vill en företagare träffa ett kommunråd eller någon annan i kommunen ska de få göra det inom en vecka.

En av framgångsfaktorerna är att kommunen har jobbat mycket med medarbetarnas bemötande, till exempel vid tillsynsärenden av olika slag. Företagarna måste kunna förstå varför de får en anmärkning och varför vissa saker måste förbättras, betonar Per Svensson.

– Där ställer vi stenhårda krav på våra anställda – de ska vara toppklass. De ska vara tydliga och uppföra sig klokt när de möter företagarna – våra kunder.

Kompetensförsörjningen har identifierats som ett viktigt område att förbättra framåt. I linje med det har kommunen tillsammans med näringslivsföreningen startat en satsning på större samverkan mellan skola och näringsliv.

Kommunen kommer också att arbeta för en mer differentierad arbetsmarknad, det vill säga att det ska finnas arbetstillfällen inom fler sektorer. I Falkenberg verkar en stor del av företagen inom handel, lager, livsmedelsindustri eller turism.

– Vi vill ha in fler typer av jobb. En bredare arbetsmarknad minskar riskerna vid en lågkonjunktur och attraherar fler med högre utbildning.

Som ett led i det har kommunen initierat ett riskkapitalbolag, men det ägs inte av kommunen, påpekar Per Svensson.

– Bolaget fick på bara några månader ihop 30–40 miljoner kronor i riskkapital från lokala företag och personer, och har redan lyckats attrahera två startupbolag till Falkenberg.

Tidigare jämförde sig Falkenberg mest med andra halländska kommuner för att mäta sig med omvärlden men har på senare tid börjat vända blicken utåt. Kommunen har därför tagit fram en lista med kommuner som är lika stora som Falkenberg, och en lista med de som har ett liknande näringsliv, som exempelvis Åre och Ystad.

Falkenberg jämför sig också med de som presterar bäst i Svenskt Näringslivs rankning – trots att förutsättningarna är väldigt olika, konstaterar han.

– Jag brukar säga att de där nio över oss på rankningen verkar ju inte i Falkenberg. Hade de gjort det hade vi varit etta, säger Per Svensson med ett skratt.

Text: Karin Myrén

Fakta: Topp tio för andra året i rad
Falkenberg klättrar två placeringar till plats åtta i årets kommunranking. Samtidigt toppar kommunen en av de nya kommungruppsindelningar som återfinns i årets mätning, som baserar sig på SKL:s modell. Kategorin är mindre stad/tätort – kommuner med mellan 15 000-40 000 invånare i den största tätorten.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

2 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Barack Obama, Kamala Harris och Hillary Clinton. TT
Amerikanska valet 2020

Toppdemokrater hyllar valet: ”Mer än förberedd”

Flera tunga demokrater stöttar Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. USA:s förre president Barack Obama skrev på Twitter att Harris ”är mer än förberedd för jobbet. Det här är en bra dag vårt land.”

Även Hillary Clinton tog till Twitter för att kommentera valet av Harris. Den förre presidentkandidaten skriver att Harris redan har bevisat sig vara en otrolig statstjänsteman och ledare.

Kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez var däremot fåordig kring valet av Harris. Till USA Today sa hon att Harris kompletterar Biden bra och fyller ut hans kandidatur på ett bra sätt.

3 tim
Joe Biden och Kamala Harris. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden gör sitt första framträdande i natt

Kamala Harris och Joe Biden kommer att göra sitt första publika framträdande i Wilmington i Bidens hemstat Delaware, rapporterar amerikanska CBS News.

Framträdandet sker sedan Biden presenterade Harris som sitt val till vicepresidentposten.

Valet av Harris har fått blandade reaktioner runtom i landet. Flera experter pekar på att Harris är den första svarta och asiatiska kvinnan som blir nominerad till ämbetet och att det därmed är historisk. Dessutom väntas hon få ta ett stort ansvar om Biden vinner valet.

5 tim
undefined

Harris – stabil personlighet men svängig i sakfrågorna

En pappa från Jamaica och en mamma från Indien. Men Kalifornien-senatorn Kamala Harris kallar sig själv helt enkelt för ”en stolt amerikan”.

– Jag är den jag är. Jag är nöjd med det, har Harris tidigare sagt.

Flera medier berättar i detalj om Harris liv sedan Joe Biden gjort henne till vicepresidentkandidat inför höstens USA-val. Hon blir den första svarta kvinnan som kandiderar till ämbetet, och Vox påtalar att 55-åringen skrivit ny historia varje gång hon har valts till en position.

Politiskt beskrivs hon som progressiv, men ändå något av en mittenkandidat, långt ifrån en utpräglad vänsterpolitiker. Enligt New York Times handlar mycket av hennes politik om att lyfta marginaliserade grupper som kvinnor, icke-vita och låginkomsttagare, utan att för den sakens skull vända upp och ner på ekonomin.

Hennes personlighet och debattinsatser brukar lyftas som styrkor. Ibland har Harris dock skapat förvirring genom att svänga mellan olika politiska positioner – och hon har kritiserats för att hon som praktiserande åklagare vid olika tillfällen kämpat för uppenbara politiska motsägelser.

Idag 07:13
Läs mer om Amerikanska valet 2020