Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Smer: Lagstifta för de som inte kan besluta själva

Det finns en risk att en redan utsatt patientgrupp far illa eftersom det inte finns någon reglering kring vem som har rätt att fatta beslut när de som vårdas är oförmögna att göra det. Det skriver Kenneth Johansson, ordförande för Statens medcinsk-etiska råd, Smer, på SvD Debatt.

Personer som exempelvis har en kognitiv funktionsnedsättning eller demens kan sakna förutsättningar att första vad som är syftet med vården de får.

Rådet vill att regeringen agerar i frågan och lagstiftar kring personer som är beslutsoförmögna i vård och omsorg. De har lämnat över en skrivelse till regeringen som bland annat trycker på att vårdpersonal måste ges rättsligt stöd i patientlagstiftningen. De vill också införa ett system med legala företrädare för att se till att den enskildes vilja och självbestämmande respekteras så långt som möjligt.

Om debattören

Kenneth Johansson, ordförande, Statens medicinsk-etiska råd

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer