Markus Uvell.
I flödet

Småpartierna överlever (nog) valet, men klokt att stödrösta

Höstens val är unikt på flera sätt, bland annat för att ovanligt många partier enligt mätningarna ligger farligt nära fyraprocentsspärren. Inte bara KD utan i detta val även MP och L har så lågt stöd att det är tänkbart att de åker ur riksdagen.

Jag har efter mycket funderande kommit fram till att jag tror alla tre partierna sannolikt kommer klara spärren i år. Jag är inte helt säker, men det framstår som det mest realistiska. Skälen skiljer sig mellan de tre partierna.

För KD finns en lång historia av stödröster från framförallt konservativt lagda M-sympatisörer. Som opinionsmätningarna ser ut just nu kommer KD förvisso att behöva ännu fler stödröster än vanligt. Mätningar från både Inizio och Ipsos visar att andelen väljare som kan tänka sig att stödrösta har ökat, och att KD är det mest populära partiet att stödrösta på.

Till detta kan läggas att uppsvinget för konservativa idéer i opinionen nog har ökat M-sympatisörers insikt i att KD behövs. Den största osäkerhetsfaktorn är hur M:s eget opinionsstöd utvecklas: om M ser ut att vara på väg mot ett dåligt resultat kommer färre ”våga” stödrösta på KD. Men jag tror stödrösterna sannolikt blir tillräckligt många.

För L finns ingen motsvarande tradition av att stödrösta, så på det sättet är utgångsläget sämre. Samtidigt är L:s situation mindre akut. I senaste sammanställningen Svensk Väljaropinion ligger L på 5,3 procent – mer än dubbelt så stort stöd som KD.

L har dessutom en ganska populär och framförallt rutinerad partiledare, samt lojala kärnväljare. Om L skulle åka ur vore det en stor skräll, partiet har spelat en central roll i svensk politik mycket länge. Men jag tror inte det kommer att ske detta val.

MP är av allt att döma mest illa ute av de tre partierna. Det finns ingen vana att stödrösta på MP, partiet har inte ”ägarskapet” i någon viktig sakfråga och dess båda språkrör är de partiledare för vilka störst andel väljare helt saknar förtroende. Historiskt vet vi också att MP brukar tappa stöd i valrörelsen, motsatsen till det mönster till exempel KD brukar uppvisa.

Skälet att MP ändå kan klara sig kvar i riksdagen har att göra med det faktum att de ändå vänder sig till en mycket bred väljargrupp – de klimatengagerade livsstilsväljarna. Även om MP har tappat mark till C i miljöfrågan finns det av allt att döma en inte försumbar grupp väljare som ser fördelar med att ett renodlat miljöparti finns i riksdagen. Så jag lutar åt att även MP klarar sig.

Spelar det någon roll, kan man förstås fråga sig? Om nu så få sympatiserar med dessa partier kommer det väl inte att vara så allvarligt om de åker ur riksdagen? Men i höstens ytterst jämna val kan det tvärtom få ganska dramatiska konsekvenser.

M skulle ha stor nytta av KD för maktbalansens skull – dels gentemot C och L, dels gentemot SD. För S är det viktigt att både L och MP klarar spärren – annars framstår det redan krystade resonemanget om ”blocköverskridande regering” som helt verklighetsfrämmande.

Så nej, jag tror inget av de tre småpartierna kommer att åka ur riksdagen. Och ja, den som kan tänka sig att stödrösta bör särskilt noga överväga den möjligheten i höstens val. Stödrösterna kan visa sig viktigare än vanligt.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Klimatomställningen

Klimatengagemanget hos privatsparare ökar kraftigt

Svenskarnas sparande i hållbara fonder ökar kraftigt, skriver branschorganisationen Fondbolagens förening i ett pressmeddelande. Enligt deras undersökning väljer var tredje privatsparare att placerar sina pengar i bland annat hållbara fonder.

Klimatmedvetenheten speglas även i sparkbanken Avanza där en tredjedel av allt fondkapital investeras i fonder med låg koldioxidrisk, skriver DI.

Bankens sparekonom Johanna Kull är inte förvånad, och menar att det är i linje med tidens klimatmedvetenhet:

– Är det någonstans vi verkligen kan påverka är vart vi placerar våra pengar, säger hon till tidningen.

34 min
Företagsledarna vill bland annat snabba på utvecklingen av elvägar. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagsledare: Vi kräver en tydligare klimatpolitik

Den svenska koldioxidskatten har varit en framgång och många företag uppger i dag att de ser att de tjänar på ett aktivt klimatarbete. Det skriver en grupp svenska företagsledare från det så kallade Haaginitiativet, ett företagsnätverk som vill minska näringslivets klimatpåverkan, på DN Debatt.

Debattörerna menar dock att de politiska styrmedlen på klimatområden måste bli tydligare för att få ner utsläppen till de nivåer som krävs.

De skriver att det bland annat finns en stor otydlighet inom transportsektorn och undrar hur politikerna vill gynna biodrivmedelsproduktionen och när laddinfrastrukturen för elfordon ska byggas ut. De vill också att Sverige ligger på för att skärpa EU:s utsläppsmål.

11 jul
Klimatprotest i Portugal.  Armando Franca / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Även individen måste ta ansvar för klimatkrisen”

I klimatdebatten är det många som hävdar att ansvaret inte kan läggas på individen. Men även individer måste kliva fram och axla ansvaret, skriver nätverket Fifteen for future på DN Debatt.

”Vi behöver, i varje del av samhället, tillsammans med våra grannländer och deras grannar, minska vår klimatpåverkan med 15 procent om året”, skriver nätverket som listar fem praktiska råd kring hur privatpersoner och makthavare kan göra skillnad.

Det handlar bland annat om att fundera över sin egen livsstil och hur man kan minska sina egna utsläpp med 15 procent. Andra råd handlar om att se över sin arbetsplats, prata klimatförändringar med människor i sin närhet och ägna sig åt upplevelser som inte belastar klimatet så mycket.

15 jul
Läs mer om Klimatomställningen
Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

2 tim
Polis skjuter tårgas och gummikulor mot demonstranterna.  Lo Kwanho / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig reaktion från Kina efter gårdagens protester

Tusentals demonstranter samlades utanför Kinas representationsbyggnad i Hongkong och kastade ägg och sprejade graffiti under gårdagens protester. Nu svarar chefen för det vandaliserade kontoret Wang Zhimin att handlingarna har ”skadat det kinesiska folkets känslor allvarligt, inklusive sju miljoner landsmän i Hongkong”.

Den kinesiska tidningen People’s Daily skriver att demonstranternas handlingar inte kan tolereras och även den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver i en ledare ett fördömande.

”När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong”, skriver Nya Kina.

2 tim
Demonstranterna står öga mot öga med kravallpolisen i Hongkong under dagens protester. Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter

Polisen i Hongkong använder tårgas och gummikulor för att skingra demonstranterna som har gett sig ut på gatorna, skriver AFP.

Ett stort antal kravallpoliser iklädda masker och sköldar rörde sig mot demonstranterna som flydde i flera olika riktningar. Demonstranterna hade tidigare kastat ägg och sprejat graffiti på parlamentsbyggnaden.

Protesterna har pågått i flera veckor och handlar om Fastlandskinas relation med Hongkong. Det började som en protest mot en ny lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till det kinesiska fastlandet.

Igår 14:47
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Dagens börs

Börsen runt nollan – MTG rasar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas inledningsvis runt nollan. Vid 09.25 ser det ut som följer:
• OMXSPI: +/−0 procent
• OMXS30: +/−0 procent
Efter förra veckans rapportflod inleds handelsveckan i ett betydligt lugnare tempo, där endast MTG har släppt sina kvartalssiffror under morgonen. Mediekoncernen redovisar en minskad förlust men sänker samtidigt sin försäljningsprognos för helåret. Aktien rasar över 9 procent.

På nyhetsfronten meddelade Kina i dag att tullar ska införas införas på utvalda stålprodukter som importeras från Europa. Stålkoncernen SSAB handlas ner knappt 1 procent.

Gruvjätten Boliden stiger 1,5 procent och toppar storbolagsindexet efter en köprekommendation från Nordea Markets.

Boule Diagnostics vd Fredrik Dalborg har bestämt sig för att lämna företaget för uppdrag i ett annat svenskt medicinteknikbolag. Aktien faller cirka 5 procent.

Mjukvarubolaget Imint har tecknat ett licensavtal med ett kinesiskt smartphoneföretag där eventuella intäkter baseras på antalet levererade enheter. Aktien klättrar 5 procent.

1 tim
STAR öppnar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning på premiären för Kinas Nasdaq-utmanare

På måndagen öppnade Star – Kinas motsvarighet till Nasdaq i New York med fokus på techaktier. Initialt är det 25 techbolag som är listade, men efter tio handelsdagar kommer de att vara 30, skriver TT.

Nu kan stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Star går mot strömmen på introduktionsdagen, när övriga index i Kina faller är det rusning till tech-aktierna.

4 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer