TT
De svenska krispaketen

Smällen: Företagare stoppas använda 3:12

Regeringens ultimatum till företagen om utdelningar eller krisstöd kan få katastrofala följder för småföretagare, varnar Viktor Stensson vd på bokföringsföretaget Bokio. ”Nu riskerar även livskraftiga företag att gå under”, säger han till fPlus.

Nyligen gav Tillväxtverket, i samråd med riksdagens finansutskott, ett ultimatum till svenska företag: Antingen slutar ni med utdelningar eller så får ni inte ta emot stöd för korttidspermittering.

Beslutet möttes snabbt med motstånd. Dan Hjalmarsson, tidigare chef för Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar sa till DI att effekten kan bli kontraproduktiv eftersom livskraftiga företag riskerar att gå under medan de som står på ruinens brant får extra andrum. Kritik har även kommit från Lagrådets jurister som menar att förslaget är för vagt och riskerar att bli svårtolkat hos Tillväxtverket, enligt SR.

Men det finns också ett annat problem, förklarar Viktor Stensson, vd för programvaruföretaget Bokio som erbjuder digitala bokföringstjänster till 80 000 småföretag. Det är att staten mer eller mindre tvingar småföretagare att offra en av sina viktigaste livlinor – utdelningar enligt 3:12-reglerna.

– En småföretagare bär oftast stora risker eftersom privatekonomin och företaget i princip är densamma. Därför ger 3:12-reglerna småföretag en möjlighet att justera uttaget av lön beroende på hur verksamheten går. Om de inte har råd att ta ut samma lön på säg 35 000-50 0000 kronor i månaden kan de i stället ta ut en del av pengarna i aktieutdelningar. Det är en åtgärd som är särskilt nödvändig nu när alla företag har det tufft, säger han.

Livskraftiga företag går under

När staten nu tar bort den minskar småföretagarens förutsättningar för att överleva ytterligare, menar Viktor Stensson.

Vi vet såklart att alla företag inte kommer att kunna klara sig igenom den här krisen. Men nu riskerar även livskraftiga företag att gå under.

– Ett småföretag har bara ett litet antal uppdragsgivare. Det räcker med att en av dem försvinner för att företagen ska lida stora förluster. Samtidigt finns det inte några stora buffertar att ta av. Därför måste man både kunna använda 3:12-reglerna och ta del av krisstöd för att överleva. Vi vet såklart att alla företag inte kommer att kunna klara sig igenom den här krisen. Men nu riskerar även livskraftiga företag att gå under. Ingen har ju varit redo för en sådan här omställning, säger han.

Viktor Stensson vd på bokföringsföretaget Bokio.  Pressbild

Viktor Stensson tycker att staten borde göra en bättre avvägning mellan vilka utdelningar man vill stoppa. För det kan finnas gigantiska skillnader mellan utdelningar hos stora multinationella bolag och småföretag, menar han.

– Jag förstår att det finns ett problem med att skattebetalarna står för notan för utdelningar som lämnar landet. Men så funkar det inte för småföretagen. De pengarna används för att konsumera och investera i Sverige. Om man tar bort den möjligheten så drabbar det inte bara företagarna utan hela ekonomin eftersom man späder på den efterfrågekris som vi ser idag, säger Viktor Stensson.

Man gör grova förenklingar vilket visar hur lite politikerna förstår om hur företagande fungerar.

Klumpar ihop fuskare och småföretagare

Saken blir inte bättre av att ministrar i regeringen själva klumpar ihop alla företag som ger utdelningar, menar Viktor Stensson. Förra veckan slog Morgan Johansson (S) ihop kriminella nätverk med företag med utdelningar i samband med en ny åtgärd att stoppa fusket. En liknande hopblandning gjorde finansminister Magdalena Andersson när hon nyligen sa att varken stora eller små företag borde kunna kombinera utdelningar och korttidspermitteringar.

– Man gör grova förenklingar vilket visar hur lite politikerna förstår om hur företagande fungerar. Om man vill gå vidare med att stoppa utdelningar tycker vi att man borde exkludera 3:12-reglerna. De här reglerna är framtagna för att just småföretagare ska kunna operera. Om man helt plötsligt ändrar spelreglerna så skapar det en enorm osäkerhet hos företagen.

Nu efterlyser Viktor Stensson en dialog mellan småföretagare och regeringen så att företagare kan förklara sin verklighet för politikerna.

– Vi förstår såklart att staten inte kan använda våra skattepengar som om det vore en aldrig sinande kassa. Men vi tycker att staten borde skapa åtgärder som träffar rätt, som är kostnadseffektiva och rättvisa och vi är gärna med i processen för att föra småföretagens talan, säger han.

Toppnyheter

Lena Hallengren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regionerna får utökat ansvar för coronatestning

Sveriges regioner kommer att få ett större ansvar för antikroppstester i landet, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Tidigare har planen varit att regionerna ska sköta testning av sjuka, personer i riskgrupp och personer som arbetar inom vård och omsorg. Externa aktörer har haft i uppdrag att testa personer inom övrig samhällsviktig verksamhet, men nu får regionerna även ansvar för den gruppen.

– Jag hoppas och jag tror och vår ambition är att vi ska upp i de det antal vi talat om om 100 000 tester i landet, säger Lena Hallengren, och säger att regionerna måste hantera detta.

15 min
Hallengren och Carlson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restriktioner för personer över 70 ligger fast – träffas utomhus med avstånd okej

Åldersgränsen för när äldre personer anses vara en särskild riskgrupp ligger kvar vid 70 år och att restriktionerna för dessa ligger fast, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att en studie över sjukdomsfall ställt mot ålder gjorts och att utifrån den ligger gränsen ”ganska rätt”.

– Det finns ingen grund för att ändra 70-årsgränsen. Håller vi fast vid 70 år så tror vi att vi gör den största nyttan för folk som följer våra råd och anvisningar, säger han vid pressträffen.

Samtidigt kommer nya råd till äldre. De ska fortfarande undvika kontakt med andra, men risken för smittspridning utomhus är dock påtagligt lägre.

Exempelvis tillåts sociala aktiviteter utomhus där det finns en möjlighet att hålla avstånd, till exempel att träffa barn och barnbarn och spela boll.

38 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

4 tim
Illustrationsbild. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avråder staten från infrastruktursatsningar

Satsningar på infrastruktur är klassisk krispolitik som ofta lyfts fram i debatten – inte minst när räntorna är låga. Men transportekonomiforskaren Disa Asplund varnar i en ny SNS-rapport för sådana åtgärder utan en genomtänkt analys där nyttan vägs mot kostnader. Det rapporterar DI.

Hon är tveksam till större infrastrukturprojekt som konjunkturåtgärd.

– Främst därför att de tar flera år, ibland årtionden, att planera, förankra och bygga, säger hon till tidningen.

4 tim
Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Höjda skatter – ett skott i foten”

Stats- och finansministerns utspel om höjda skatter för att minska statsskulden riskerar att bromsa återhämtingen, skriver Viktor Munkhammar i en DI-analys.

Bara en fingervisning om höjda skatter kan leda till en minskning i hushållens konsumtion och en svagare ekonomisk återhämtning.

Enligt Munkhammar finns det ingen anledning för sådana besparingar.

För det första för att en fördubbling av den svenska statsskulden fortfarande skulle vara lägre än statsskulden hos exempelvis storekonomin Tyskland.

För det andra för att Sveriges nominella tillväxt fortfarande kommer att vara högre än räntan på de svenska statsskulden, vilket visar på en hållbar situation i statsfinanserna.

”Ibland ger Magdalena Andersson intryck av att vara kvar i 2014 års valrörelse. Hon och Anders Borg tävlade då med varanda om vem som var mest finanspolitiskt ansvarsfull”, skriver Munkhammar.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Idag 05:24
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaner, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor obesvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

Igår 12:24
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

Igår 13:58
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer