TT
De svenska krispaketen

Smällen: Företagare stoppas använda 3:12

Regeringens ultimatum till företagen om utdelningar eller krisstöd kan få katastrofala följder för småföretagare, varnar Viktor Stensson vd på bokföringsföretaget Bokio. ”Nu riskerar även livskraftiga företag att gå under”, säger han till fPlus.

Nyligen gav Tillväxtverket, i samråd med riksdagens finansutskott, ett ultimatum till svenska företag: Antingen slutar ni med utdelningar eller så får ni inte ta emot stöd för korttidspermittering.

Beslutet möttes snabbt med motstånd. Dan Hjalmarsson, tidigare chef för Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar sa till DI att effekten kan bli kontraproduktiv eftersom livskraftiga företag riskerar att gå under medan de som står på ruinens brant får extra andrum. Kritik har även kommit från Lagrådets jurister som menar att förslaget är för vagt och riskerar att bli svårtolkat hos Tillväxtverket, enligt SR.

Men det finns också ett annat problem, förklarar Viktor Stensson, vd för programvaruföretaget Bokio som erbjuder digitala bokföringstjänster till 80 000 småföretag. Det är att staten mer eller mindre tvingar småföretagare att offra en av sina viktigaste livlinor – utdelningar enligt 3:12-reglerna.

– En småföretagare bär oftast stora risker eftersom privatekonomin och företaget i princip är densamma. Därför ger 3:12-reglerna småföretag en möjlighet att justera uttaget av lön beroende på hur verksamheten går. Om de inte har råd att ta ut samma lön på säg 35 000-50 0000 kronor i månaden kan de i stället ta ut en del av pengarna i aktieutdelningar. Det är en åtgärd som är särskilt nödvändig nu när alla företag har det tufft, säger han.

Livskraftiga företag går under

När staten nu tar bort den minskar småföretagarens förutsättningar för att överleva ytterligare, menar Viktor Stensson.

Vi vet såklart att alla företag inte kommer att kunna klara sig igenom den här krisen. Men nu riskerar även livskraftiga företag att gå under.

– Ett småföretag har bara ett litet antal uppdragsgivare. Det räcker med att en av dem försvinner för att företagen ska lida stora förluster. Samtidigt finns det inte några stora buffertar att ta av. Därför måste man både kunna använda 3:12-reglerna och ta del av krisstöd för att överleva. Vi vet såklart att alla företag inte kommer att kunna klara sig igenom den här krisen. Men nu riskerar även livskraftiga företag att gå under. Ingen har ju varit redo för en sådan här omställning, säger han.

Viktor Stensson vd på bokföringsföretaget Bokio.  Pressbild

Viktor Stensson tycker att staten borde göra en bättre avvägning mellan vilka utdelningar man vill stoppa. För det kan finnas gigantiska skillnader mellan utdelningar hos stora multinationella bolag och småföretag, menar han.

– Jag förstår att det finns ett problem med att skattebetalarna står för notan för utdelningar som lämnar landet. Men så funkar det inte för småföretagen. De pengarna används för att konsumera och investera i Sverige. Om man tar bort den möjligheten så drabbar det inte bara företagarna utan hela ekonomin eftersom man späder på den efterfrågekris som vi ser idag, säger Viktor Stensson.

Man gör grova förenklingar vilket visar hur lite politikerna förstår om hur företagande fungerar.

Klumpar ihop fuskare och småföretagare

Saken blir inte bättre av att ministrar i regeringen själva klumpar ihop alla företag som ger utdelningar, menar Viktor Stensson. Förra veckan slog Morgan Johansson (S) ihop kriminella nätverk med företag med utdelningar i samband med en ny åtgärd att stoppa fusket. En liknande hopblandning gjorde finansminister Magdalena Andersson när hon nyligen sa att varken stora eller små företag borde kunna kombinera utdelningar och korttidspermitteringar.

– Man gör grova förenklingar vilket visar hur lite politikerna förstår om hur företagande fungerar. Om man vill gå vidare med att stoppa utdelningar tycker vi att man borde exkludera 3:12-reglerna. De här reglerna är framtagna för att just småföretagare ska kunna operera. Om man helt plötsligt ändrar spelreglerna så skapar det en enorm osäkerhet hos företagen.

Nu efterlyser Viktor Stensson en dialog mellan småföretagare och regeringen så att företagare kan förklara sin verklighet för politikerna.

– Vi förstår såklart att staten inte kan använda våra skattepengar som om det vore en aldrig sinande kassa. Men vi tycker att staten borde skapa åtgärder som träffar rätt, som är kostnadseffektiva och rättvisa och vi är gärna med i processen för att föra småföretagens talan, säger han.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

Igår 15:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Igår 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020