Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

”Småföretagen behöver sjukvårdsförsäkringen”

Småföretagen behöver sjukvårdsförsäkring men vänstern motarbetar privata vårdförsäkringar. Samtidigt försöker marknaden lösa det problem som politikerna misslyckats med, skriver Lotta Engzell-Larsson på DIs ledarsida.

Hade den offentliga vården fungerat bättre hade vi inte haft ett behov av privata lösningar. Det finns en rädsla inom vänstern att privat vård ska urholka förtroendet för den offentliga. Men man bemöter inte detta med att höja effektiviteten och produktiviteten i de offentliga leden, vilket hade varit deras bästa försvar.

Dessutom så upphandlar inte Landstinget om mer vård, trots att de skulle kunna i teorin, skriver Engzell-Larsson.

Småföretagen är de som är mest sårbara, och i störst behov av sjukförsäkringar. Marknaden försöker bara lösa ett problem, och de behövs för att Sverige inte ska stanna.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer