Peter Knutsson
Företagarnas villkor

”Småföretagarna är den nya arbetarklassen och en tickande bomb”

Få personer har kämpat lika hårt för småföretagens rättigheter som Mats Eriksson. Nu menar han att småföretagen är den nya arbetarklassen. ”Jag vågar säga att det är en tickande bomb”, säger han till fPlus.

Som småföretagare själv vet Mats Eriksson allt för väl vilka utmaningar som man ställs inför och han vill varna för att det krävs en snar förbättring för småföretagares villkor.

– Jag vågar säga att småföretagare är den nya arbetsklassen. Jag vågar även säga att det är en tickande bomb om vi inte ställer om och ser till så att man får ett ordentligt skyddsnät som företagare. Många väljer att inte ta ut lön, inte lägga undan till pensionen och skapa en buffert. Ofta för att man brinner för sin idé och vill återföra allt till företaget. Man hamnar i ett ekorrhjul vilket är livsfarligt när det går 20–30 år, då orkar man inte längre.

Viktigt att stå upp mot myndigheter

Mats Eriksson har drivit både lanthandel och catering, och gått igenom en tuff konkurs, men idag är han egenanställd som operativ landschef åt Mr. Panini. Under de år som han har drivit eget har han även skrivit en framgångsrik blogg som först hette Momsbloggen men idag heter En företagares vardag.

– 2010 besökte jag min systers familj i Norge och hennes då 12-åriga son var väldigt duktig med datorer. Så jag sa till honom att jag ville ha en blogg och på en kväll hade vi satt ihop Momsbloggen. Innan dess hade jag jagat media så mycket och trott att jag kunde få reaktioner direkt. Men bloggen skapade en plattform som fungerade så mycket bättre och via den kunde jag föra samman politiker och företagare.

Hans oräddhet för att konfrontera både politiker och myndigheter har varit till hans fördel i kampen för att uppmärksamma småföretagare.

– Min resa från konkursen 2002 och framåt har varit lång, när jag började repa mig var jag som en öppen bok för Skatteverket och andra myndigheter. Ofta fick jag frågan, hur vågar du sätta dig emot de stora myndigheterna och politikerna? Jag tänkte att om ingen berättar för dem hur vår situation ser ut, hur ska de annars förstå? Hur ska vi ta oss framåt?

Tror på det goda samtalet

Momsbloggen blev en del i hans sätt att nå ut med sitt budskap och ju mer tiden gick såg han hur riksmedia började uppmärksamma momsproblematiken. Men han bekymrades av hur media bara fokuserade på de stora företagen i storstäderna. Det saknades fortfarande någon som lyfte de mindre företagens röst.

– När momssänkningen tillslut kom valde jag att döpa om Momsbloggen till En företagares vardag. Genom den har jag kunnat dela berättelserna från småföretagare runt om i landet och rikta fokus mot glesbygden. Jag ser att det ger resultat och att bloggen växer.

Genom Facebooksidan En företagares vardag har Mats Eriksson både fått möjlighet att intervjua företagare och politiker, och föra det han kallar för det goda samtalet.

– Jag tror på det goda samtalet och har även fått rannsaka mig själv i min dialog med politiker. De vill oss väl, särskilt kommunala politiker har stor vördnad för företagare då de varje dag ser vilket enormt arbete vi utför för våra hembygder. Oavsett partifärg. Men politikerna i riksdagen måste komma ut på landet och sätta sig in i glesbygdens situation.

– Man brukar påstå att regeringen och riksdagen inte gör något men de vill förändra och jobbar hårt. Det är något jag har förstått av mina intervjuer med riksdagspolitiker. Men en konkret lösning som jag skulle vilja se är att man kan tillgodose sin SGI när man går från anställd till företagare. Man måste kunna ha med sig sitt skyddsnät hela vägen.

Lanserat en bok

Idag reser han mycket i sitt arbete och möter många företagare runt om i landet. Hans råd till dem är alltid att se sitt eget värde, våga ta ut lön och samtidigt etablera ett skyddsnät genom att etablera en buffert.

– Varje gång jag möter en småföretagare brukar jag fråga om de plockar ut lön och jag försöker uppmuntra dem att se sitt eget värde i lönen. Att dessutom använda sig av de olika instrumenten som finns – att ha en digital brevlåda, bygga skyddsnätet, ha försäkringar och bygga en buffert.

När Mats Eriksson får höra att han har kallats ”Mr. Småföretagare” blir han stolt och glad.

– När jag hör det blir jag väldigt glad, det känns ända in i hjärtat. Jag får nästan lite gåshud. Jag är stolt att vara ett kugghjul, en del i maskineriet. Min resa har varit lång men också fylld av goda erfarenheter. Det känns livsviktigt att dela med mig av dem.

I slutet av juni lanserar Mats Eriksson sin hemsida En företagares vardag, en vidareutveckling av den Facebooksida han drivit i många år. Tanken är att hemsidan ska fungera som en mötesplats, inte bara för företagare och politiker, utan även gemene man.

– Jag vill att hemsidan ska bli en plattform för det goda samtalet, det har länge varit en dröm för mig att skapa en plats där vi kan mötas och knyta våra verksamheter närmre, avslutar Mats Eriksson.

Mats Erikssons önskelista på åtgärder som kan underlätta för småföretagarna

  • Sänk arbetsgivaravgifterna
  • Se över det sociala skyddsnätet
  • Anpassa skatter/avgifter utifrån storlek på företag
  • Anpassa skatter/avgifter som i Norge där glesbygd/landsbygd kan verka utifrån sin vardag
  • Banker måste ta sitt ansvar med service med kontanter

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

WHO uppmanar Ryssland att följa riktlinjer för vaccin

WHO uppmanar Ryssland att följa alla riktlinjer gällande framtagandet av ett vaccin som ska skydda mot covid-19, skriver AFP. Landet har under de senaste dagarna flaggat för att miljontals doser ska produceras redan i september, med förhoppningen att påbörja vaccinationsprogrammet i oktober.

WHO-talespersonen Christian Lindmeier säger att det självklart är positivt om forskare lyckas ta fram effektiva verktyg mot viruset. Samtidigt noterar han att det är en stor skillnad mellan att ha ett vaccin som tycks fungera och ett vaccin som har genomgått en robust kontroll.

Enligt Lindmeier har organisationen inte fått någon officiell information av Ryssland att ett vaccin är nära att färdigställas.

19 min
Illustrationsbild. TT/AP
undefined

Studie: Vaccin skyddade apor från lungskador

Astra Zenecas så kallade ”Oxfordvaccin” är ett av de coronavacciner som ligger bäst till i den internationella kapplöpning som nu pågår.

Nu har forskare vid Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA har gjort en studie där åtta rhesusapor testades med vaccinet, rapporterar TT. Av studien framgår det att de till skillnad från ovaccinerade apor inte drabbades av lunginflammation eller andra allvarliga lungrelaterade sjukdomar som kopplas till covid-19.

Studien visar också att sju av de åtta vaccinerade aporna inte hade spår av pågående virusinfektion när de utsattes för viruset efter att ha fått en andra dos av vaccinet. Samtliga av de ovaccinerade aporna som utsattes vid samma tillfälle utvecklade covid-19.

Idag 06:29
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Badande barn i Stockholm/Arkivbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

25 procent av svenskarna tror att de kommer smittas

Var fjärde svensk tror att de kommer att bli smittade av coronaviruset. Det säger Morgan Olofsson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och hänvisar till en enkät från Kantar/Sifo.

– Kortfattat kan man säga att oron för att själv bli smittad har minskat kraftigt, men oron för att andra ska smittas finns fortsatt, säger Morgan Olofsson.

Drygt åtta av tio svenskar säger att de fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer.

2 tim
Amanda Lind. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kulturbranschen ställer krav på Amanda Lind

Från kulturbranschens håll vill man se en snabb uppluckring av 50-regeln vid publika sammankomster. Det rapporterar flera medier.

– Många går på knäna och kommer inte att överleva i höst, säger Marie Lindqvist, vd på Stockholm live till tidningen.

Under tisdagen inledde representanter för kulturbranschen ett möte med kulturminister Amanda Lind, MP. Med på mötet är bland annat Svensk scenkonst, Teaterförbundet, Svensk live och Stockholm live.

Förutom tydligare riktlinjer kring hur evenemang ska genomföras på ett ”ansvarsfullt och tryggt sätt” vill de bland annat att det ska bli tydligare vilket stöd evenemangsbolagen kan få.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild.  Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amazonutmaningen

Postnord: Vi blir en logistikpartner till Amazon

När det nu bekräftats att Amazons svenska intåg faktiskt kommer att bli av är Postnord en viktig partner gällande leveranserna. Det säger Peter Hesslin, e-handel- och logistikchef på Postnord, till DI Digital.

Redan nu arbetar Amazon och Postnord med varandra men med e-handelsjättens etablering kommer samarbetet fördjupas.

Peter Hesslin tror inte att etableringen kommer att skapa en anstormning på Postnords tjänster, som redan i dag arbetar med flera stora e-handlare, skriver DI.

Exakt när lanseringen av amazon.se sker är ännu inte klart.

2 tim
TT
undefined

Amazon lanserar sajt i Sverige: ”Vi är optimistiska”

Nu har Amazon påbörjat sin lansering i Sverige. Det bekräftar e-handelsgiganten i ett pressmeddelande efter månader av spekulationer och läckt information.

Hittills har svenskar kunna beställa varor från Amazon via andra europiska länder men kommer snart kunna göra det via sajten amazon.se.

– Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, säger Alex Ootes, en av de ansvariga cheferna, i pressmeddelandet.

4 tim
Arkivbild: Amazons grundare Jeff Bezos Lindsey Wasson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amazon uppges vara nära en lansering i Sverige

E-handelsplattformen Amazon kommer att lanseras i Sverige i september eller oktober, enligt uppgifter till DI. Om bara ett par år kommer den amerikanska jätten att kontrollera nära 50 procent av den svenska näthandeln, bedömer e-handelskonsulten Markus Varsikko.

– Amazon vill inte döda andra företag, men det blir en sidoeffekt, säger han till tidningen.

Han tillägger att det är ”jättefarligt” för företag att underskatta vad Amazon ”är kapabla till”.

I maj uppgav källor för Breakit att Amazon planerar lansering i Sverige under det tredje kvartalet i år.

15 jun
Läs mer om Amazonutmaningen
Sven Granath/Minnesplatsen i Botkyrka. TT
undefined

Kriminolog: ”Med mycket skjutningar blir det så här”

Att oskyldiga blir offer för de kriminella gängens våld beror dels på att skjutningarna ökat och dels på att våldet i de kretsarna blivit mer effektivt, enligt Sven Granath, kriminolog och analytiker på Stockholmspolisen.

– Har vi mycket skjutningar och framför allt med automatvapen så blir det förr eller senare någon utomstående som blir offer, säger han till P4 Stockholm.

Natten till söndag sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinstation i Botkyrka. Enligt SVT:s uppgifter var hon ute och rastade hunden när hon träffades av skottet.

Idag 08:15
Minnesplats i botkyrka/Johan Forssell TT
undefined

Forssell: Ord kommer inte att stoppa kriminella gäng

Efter mordet på en 12-årig flicka i Botkyrka är det dags att regeringen börjar agera efter allt tomt prat om kraftfulla åtgärder mot gängkriminaliteten, skriver Moderaternas Johan Forssell på Aftonbladet Debatt.

Att skjutningarna ökar trots polisens omtalade Operation Rimfrost tyder på att gängkriminaliteten nått en punkt där tillfälliga satsningar inte löser något, enligt Forssell. Han kräver nu tre åtgärder: Mer resurser till polisen att utreda komplicerad brottslighet, högre straff för gängkriminella samt gängens möjligheter till nyrekrytering måste slås ut.

”Det är inte ord som kommer att stoppa de kriminella gängens framfart eller förhindra nya skjutningar”, skriver Johan Forssell.

Idag 07:37
Läs mer om Mordet i Botkyrka
Magdalena Andersson (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Ansökningstiden för omställningsstöd förlängs

Regeringen öppnar för att förlänga ansökningstiden för omställningsstödet, som i nuläget löper ut den sista augusti. Det uppger finansminister Magdalena Andersson (S) för Studio Ett.

– Det har ju varit regeringens attityd hela tiden att vi lyssnar på olika inspel, säger hon.

SVT Nyheter rapporterade i helgen att endast 621 miljoner kronor har delats ut jämfört med väntade 39 miljarder. Samtidigt har endast 11 700 företag ansökt om stödet av 180 000 företag som möter dess kriterier, enligt regeringens beräkningar.

En möjlig förklaring, som lyfts fram av företagarorganisationen Företagarna, är att ansökan är krånglig. Men de många uppgifterna är nödvändiga, enligt finansministern.

– Det är ju ändå skattebetalarnas pengar som ska betalas ut och då är det också viktigt att vi har en viss kontroll, säger hon till Sveriges Radio.

Omställningsstödet är ett bidrag på minst 5 000 kronor och som mest 150 miljoner kronor som kan betalas ut till företag som med anledning av covid-19 förlorat mer än 30 procent av sin nettoomsättning under mars och april i år.

Idag 06:55
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Permitteringsstöd billigare än väntat – notan halveras

När permitteringsstödet infördes i våras rullade ansökningarna in och snart räknade regeringen på att stöden skulle kosta dem 95 miljarder kronor. Nu, några månader senare mer än halveras prognosen som Tillväxtverket har gjort. Det rapporterar DI.

Permitteringsnotan räknas uppgå till 43 miljarder istället för 95 miljarder kronor.
– Vi kan se att det är många företag som i samband med avstämningen indikerar att de har behövt ett mindre stöd än de ursprungligen har ansökt om, säger Richard Källstrand, avdelningschef på Tillväxtverket, till DI.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens stödpengar till företag går inte åt

Coronastödet efterfrågas inte i den utsträckning som regeringen hade trott, rapporterar SVT. I flera av stöden har företagen hittills bara fått en bråkdel av pengarna. Totalt avsattes 39 miljarder kronor till företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under mars och april men endast 621 miljoner har beviljats.

Regeringen gjorde också bedömningen att 180 000 företagare skulle kunna få ta del av stödet men endast drygt 11 000 har ansökt.

– Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tiden för att ansöka om stöden går ut 31 augusti.

2 aug
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Annika Hirvonen Falk/Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Goda förutsättningar för humanitär flyktingpolitik

Regeringen kommer inte att kunna lägga fram en proposition om en framtida flyktingpolitik – i stället kommer det att behövas nya förhandlingar, säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk till TT.

– Jag tror att vi har goda förutsättningar att nå en uppgörelse om en humanitär flyktingpolitik, om andra partier är beredda att sätta sig ned och förhandla, säger hon.

Det finns inget helhetsförslag från migrationskommittén med en majoritet bakom utan i stället finns flera enskilda lagförslag med ”hoppande majoriteter”.

3 tim
Rikard Larsson intervjuas 7 juli/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP vill förhandla igen – S och L säger nej direkt

Socialdemokraterna står bakom det mesta i Migrationskommitténs förslag om att göra den tillfälliga asyllagstiftningen permanent medan Miljöpartiet är missnöjda med nästan allt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

MP hoppas på att få möjlighet att förhandla fram en ny uppgörelse med V, C och L i höst. Regeringskollegan S är inte intresserade av förhandla på nytt med MP.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger Rikard Larsson, S-ledamot i kommittén, till radion.

Även L tackar nej till nya förhandlingar med MP.

Idag 06:05
Arkivbild: Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsförslaget: Behåll den skärpta politiken

Migrationskommitténs kommande förslag om ändringar i utlänningslagen kommer i stort att innebära att den tillfälliga utlänningslagen från 2015 blir permanent, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förslagen, som innebär en skärpt politik jämfört med hur det var före 2015, splittrar regeringen. Medan Socialdemokraternas ledamot Rickard Larsson i huvudsak tycker förslaget är bra säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk att partiet kommer att reservera sig.

– För att det är en inhuman politik.

Hur övriga partier ställer sig till det föreslagna betänkandet är inte känt, enligt TT.

Igår 18:03
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige