Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

”Småföretagarna är den nya arbetarklassen och en tickande bomb”

Få personer har kämpat lika hårt för småföretagens rättigheter som Mats Eriksson. Nu menar han att småföretagen är den nya arbetarklassen. ”Jag vågar säga att det är en tickande bomb”, säger han till fPlus.

Som småföretagare själv vet Mats Eriksson allt för väl vilka utmaningar som man ställs inför och han vill varna för att det krävs en snar förbättring för småföretagares villkor.

– Jag vågar säga att småföretagare är den nya arbetsklassen. Jag vågar även säga att det är en tickande bomb om vi inte ställer om och ser till så att man får ett ordentligt skyddsnät som företagare. Många väljer att inte ta ut lön, inte lägga undan till pensionen och skapa en buffert. Ofta för att man brinner för sin idé och vill återföra allt till företaget. Man hamnar i ett ekorrhjul vilket är livsfarligt när det går 20–30 år, då orkar man inte längre.

Viktigt att stå upp mot myndigheter

Mats Eriksson har drivit både lanthandel och catering, och gått igenom en tuff konkurs, men idag är han egenanställd som operativ landschef åt Mr. Panini. Under de år som han har drivit eget har han även skrivit en framgångsrik blogg som först hette Momsbloggen men idag heter En företagares vardag.

– 2010 besökte jag min systers familj i Norge och hennes då 12-åriga son var väldigt duktig med datorer. Så jag sa till honom att jag ville ha en blogg och på en kväll hade vi satt ihop Momsbloggen. Innan dess hade jag jagat media så mycket och trott att jag kunde få reaktioner direkt. Men bloggen skapade en plattform som fungerade så mycket bättre och via den kunde jag föra samman politiker och företagare.

Hans oräddhet för att konfrontera både politiker och myndigheter har varit till hans fördel i kampen för att uppmärksamma småföretagare.

– Min resa från konkursen 2002 och framåt har varit lång, när jag började repa mig var jag som en öppen bok för Skatteverket och andra myndigheter. Ofta fick jag frågan, hur vågar du sätta dig emot de stora myndigheterna och politikerna? Jag tänkte att om ingen berättar för dem hur vår situation ser ut, hur ska de annars förstå? Hur ska vi ta oss framåt?

Tror på det goda samtalet

Momsbloggen blev en del i hans sätt att nå ut med sitt budskap och ju mer tiden gick såg han hur riksmedia började uppmärksamma momsproblematiken. Men han bekymrades av hur media bara fokuserade på de stora företagen i storstäderna. Det saknades fortfarande någon som lyfte de mindre företagens röst.

– När momssänkningen tillslut kom valde jag att döpa om Momsbloggen till En företagares vardag. Genom den har jag kunnat dela berättelserna från småföretagare runt om i landet och rikta fokus mot glesbygden. Jag ser att det ger resultat och att bloggen växer.

Genom Facebooksidan En företagares vardag har Mats Eriksson både fått möjlighet att intervjua företagare och politiker, och föra det han kallar för det goda samtalet.

– Jag tror på det goda samtalet och har även fått rannsaka mig själv i min dialog med politiker. De vill oss väl, särskilt kommunala politiker har stor vördnad för företagare då de varje dag ser vilket enormt arbete vi utför för våra hembygder. Oavsett partifärg. Men politikerna i riksdagen måste komma ut på landet och sätta sig in i glesbygdens situation.

– Man brukar påstå att regeringen och riksdagen inte gör något men de vill förändra och jobbar hårt. Det är något jag har förstått av mina intervjuer med riksdagspolitiker. Men en konkret lösning som jag skulle vilja se är att man kan tillgodose sin SGI när man går från anställd till företagare. Man måste kunna ha med sig sitt skyddsnät hela vägen.

Lanserat en bok

Idag reser han mycket i sitt arbete och möter många företagare runt om i landet. Hans råd till dem är alltid att se sitt eget värde, våga ta ut lön och samtidigt etablera ett skyddsnät genom att etablera en buffert.

– Varje gång jag möter en småföretagare brukar jag fråga om de plockar ut lön och jag försöker uppmuntra dem att se sitt eget värde i lönen. Att dessutom använda sig av de olika instrumenten som finns – att ha en digital brevlåda, bygga skyddsnätet, ha försäkringar och bygga en buffert.

När Mats Eriksson får höra att han har kallats ”Mr. Småföretagare” blir han stolt och glad.

– När jag hör det blir jag väldigt glad, det känns ända in i hjärtat. Jag får nästan lite gåshud. Jag är stolt att vara ett kugghjul, en del i maskineriet. Min resa har varit lång men också fylld av goda erfarenheter. Det känns livsviktigt att dela med mig av dem.

I slutet av juni lanserar Mats Eriksson sin hemsida En företagares vardag, en vidareutveckling av den Facebooksida han drivit i många år. Tanken är att hemsidan ska fungera som en mötesplats, inte bara för företagare och politiker, utan även gemene man.

– Jag vill att hemsidan ska bli en plattform för det goda samtalet, det har länge varit en dröm för mig att skapa en plats där vi kan mötas och knyta våra verksamheter närmre, avslutar Mats Eriksson.

Mats Erikssons önskelista på åtgärder som kan underlätta för småföretagarna

  • Sänk arbetsgivaravgifterna
  • Se över det sociala skyddsnätet
  • Anpassa skatter/avgifter utifrån storlek på företag
  • Anpassa skatter/avgifter som i Norge där glesbygd/landsbygd kan verka utifrån sin vardag
  • Banker måste ta sitt ansvar med service med kontanter

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Priserna på begagnade bilar ökar kraftigt

Priserna på begagnade bensinbilar ökade i snitt med 20 procent under 2019, samtidigt som äldre dieselbilar blev 13 procent dyrare. Det visar statistik från sajten Bilpriser, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån kan prisökningarna kopplas till det så kallade bonus malus-systemet, som infördes i juli 2018. Systemet har bidragit till att det blivit mindre attraktivt att köpa nya bensin- eller dieselbilar på grund av förhöjda skatter.

Det har i sin tur drivit upp efterfrågan på begagnade bilar, som inte omfattas av de nya skatterna.

1 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Att straffa hantverkare är varken rimligt eller rättvist”

Vid årsskiftet höjs fordonsskatten kraftigt, särskilt för husbilar och lätta lastbilar. Att femdubbla fordonsskatten för hundratusentals svenska hantverkare och husbilsägare är varken rimligt eller rättvist, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, i en debattartikel i Norran.

Redan i fjol höjdes skatten i och med införandet av Bonus Malus. Christian Ekström menar att det är rätt att man ska betala för sina utsläpp, men Transportverkets nya mätmetod leder till att bilägarna får betala mer än sina egna miljökostnader.

”Det här är inte bara ett dråpslag mot 100 000 semesterfirande svenskar med husbil. Det slår också hårt mot hantverkare, budbilsföretag och lantbruk som är beroende av lätta lastbilar” skriver Christian Ekström.

16 dec 2019
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Erdogan anländer till fredskonferensen i Berlin i dag- MURAT CETINMUHURDAR/PPO / TT NYHETSBYRÅN
Libyenkrisen

Analys: Väst står handfallet i libyska konflikten

Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan har tagit kommandot i fredssamtalen om Libyen, där de står på olika sidor i konflikten. Samtidigt står västvärlden handfallen och kan inte agera med enad front, skriver SVT:s reporter Tomas Thorén i en analys.

Bland annat ryktas Frankrike och Italien har valt olika sidor i striden mellan Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj som kan bli förödande för EU.

”Det rådande kaoset är gynnsamt klimat för islamistiska terrorgrupper. Libyen är också en flyktingportal till Europa.”

Seth Frantzman skriver i en analys i Jerusalem Post att det är Erdogan som hittills har varit den stora vinnaren i konflikten. Han har positionerat sig själv som en av de viktigaste spelarna vid Medelhavet och i Mellanöstern. Nu använder han sig av hotet om en flyktingström till Europa för att få som han vill i Libyen, skriver han.

”Detta är en klassisk strategi i Ankara”, skriver han.

20 min
Angela Merkel och Vladimir Putin i dag. JOHN MACDOUGALL / AFP
undefined

Världsledarna har inlett fredssamtalen om Libyen

Flera av de tyngsta världsledarna har anlänt till Berlin för fredskonferensen om Libyen. Målet med mötet är att försöka få krigsherren Khalifa Haftar och regeringschefen Fayez al-Sarraj att lägga ifrån sig vapnen.

Konflikten har blivit storpolitik sedan Turkiet skickat trupp till stöd för al-Sarraj och Ryssland gett sig in på Haftars sida.

– Vi har inte gett upp hoppet om dialog och en lösning på konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin när han anlände till mötet, enligt Reuters.

3 tim
Läs mer om Libyenkrisen
Sprängning på Östermalm / Mord i Vallentuna/ Dödsskjutning i Kungens kurva TT
Den svenska våldsvågen

Svart vecka i Stockholm: ”Extremt antal grova brott”

Det har varit en vecka präglad av många grova brott i Stockholmsregionen konstaterar flera medier.

Under lördagen kom två dödsbesked: En man sköts ihjäl vid en bensinmack i Kungens kurva och en ung man som sköts i Jordbro under fredagen dog av sina skador.

Natten mot måndag inträffade dessutom vad polisen anser är den kraftigaste detonationen någonsin i Stockholmsregionen när en sprängladdning utlöstes på Östermalm, skriver Mitt i. I onsdags hittades ett par mördade i sin villa i Vallentuna.

– Den här veckan har varit extrem sett till antalet grova brott som vi hanterat, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till Expressen.

2 tim
Polis på plats vid Circle K i Kungens Kurva söder om Stockholm under lördagen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare: Dödsskjutningen troligen en gänguppgörelse

Mannen i 25-årsåldern som sköts ihjäl i Kungens kurva har enligt Expressen koppling till en kriminellt gruppering i södra Stockholm. Tidningen skriver att mannen har flera domar bakom sig, bland annat för grova vapenbrott.

Kvinnan som skadades är enligt Expressen en flickvän till en person i samma nätverk. Att skjutningen kan kopplas till gängkriminalitet är enligt åklagaren Daniel Insulander högst troligt.

– Om man skjuter 17 skott på en plats så behöver man inte gå långt för att dra den slutsatsen, säger han till Expressen.

Även Aftonbladet rapporterar att dödsskjutningen bottnar i en gängkonflikt. Polisen anhöll under lördagen en man som på sannolika skäl är misstänkt för brottet.

3 min
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminologen: Finns risk för fler skjutningar

Det handlar ofta om uppgörelser på narkotikamarknaden när skottlossningar sker. Att ta till våld är ett sätt att klättra i hierarkin, menar Camila Salazar Atías, kriminolog och chef för Fryshusets sociala projekt, också engagerad inom S kriminalpolitiska förening, som TT intervjuat. Flera skjutningar med dödlig utgång har inträffat i Stockholmsområdet under veckan och det finns risk för hämndskjutningar tror hon.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd. Svaren kommer väldigt tätt inpå, säger Salazar Atías.

2 tim
Läs mer om Den svenska våldsvågen
Drottning Elizabeth II med Meghan Markle och prins Harry. Arkivbild. TOLGA AKMEN / AFP
Brittiska kungahuset

Analyser: Drottningen har styrt detta med järnhand

Beskedet att Meghan Markle och prins Harry inte längre är arbetande medlemmar av kungafamiljen är ”omskakande”, säger Sky News hovkommentator Alastair Bruce.

– Det var ett varmt uttalande från drottningen, samtidigt som hon har löst ett problem som behövde lösas med sin monarkiska järnhand, säger han.

BBC:s kommentator Jonny Dymond skriver att det var nödvändigt med en tydlig separation mellan prinsparet och hovet.

”Harry och Meghan är fortfarande medlemmar av familjen, men de är i praktiken inte längre kungliga”, skriver han.

Expressens Karin Lennmor säger att drottningen i sitt uttalande försöker visa en försonlig sida, men att det ser annorlunda ut bakom kulisserna.

– Jag tror att det finns rejäla stormar under ytan. Det har bråkats mycket om det här, säger hon.

Igår 20:52
Några av förstasidorna.
undefined

Tidningarna går i spinn av Elizabeths ”hårda Megxit”

Drottningens besked om prins Harry och Meghan Markle är självklart förstasidestoff för de brittiska tidningarna. Många verkar överens om att drottning Elizabeth har beslutat om en uppgörelse som paret inte vill ha.

”Drottningen beordrar en hård Megxit”, lyder rubriken på Sunday Mirrors förstasida.

Sunday People skriver att ”Harry och Meghan är ute i kylan” medan The Sun skriver ”Payback time” med en infälld bild på drottningen.

2 tim
Harry och Meghan.  Steve Parsons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga titlar, inga pengar och Harry blir av med uppdrag

Harry och Meghans beslut om att distansera sig från det brittiska kungahuset innebär att Harry avstår från sina militära uppdrag. Det skriver Sky News som sammanställt flera effekter av beskedet.

Efter ett uttalande från drottningen under lördagen stod det klart att paret blir av med sina kungliga titlar och att de inte heller får ta del av apanaget. De kommer inte heller att representera drottningen, men deras arbete ska ske i linje med vad kungahuset menar är ”acceptabelt”.

BBC:s hovkorrespondent Daniela Relph kommenterar det hela med att det inte alls rör sig om att prinsparet distanserar sig från kungahuset, utan att de i stället lämnar det ”helt och hållet”.

Idag 10:33
Läs mer om Brittiska kungahuset

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer