Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Småföretagarnas villkor

”Småföretagarna är den nya arbetarklassen och en tickande bomb”

Få personer har kämpat lika hårt för småföretagens rättigheter som Mats Eriksson. Nu menar han att småföretagen är den nya arbetarklassen. ”Jag vågar säga att det är en tickande bomb”, säger han till fPlus.

Som småföretagare själv vet Mats Eriksson allt för väl vilka utmaningar som man ställs inför och han vill varna för att det krävs en snar förbättring för småföretagares villkor.

– Jag vågar säga att småföretagare är den nya arbetsklassen. Jag vågar även säga att det är en tickande bomb om vi inte ställer om och ser till så att man får ett ordentligt skyddsnät som företagare. Många väljer att inte ta ut lön, inte lägga undan till pensionen och skapa en buffert. Ofta för att man brinner för sin idé och vill återföra allt till företaget. Man hamnar i ett ekorrhjul vilket är livsfarligt när det går 20–30 år, då orkar man inte längre.

Viktigt att stå upp mot myndigheter

Mats Eriksson har drivit både lanthandel och catering, och gått igenom en tuff konkurs, men idag är han egenanställd som operativ landschef åt Mr. Panini. Under de år som han har drivit eget har han även skrivit en framgångsrik blogg som först hette Momsbloggen men idag heter En företagares vardag.

– 2010 besökte jag min systers familj i Norge och hennes då 12-åriga son var väldigt duktig med datorer. Så jag sa till honom att jag ville ha en blogg och på en kväll hade vi satt ihop Momsbloggen. Innan dess hade jag jagat media så mycket och trott att jag kunde få reaktioner direkt. Men bloggen skapade en plattform som fungerade så mycket bättre och via den kunde jag föra samman politiker och företagare.

Hans oräddhet för att konfrontera både politiker och myndigheter har varit till hans fördel i kampen för att uppmärksamma småföretagare.

– Min resa från konkursen 2002 och framåt har varit lång, när jag började repa mig var jag som en öppen bok för Skatteverket och andra myndigheter. Ofta fick jag frågan, hur vågar du sätta dig emot de stora myndigheterna och politikerna? Jag tänkte att om ingen berättar för dem hur vår situation ser ut, hur ska de annars förstå? Hur ska vi ta oss framåt?

Tror på det goda samtalet

Momsbloggen blev en del i hans sätt att nå ut med sitt budskap och ju mer tiden gick såg han hur riksmedia började uppmärksamma momsproblematiken. Men han bekymrades av hur media bara fokuserade på de stora företagen i storstäderna. Det saknades fortfarande någon som lyfte de mindre företagens röst.

– När momssänkningen tillslut kom valde jag att döpa om Momsbloggen till En företagares vardag. Genom den har jag kunnat dela berättelserna från småföretagare runt om i landet och rikta fokus mot glesbygden. Jag ser att det ger resultat och att bloggen växer.

Genom Facebooksidan En företagares vardag har Mats Eriksson både fått möjlighet att intervjua företagare och politiker, och föra det han kallar för det goda samtalet.

– Jag tror på det goda samtalet och har även fått rannsaka mig själv i min dialog med politiker. De vill oss väl, särskilt kommunala politiker har stor vördnad för företagare då de varje dag ser vilket enormt arbete vi utför för våra hembygder. Oavsett partifärg. Men politikerna i riksdagen måste komma ut på landet och sätta sig in i glesbygdens situation.

– Man brukar påstå att regeringen och riksdagen inte gör något men de vill förändra och jobbar hårt. Det är något jag har förstått av mina intervjuer med riksdagspolitiker. Men en konkret lösning som jag skulle vilja se är att man kan tillgodose sin SGI när man går från anställd till företagare. Man måste kunna ha med sig sitt skyddsnät hela vägen.

Lanserat en bok

Idag reser han mycket i sitt arbete och möter många företagare runt om i landet. Hans råd till dem är alltid att se sitt eget värde, våga ta ut lön och samtidigt etablera ett skyddsnät genom att etablera en buffert.

– Varje gång jag möter en småföretagare brukar jag fråga om de plockar ut lön och jag försöker uppmuntra dem att se sitt eget värde i lönen. Att dessutom använda sig av de olika instrumenten som finns – att ha en digital brevlåda, bygga skyddsnätet, ha försäkringar och bygga en buffert.

När Mats Eriksson får höra att han har kallats ”Mr. Småföretagare” blir han stolt och glad.

– När jag hör det blir jag väldigt glad, det känns ända in i hjärtat. Jag får nästan lite gåshud. Jag är stolt att vara ett kugghjul, en del i maskineriet. Min resa har varit lång men också fylld av goda erfarenheter. Det känns livsviktigt att dela med mig av dem.

I slutet av juni lanserar Mats Eriksson sin hemsida En företagares vardag, en vidareutveckling av den Facebooksida han drivit i många år. Tanken är att hemsidan ska fungera som en mötesplats, inte bara för företagare och politiker, utan även gemene man.

– Jag vill att hemsidan ska bli en plattform för det goda samtalet, det har länge varit en dröm för mig att skapa en plats där vi kan mötas och knyta våra verksamheter närmre, avslutar Mats Eriksson.

Mats Erikssons önskelista på åtgärder som kan underlätta för småföretagarna

  • Sänk arbetsgivaravgifterna
  • Se över det sociala skyddsnätet
  • Anpassa skatter/avgifter utifrån storlek på företag
  • Anpassa skatter/avgifter som i Norge där glesbygd/landsbygd kan verka utifrån sin vardag
  • Banker måste ta sitt ansvar med service med kontanter

Toppnyheter

Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
Höstbudgeten

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

2 tim
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Idag 16:09
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Varning för en alltför stor skattereform”

Enligt Januariöverenskommelsen ska det genomföras en ”omfattande skattereform”, men onsdagens höstbudget är inte någon särskilt revolutionerande skattebudget, skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida.

Trots röster i debatten som menar att kapitalskatterna måste höjas för att minska inkomstskillnader, och att välfärdens utmaningar kräver höjningar, behövs det inga skatteökningar. Det finns istället rum för sänkningar, menar Tobias Wikström.

Riktningen för skattereformen som Januariöverenskommelsen utlovat är oklar, och gör att det finns anledning att varna för att göra en allt för stor skattereform. Wikström menar att en skattereform kan bli ett högriskprojekt.

”Politikerna gör bäst i att ta vissa ändringar i taget. Och M bör värna sin oppositionsroll, antingen partiet går med i några skattesamtal eller inte,” skriver Tobias Wikström.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Brandrök från en av oljeanläggningarna. TT
Drönarattacken i Saudiarabien

Flera stormakter fördömer attacken – ska ta fram svar

Flera stormakter sluter upp bakom Saudiarabien efter att den saudiskledda koalitionen slagit fast i sin preliminära undersökning att vapnen som använts mot de saudiska oljeanläggningarna kom från Iran, skriver flera medier.

Bland länderna finns Ryssland, USA och Storbritannien. Storbritannien fördömer attacken och lovar att man tillsammans med länder som USA, Tyskland och Frankrike ska ta fram ett effektiv svar mot attacken.

Irans president Hassan Rouhani har tillbakavisat alla påståenden om att Iran skulle ligga bakom attackerna och menar det rör sig om självförsvar från jemenitiska Huthirebeller.

2 tim
Jens Stoltenberg. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Natochef oroas för ökade spänningar efter attacken

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är oroad för att attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien i lördags ska leda till ökade spänningar, rapporterar AFP. Han anklagar även Iran för att destabilisera regionen.

– Vi uppmanar alla parter att förhindra att sådana här attacker inträffar igen eftersom det kan ha negativa konsekvenser för hela regionen, sa han.

Uttalandet var Stoltenbergs första efter drönarattacken, som Huthirebellerna tagit på sig, men som USA och Saudiarabien menar att Iran ligger bakom.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

5 tim
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. Arkivbild. TT.
undefined

Saudiska militären: Iranska vapen bakom attacken

Den saudiskledda koalitionen, som kämpar mot Huthirebellerna i Jemen, säger att allt pekar på att attacken mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien i helgen genomfördes med iranska vapen och att attacken inte skedde från Jemen. Det visar den preliminära utredningen, rapporterar Reuters.

Koalitionens talesperson, Turki al-Malki, sa under en presskonferens att utredningen från attacken i lördags fortfarande pågår och att myndigheter försöker att fastställa avfyrningsplatsen.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning. Däremot har Huthirebellerna tagit på sig drönardådet mot oljebolaget Saudi Aramco.

Idag 14:22
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Den svaga kronan sänker Sveriges industri”

Att den svaga kronan skulle vara bra för svensk industri tas fortfarande för en vedertagen sanning, trots att det inte längre stämmer, skriver Carl Eckerdal, chefsekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen, på SvD Debatt.

Den svaga kronan är inte längre lika lönsam för svensk industriexport som den varit tidigare, istället så urholkar den vad som gjort oss till en av världens mest framgångsrika industrinationer, menar Carl Eckerdal.

Han anser att det numera finns många fler förlorare än vinnare på den svaga kronan, och att Sverige riskerar att tappa sin största konkurrensfördel när allt för många företag riskerar att avstå från nödvändiga produktivitetshöjningar.

”Tron på den svaga kronans positiva effekter för industrin är en sliten snuttefilt, och hur smärtsamt det än är måste vi göra oss av med den”, skriver debattören.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson  MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva
undefined

Andersson om kronfallet: Det är marknadsturbulens

Anledningen att den svenska kronan har försvagats är att det är en liten valuta som just nu drabbas av marknadsturbulens, säger finansminister Magdalena Andersson (S) enligt Direkt.

– Det finns turbulens på marknaderna just nu, och den svenska valutan påverkas, som mindre valutor ofta gör. Detta är en av dessa gånger, säger hon.

Andersson vill inte kommentera Riksbankens penningpolitik då den ska vara självständig men konstaterar att Riksbanken själva har angett sin egen penningpolitik som ett skäl till att kronan påverkas.

13 sep
Johan Gunséus / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag krona ett problem i skogen

Den svaga kronan skapar problem för den svenska skogsvården. För arbetsgivare kan det bli svårt att hitta personal för röjning och plantering. Det skriver tidningen ATL.

Tidningen nämner att i polska zloty har lönen för polska arbetare i Sverige sjunkit med drygt sex procent sedan 2016, till följd av den svaga kronan.

Det gör att polacker som arbetar i den svenska skogen nu ofta ser sig om efter bättre betalda arbeten, i Sverige eller i andra länder.

– En sådan utveckling än inte förvånande. Den låga kronkursen gör att det blir svårare att få tag på folk från andra länder, det är enkel matematik, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank till TT.

6 sep
Läs mer om Den svenska kronan
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump: Inte rätt tidpunkt att besöka Pyongyang

USA:s president Donald Trump säger att det antagligen inte är rätt tidpunkt för honom att besöka Nordkorea, rapporterar AFP.

Tidigare under dagen skrev flera medier att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skickat ett brev till Trump om att han är välkommen till Pyongyang. Redan i juni bjöd Kim in Trump till Nordkorea via ett brev.

Senast ledarna träffades var i juni vid den demilitariserade zonen, DMZ, alltså vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Trump blev då den första amerikanska presidenten att sätta sin fot i Nordkorea.

3 tim
Donald Trump och Kim Jong-Un under mötet i somras. Arkivbild. TT
undefined

Ledarna kan träffas igen – fjärde mötet på kort tid

Om mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump blir av är det fjärde gången som ledarna möts öga mot öga på kort tid.

Tidigare i dag skrev flera medier att Kim skickat ett brev Trump till i augusti där diktatorn välkomnar presidenten till Pyongyang.

I slutet av juni träffades ledarna vid den demilitariserade zonen, DMZ. Första gången de träffades var i Singapore i juni förra året och andra gången i Hanoi i februari i år.

Efter mötet i juni i år har Nordkorea avfyrat flera kortdistansrobotar.

4 tim
Chloe Son Hui. Arkivbild. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea är redo att börja prata med USA igen

Nordkorea är villigt att återuppta samtalen med USA om nedrustning i slutet av september, säger biträdande utrikesminister Choe Son Hui enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Hon varnar samtidigt för att chanserna till ett avtal kan försvinna om inte Washington DC ändrar inställning.

”Jag vill tro att den amerikanska sidan kommer med ett alternativ baserad på en beräkningsmetod som båda sidor tjänar på och som är acceptabel för oss”, säger hon.

9 sep
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

Igår 17:03
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

Idag 08:49
Läs mer om Det svenska skattetrycket