Tommy Pedersen/TT
Den svenska konjunkturen

Småföretagare nobbas hjälp i akuta krisen – ”Ser inte röken av pengarna”

Småföretagen får ingen hjälp av regeringens krispaket, rasar flera företagare som fPlus har pratat med. Under tiden går företag under och massarbetslöshet väntar. Nu kräver företagen akuta åtgärder. ”Här hade vi kunnat se besparingar direkt”, säger en företagare.

Värmlandsföretagaren Hamid Yousefzadegan, äger och driver företaget Lumine LED som utvecklar och tillverkar LED-lampor för industriellt bruk. Bland kunderna finns Löfbergs Arena och Coop Forum Bergvik. Affärerna går vanligtvis bra, men mot bakgrund av corona-krisen har verksamheten avstannat helt, berättar han.

– Vi började känna av det här för två, tre veckor sedan. Då slutade kunderna placera nya ordrar och de pågående projekten stoppades. I normalfallet har vi ordrar som täcker hela våren och löper ända till semestertider. Men i år kommer vi nästan att vara nere på noll, säger han till fPlus.

”Gynnar inte mig som småföretagare”

Nyligen presenterade regeringen ett krispaket med syftet att kunna blåsa liv i det svenska näringslivet. Den innehöll bland annat korttidspermittering, uppskov med skatteinbetalningar och ett tillfälligt statligt stöd till sjuklönekostnader. Men inget av detta har gett några positiva effekter på Hamid Yousefzadegans verksamhet. Han tar sjuklönekostnaderna som exempel.

– Visst är det en bra idé att tillfälligt ta bort karensdagen och kravet på läkarintyg. Men det gynnar inte mig som småföretagare. För det första gör det anställda mer motiverade att sjukskriva sig. För det andra handlar det om ett tillfälligt stöd. Det innebär att vi likförbannat måste betala sjuklönerna när allt är över. Det är pengar vi inte kommer att få tillbaka, säger han.

Det är klart att det hjälper stora företag som har starka resurser att ställa om. Men min verksamhet mår inte bättre av att betala 50 procent till personal som stannar hemma.

Liknande kritik riktar han mot korttidspermitteringen, där staten betalar hälften av arbetskostnaden för företag som tillfälligt vill banta sin personalstyrka.

– Det är klart att det hjälper stora företag som har starka resurser att ställa om. Men min verksamhet mår inte bättre av att betala 50 procent till personal som stannar hemma. Även om de jobbar några dagar i veckan innebär det att jag ger dem en högre timlön än vad de hade innan permitteringen infördes, säger Hamid Yousefzadegan.

”Ser inget som gör saken lättare”

Vad finns det få för utvägar? Det närmaste Hamid kan komma på är att säga upp personalen. Men det är ingen önskvärd lösning för ett företag med 20 år på nacken och 60 anställda, berättar Hamid.

– Dessutom leder även det till kostnader i form av semesterersättning och avgångsvederlag. Jag ser inget som gör saken enklare, säger han.

Riksbanken har i princip gett ut en falsk bild av att vi företagare får hjälp. Men vi kommer inte att se röken av de pengarna.

Bortsett från regeringens krispaket meddelade även Riksbanken att de nu kommer att erbjuda storbankerna lån om 500 miljarder kronor för att pumpa igång banksystemet och i förlängningen näringslivet. Men DI kunde häromdagen rapportera att många av storbankerna väntas nobba det erbjudandet, dels för att de upplever att de är tillräckligt kapitalstarka, dels för att erbjudandet är dyrare än att låna på marknaden. Det gör Riksbankens åtgärd totalt tandlös, menar Hamid Yousefzadegan.

– Riksbanken har i princip gett ut en falsk bild av att vi företagare får hjälp. Men vi kommer inte att se röken av de pengarna, säger han.

Nobbas lån – trots säkerheter

Under veckan har Hamid Yousefzadegan ändå försökt ansöka om företagslån på olika storbanker. Men samtliga har nekat honom trots att han enkelt kan ställa ut en lågt belånad fastighet som säkerhet.

– Bankerna är affärsorienterade och i dessa kristider riktar de lånen mot verksamheter där de kan tjäna mest pengar. Då blir vi som småföretagare inte intressanta i deras ögon, säger han,

Ytterst är det ändå politikerna som bär ansvaret eftersom de skapar en ogynnsam miljö för småföretagare, menar han.

– Det är som om svenska politiker och småföretagare lever i olika världar. Jag får känslan av att de ser oss som ett nödvändigt ont. Politikerna måste ändra sin syn på oss småföretagare och inse hur mycket vi bidrar till samhället genom att skapa jobb och betala skatt. Jag hade velat se mer politiska beslut som tar hänsyn till mindre företag framöver, säger han.

Vi har haft en dramatisk nedgång. Dessutom har vi biluthyrning och där sitter vi fast i långa leasingavtal. Det gör att vi på många sätt blir bakbundna.

Sven-Olof Gudmundsson, ägare av beninsmacken Circle K i Sannarp, Halmstad och ordförande för SME-kommittén, har precis som Hamid Yousefzadegan sett en dalande omsättning i spåren av corona.

– Vi har haft en dramatisk nedgång. Förra veckan tappade vi 10 procent, i måndags och tisdags 20 procent och igår 25 procent. Dessutom har vi biluthyrning och där sitter vi fast i långa leasingavtal. Det gör att vi på många sätt blir bakbundna, säger han.

Hård kritik mot politiken

Gudmundsson delar också kritiken mot politikerna.

– Vi välkomnar verkligen regeringens åtgärdspaket. Men vi tycker att politikerna behöver bli bättre på att titta utifrån småföretagarnas perspektiv, säger han.

Han tar de uppskjutna skattebetalningarna som exempel.

– Det är klart att det kan gynna företaget på kort sikt, men det skapar osäkerhet i framtiden. Någon dag måste det betalas tillbaka och då kan det generera röda siffror, säger han.

Ett annat problem är att korttidspermitteringen inte gäller närstående, vilket slår mot många små företag där många familjemedlemmar är anställda.

– Vi är ett tiotal medarbetare, bland annat min fru, min son och min bror. Det är en stor del av personalen som inte kan permittera. Det är inte så mycket till hjälp.

”Finns åtgärder som ger besparingar direkt”

Så hur kan situationen lösas? Sven-Olof Gudmundsson radar upp flera konkreta exempel där regeringen kan göra det enklare för småföretagare.

– Vi hade velat ha hjälp med att slopa den överbeskattning som finns på arbetsgivaravgiften på 11 procent. En annan åtgärd vore att ge arbetsgivaren rätt att lägga ut semester på en gång för att mildra effekterna av de snabba neddragningarna. Det hade också hjälpt om småföretagen kunde få någon form av bidrag till att ställa om sina verksamheter. Det är oftast de mindre bolagen som har svårast att göra det på kort sikt, säger han.

Slutligen är det, som både statsminister Stefan Löfven och kungen nyligen understrukit, viktigt att alla inom företaget hjälps åt för att klara av den tillfälliga omställningen, menar Sven-Olof Gudmundsson.

– Det hade varit enklare om personalen själva tog ut tidigare semester och till exempel diskuterade med arbetsgivaren om att ta ut föräldraledighet. Det här är åtgärder som hade genererat besparingar direkt.

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

3 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Systembolagets nya golvmarkeringar Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Systembolagets nya åtgärd: Börjar slussa in kunder

För att undvika trängsel och smittspridning börjar Systembolaget nu slussa in kunder i butikerna. 100 personer har rekryterats för att sköta slussning och möta den ökade kundtillströmningen. Systembolagets presschef Lennart Agén säger till TT att orsaken är omtanke om personal och kunder.

– Vi har valt att införa slussning när det är stor kundtillströmning till våra butiker för att möta Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger han.

Dessutom begränsas antalet köande per kassa till max tre till fem kunder. Butikerna har gjort golvmarkeringar med 1,5 meters mellanrum där kunderna ska stå och vänta.

3 tim
Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

Idag 10:14
Bild från mönstring 2017.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga kallas till mönstring mitt under virusutbrottet

Rekryteringsmyndigheten har kallat 15 000 svenska ungdomar till mönstringen som är planerad att inledas i augusti, skriver TT. Detta trots att man för två veckor sedan stoppade mönstringen för drygt 1 000 unga.

Målsättningen är att 5 500 ska skrivas in för värnplikt. Tanken är också att verksamheten ska öppna som vanligt igen den 20 april.

Myndighetens kommunikationschef Marinette Nyh Radebo säger att beslutet om ett stopp fattades då man inte ansåg det vara ”etiskt korrekt” att kalla in ungdomar under coronakrisen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige