Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Småföretagarnas villkor

Småföretag driver skånsk tillväxt

Två av tre nya jobb i skånska bolag har skapats i företag med mindre än 50 anställda. Det visar SCB-siffror som Sparbanken Skåne presenterar i ett pressmeddelande.

Jobbtillväxten i dessa företag har ökat med åtta procent under de senaste fem åren, vilket innebär nästan 22 000 jobb.

Rasmus Roos, bankchef på Sparbanken Skåne, konstaterar att flera stora företag har tvingats dra ner och i vissa fall lämna Skåne, men att floran av mindre och medelstora företag samtidigt utvecklas starkt.

– Det har funnits gott om utvecklings- och tillväxtkapital på marknaden senaste åren. Många mindre företag har kunnat utnyttja nya affärsmöjligheter, vilket bidragit till tillväxten, säger Rasmus Roos.

Störst tillväxt, 72 procent av jobbökningen i det skånska näringslivet, står Malmö och Helsingborg för.

I dessa städer växer även de större företagen, medan antalet jobb i företag med över 100 anställda minskar i exempelvis Lund som Kristianstad och Ystad.

Toppnyheter

EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet 2019

Stora EU-grupper tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtiga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

4 tim
Jimmie Åkesson, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ny smällare kastad vid Åkesson: ”Precis intill”

Ytterligare en smällare har kastats i närheten av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen. Denna gång i samband med ett framträdande i Tranås i Småland.

– Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson.

Polisen bekräftar händelsen. Enligt presstalesperson Monika Bergström smällde det ”en bit från platsen” där mötet hölls.

Även under torsdagskvällen kastades en smällare i samband med att Jimmie Åkesson talade.

6 tim
Viktor Orbán, Manfred Weber och Frans Timmermans. TT
EU-valet 2019

Orbán: Skillnaden mellan kandidaterna är utseendet

Det spelar ingen roll om toppnamnet för den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen S&D:s Frans Timmermans eller toppnamnet för den konservativa gruppen EPP:s Manfred Weber blir ny ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om man får tro Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Bild.

– Enda skillnaden är hur de ser ut på utsidan, säger han.

Orbáns parti Fidesz ingår självt i EPP, men har varit avstängt sedan i mars. Han kallar Weber för ”en svag ledare” som ”inte längre är konservativ”.

Av de svenska partierna ingår Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP, och Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ i S&D.

4 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined