After Work

Sluta ställa den onödigaste frågan – gör så här istället

Hur mår du? Det är de tre mest onödiga orden i en konversation. Här kommer istället 7 heta tips på hur framgångsrika människor småpratar, skriver Veckans Affärer och hänvisar till CNBC.

Personen som ställer frågan ”Hur mår du?” är inte intresserad av svaret och den som svarar säger inte sanningen. Konsekvensen blir en meningslös konversation. CNBC uppger att nyckeln är att ställa följdfrågor.

Forskare vid Harvard har i olika experiment analyserat över 300 online-konversationer och upptäckte att de som ställde meningsfulla uppföljningsfrågor upplevdes som mer sympatiska.

Här följer sju tips till hur du får till ett bättre samtal.

  • Börja med en fråga som visar att du är genuint intresserad. Bygg en relation. Frågan ska ge en försmak på vem du är.
  • Sluta med ”nyhetsuppdateringar”. Istället för att uppdatera om vädret, trafik och sport, prata om någonting mer personligt.
  • Lev i nuet och observera det som händer runtomkring dig. Öppna dina ögon innan du öppnar munnen.
  • Uppdatera om någonting intressant och genuint som nyligen hänt i ditt liv.
  • Prata tidigt. Om du börjar prata för sent någon annan kommer förmodligen säga det du vill säga. Du förlorar din chans.
  • Tänk på kroppsspråket och hur din röst låter. Det är inte bara innehållet i det du säger,utan hur du säger det som räknas.
  • Ta första steget och våga visa kunskap, självförtroende och engagemang.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Karin Pleijel till vänster var besviken efter utfallet. På bilden även Daniel Bernmar (V) och Stina Svensson (Fi). Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Politiker i Göteborg nobbar förslag om klimatnödläge

Göteborgs kommunstyrelse säger nej till att utlysa klimatnödläge, skriver ETC Göteborg.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville se ett lokalt ställningstagande men Allianspartierna vann onsdagens omröstning med fyra röster mot tre, enligt DN. Enligt de senare partierna skulle ett klimatnödläge utan vidare åtgärder vara en symbolhandling. ”Inte nog med att en nödlägesutlysning skulle ha nära till noll effekt, beslutet skulle dessutom riskera devalvera begreppet nödläge”, löd Alliansens avfärdande.

MP:s Karin Pleijel är besviken.

– Det gör mig både ledsen och oroad faktiskt, säger hon till ETC.

3 min
Ursula von der Leyen Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya klimatpaketet från EU jämförs med månlandning

EU ska försöka stoppa klimatförändringarna med hjälp av bland annat skärpta utsläppsmål och mer pengar till omställningen från fossila bränslen, rapporterar TT.

På så vis hoppas EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som vid en pressträff presenterade EU:s nya ”gröna giv”, att unionen ska vara klimatneutral 2050.

– Vi vill skydda vår planet. Så många europeiska människor och företag visar redan vägen för oss, säger hon. Hon jämför paketet med John F Kennedys löfte om att landa en människa på månen.

Åtgärderna handlar även om att uppdatera de regler och lagar som finns kring miljö och energi.

3 tim
Greta Thunberg 2018/Times omslag. TT
undefined

Greta Thunberg historisk – blir yngst genom tiderna

Greta Thunberg är den yngsta personen någonsin att få tidskriften Times utmärkelse ”årets person”, skriver NME. Hon är också den tredje kvinnan, efter drottning Elizabeth II och Angela Merkel, att bli ensam pristagare.

Time har delat ut priset, som tidigare hette ”årets man”, sedan 1927.

– Hon har blivit den viktigaste rösten i den viktigaste frågan för planeten det här året. Hon har kommit från ingenstans och blivit ledare för en världsomspännande rörelse, säger Times chefredaktör Edward Felsenthal enligt NME.

1 tim
Läs mer om Klimatomställningen
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften”

Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften, som har de lägsta klimatutsläppen och är en stabil energikälla i den svenska energimixen, skriver Tove Lifvendahl i en ledare i SvD.

Hon gör utspelet med anledning av att M och KD hoppat av energiöverenskommelsen och tycker att det är bra. Sverige borde satsa på en bra energipolitik eftersom dålig politik försvårar utvecklingsmöjligheten för olika aktörer och för samhället som helhet.

”Givet de höga alarmljud som har fått definiera klimatfrågan i svensk politik borde det vara en så kallad nobrainer att se till att kärnkraften har optimala förutsättningar att utvecklas”, skriver Tove Lifvendahl i SvD.

2 tim
undefined

Vattenfall: Det går inte att driva Ringhals vidare

Moderaterna och Kristdemokraterna har hoppat av energiöverenskommelsen och vill diskutera en fortsatt drift av kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2. Men ägaren och energijätten Vattenfall har inga som helst planer att förlänga livstiden för reaktorerna.

– Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig, säger säger Oskar Ahnfelt, ansvarig för samhällskontakter, i ett uttalande.

Reaktorerna har producerat el i ungefär 45 år när Ringhals 2 stängs ner om tre veckor och Ringhals 1 om ett år. 50 år är den tekniska livslängden och även om elpriserna nu är högre och effektskatten slopats finns det ingen anledning att ompröva det tidigare beslutet att stänga ner dem fem år i förtid, menar Vattenfall.

– Det finns ingen plats för reaktorerna på marknaden. Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare, säger Ahnfelt.

2 tim
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Valet i Storbritannien

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

2 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

2 tim
Boris Johnson och Jeremy Corbyn TT
undefined

En dag till nyval – Johnson och Corbyn är på väljarjakt: ”Jag kämpar för varje röst”

Med en dag till nyval i Storbritannien gör premiärminister Boris Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn sitt yttersta för att locka till sig nya väljare, rapporterar Sky News.

Under onsdagsförmiddagen var Johnson ute och levererade mjölk till invånare i West Yorkshire, för att sedan ta sig till ett catering-företag i Derby för pajbakning.

– Jag kämpar för varje röst, säger han.

Hans motståndare Jeremy Corbyn, vars kampanj till stor del riktar sig mot de väljare som fortfarande är osäkra på hur de ska rösta, har under dagen varit på besök i Glasgow för att kampanjtala.

5 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Eskil Erlandsson i riksdagen, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Eskil Erlandsson

Analyser: Betyder inte att det är fritt fram att kladda

Att den centerpartistiske ex-ministern Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande innebär inte att det är fritt fram att kladda på bordsgrannar vid middagar och fester. Det skriver Sydsvenskan/HD:s Olle Lönnaeus i en analys efter dagens dom.

Lönnaeus konstaterar att rätten struntat i Erlandssons förklaring, att syndromet ”vikingasjukan” orsakat den oönskade beröringen. I stället gör rätten bedömningen att en gärning kan vara klandervärd och ovälkommen, utan att för den skull vara straffbar.

Aftonbladets Oisín Cantwell förvånas av den friande domen men finner inga uppenbara brister i den. ”Varken bevisvärdering eller straffrättsliga avvägningar är en exakt vetenskap.”

SvD:s Mårten Schultz skriver att det kan finnas ett glapp mellan juridiken och samhällets värderingar. ”Bör det vara tillåtet att kort klämma någon på låret på det här sättet?” Den frågan bör i första hand riktas till lagstiftare, menar Schultz.

2 tim
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande

Förre C-ministern Eskil Erlandsson frias från anklagelserna om sexuellt ofredande, meddelar Stockholms tingsrätt.

Tre kvinnliga politiker hade anklagat den förre landsbygdsministern för att ha smekt eller strukit dem på låren, medan han själv hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten anser att det är bevisat att Erlandsson rörde två av kvinnorna på låren, men att det inte var brottsligt.

”En beröring som är oönskad och ovälkommen omfattas inte alltid av straffansvaret för sexuellt ofredande”, skriver tingsrätten i domen.

I det tredje fallet går det inte att bevisa att Erlandsson överhuvudtaget rörde kvinnan.

Idag 09:53
Läs mer om Anklagelserna mot Eskil Erlandsson

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs

Stilla handel på Wall Street inför Fed – Boeing faller

Wall Streets ledande index stiger något i den inledande handeln på onsdagen. Vid 16-tiden ser det ut som följer:
• S&P 500: +0,3 %
• Nasdaq: +0,3 %
• Dow Jones: +/-0 %

Marknaden inväntar kvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve men de flesta bedömarna verkar ha tagit ordföranden Jerome Powell på orden om att mycket ska till för att Fed ska höja eller sänka räntan i närtid. Oförändrad ränta väntas nämligen och förhandstipset är att det hela tas emot med en gäspning på marknaderna, skriver CNBC.

Boeing faller 2 procent efter att luftfartsmyndigheten FAA meddelat att det dröjer till 2020 innan flygförbudet kan hävas för olycksmodellen 737 Max.

Spelkedjan Gamestop rasar 15 procent efter en vinstvarning på tisdagen. Oljebolaget Chevron kommer att ta nedskrivningar på 10-11 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Aktien backar 1 procent.

2 tim
undefined

Stockholmsbörsen hämtar sig något efter morgonen

Stockholmsbörsen handlades under stora delar av onsdagen i negativt territorium, men indexen återhämtade sig under eftermiddagen och stängde på plus:
• OMXSPI: +0,3%
• OMXS30: +0,4%
Under morgonen kom SCB en inflationsrapport som visade att inflationen uppgick till 1,7 procent i oktober, i linje med Riksbankens prognos. Utfallet stärker sannolikheten att Riksbanken genomför sin planerade räntehöjning vid nästa veckas möte. Kronan stärktes tydligt efter beskedet.

Byggjätten Skanska har sålt sin andel i en fastighet i Houston för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Vid lunchtid var det bara tre bolag på OMXS30-listan som handlades på grönt men vid stängning låg mer än halva storbolagslistan på plus. Mest steg Boliden, Handelsbanken och Getinge som alla lyfte minst 1,5 procent.

Även Hexagon steg 1,3 procent efter att vd:n Ola Rollén under mätteknikbolagets kapitalmarknadsdag sagt att företaget räknar med att nå nettoomsättningsmålen till 2021.

I botten handlades Electrolux, Ericsson, Securitas och Kinnevik. Electrolux fick under morgonen en säljrek från Citi och föll runt 1,5 procent.

I går rapporterades att Ericsson betalat över 670 miljoner kronor i mutor i Asien, genom vad som beskrivs som ett nät av slaskkonton. Enligt telekomjätten var det ”vissa medarbetare i några marknader, varav vissa högre chefer” som agerat ”otillbörligt”. Aktien tappade 1 procent.

Vid midnatt släcktes TV4 för Sveriges alla Com Hem- och Boxerkunder, sedan förhandlingarna mellan ägarbolagen Telia och Tele2 strandat. Både Telia och Tele2 tillbringade onsdagen mot botten av OMXS30-listan och stängde något ner.

I kväll svensk tid kommer amerikanska Federal Reserve med sitt sista räntebesked för året. Bedömarna är i princip ense om att räntan kommer att lämnas oförändrad.

Idag 08:06
Illustrationsbild.  Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna stängde åt olika håll inför Fed-besked

Asienbörserna bjöd på blandad kompott i onsdagens handel. Vid stängning såg utvecklingen ut som följer:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,2%
• Shenzhen: −0,6 %
• Hongkong: +0,8%
• Kospi: +0,4%

CNBC kopplar samman den yviga handeln med den amerikanska centralbanken Federal Reserves sista räntebesked för året som kommer i kväll, svenskt tid. Bedömarna är i stort sett överens om att Fed troligen lämnar räntan oförändrad.

Samtidigt håller investerarna ögonen på utvecklingen i handelssamtalen mellan Kina och USA, vartefter söndagen – då USA enligt tidigare deadline ska höja en rad tullar på kinesiska varor – kryper närmare. Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA planerar att skjuta upp höjningen i syfte att försöka nå en överenskommelse, men enligt Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow kan tullhöjningen fortfarande bli aktuell.

– Varje dag får man en ny liten knuff i någon riktning. Man vet helt enkelt inte vem man ska tro, om dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om de är en förhandlingstaktik, säger ING Singapores chefsekonom Rob Carnell till Reuters.

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs