Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Slut på medicinen? Läkaren har ingen koll

Läkare som skriver ut recept har sällan koll på om läkemedlet i fråga har tagit slut, eftersom det inte framgår i journalsystemet. Det rapporterar Ekot. Konsekvensen blir att patienter bollas mellan läkare och apotek.

– Ingen upptäcker det här problemet förrän du kommer till apoteket för att lösa ut receptet, säger Mikael Hoffman, chef för det riksdagstillsatta läkemedelsnätverket NEPI till Ekot.

Det är Läkemedelsverket som informerar på sin hemsida om mediciner som tagit slut. Mikael Hoffman tycker att det bör finnas en kommunikation direkt med sjukvårdens journalsystem. Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, tycker idén är god.

– Men det intresset och den aktionen måste komma från regionerna, vi kan inte tvinga någon att göra det, säger han.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer