Illustraitonsbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Framtidens pensioner

Skynda på om du saknar tjänstepension - gäller både företagare och anställda

Är du en av de 245 000 arbetande svenskar som står utan tjänstepension? Du kan spara själv, och får också dra av för det. Men det är brådis – pengarna måste in före årsskiftet, rapporterar TT.

Fast det går att kompensera sig själv för den uteblivna tjänstepensionen, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Det är avdragsgillt om man sparar för att kompensera för tjänstepensionen. Det är undantaget, annars får man inte dra av för pensionssparande, säger Arturo Arques.

Den som vill ordna sitt sparande för i år kontaktar helt enkelt bara en bank eller ett försäkringsbolag. Men det är viktigt att det sker före årsskiftet för att pengarna ska kunna dras av på skatten i år, påpekar han.

– Det är en bra utgångspunkt att spara 4,5 procent av lönen, säger han.

Runt 96 procent av alla löntagare har tjänstepension, som arbetsgivaren betalar in, berättar Per Gustafson, utredare på Inspektionen för socialförsäkring.

– Alla i offentlig sektor har det, de som saknar tjänstepension är privatanställda i småföretag, och så egenföretagare, säger han.

Tjänstepensionen handlar vanligtvis om 4,5 procent av lönen, som sätts in i tjänstepensionssystemet. Arbetsgivarens skyldighet att betala regleras i kollektivavtal, men för de företag som inte tecknat ett sådant kan det ibland vara så att de inte betalar in. Egenföretagare, ofta med små verksamheter, är också dåliga på att se om sin tillvaro på äldre dagar.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer