Foto: Fredrik Sandberg/TT
Privatekonomi

Skuldfälla när räkningar blir digitala

Ekonomi (TT). I brevlådan, via e-posten, på nätbanken och i den digitala brevlådan — nu för tiden kan räkningarna dimpa ned lite var som helst. Frågan är hur vi ska kunna få kontroll på vår ekonomi när kanalerna är så många.

En gång i tiden kom räkningarna som pappersbrev i brevlådan. Inte var det särskilt kul post att öppna, men man visste vad man hade att betala och kunde samla allt på ett ställe.

Nu är det annorlunda. Räkningar kan hamna både i den verkliga och i den virtuella världen, exempelvis via e-post, som e-faktura hos din nätbank eller i din digitala brevlåda. Det finns till och med fordringsägare som kräver betalt per sms.

Gå överstyr

En del kanske du betalar via appar hos betaltjänstföretag, annat går via autogiro.

- Det här är jätteobehagligt. Det kan lätt gå överstyr. Det är säkert en av orsakerna till att man kommer efter med räkningar. Det har blivit väldigt svårt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Räkningarna kommer också med olika förfallodagar under månaden, och med olika långa betalningstider. Det gör att vi måste hålla mycket mer koll, i många fler kanaler, än förr.

Trassligt blir det också för dem som har gemensam ekonomi, eller som sköter ekonomin åt andra. Om räkningar hamnar i en persons privata e-post eller digitala brevlåda så kommer inte någon annan åt dem.

- Det blir svåröverskådligt, Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

Kan bli dyrt

- En del räkningar hamnar i spamkorgen, och många har också flera e-postadresser för att ta emot reklam. Då vet man inte riktigt var de hamnar. Många fakturor har kort betalningstid, så det kan bli dyrt för konsumenter om de missar räkningen och får betala påminnelseavgifter, säger Jan Bertoft.

För att inte hamna på efterkälken med räkningarna gäller det att skaffa sig kontroll själv, konstaterar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

- Jag tror på en checklista över sådant som man vet kommer varje månad, som hyra och förskoleavgift. Om räkningar kommer i mejlen försöker jag själv att flagga dem och flytta över dem i en särskild mapp för fakturor.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Fakturor och påminnelser

Man är skyldig att betala sina fakturor, även om de av något skäl inte kommit fram, till exempel om de kommit bort i posten.

Ett företag har möjlighet att ta ut en påminnelseavgift, men bara om det avtalats i förväg, det vill säga om det framgår av betalningsvillkoren vad som händer om räkningen inte betalas i tid.

Källa: Hallå konsument

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer