Al-hol-lägret i Syrien/Michael Skråmo. TT/Privat
IS-krigarnas barn

Skråmos barn undernärda – ber om att få åka hem

Flera av den svensk-norske IS-terroristen Michael Skråmos barn är svårt undernärda och ber DN:s reporter och fotograf att få åka med dem till Sverige, rapporterar tidningens team på plats i det syriska flyktinglägret al-Hol.

Den yngste sonen är ett år men väger under tre kilo och kan knappt hålla upp huvudet, skriver tidningen. Den äldste i syskonskaran berättar för tidningen om hur pappan Michael Skråmo dödades för några veckor sedan.

Totalt lever 64 svenska barn i flyktinglägren under svåra förhållanden.

– Det handlar inte om IS nu. Det handlar om rena människor som inte har skuld i något. De är oskyldiga! säger barnens morfar Patricio Galvèz till tidningen.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer