Foto: Hasse Holmberg/TT
Den turbulenta bomarknaden

Skräcksiffror för bopriser – ”svagaste januari någonsin”

Hoxswe, som mäter prisförändringar för privatägda bostäder i Sverige, steg med 1,2 procent i januari, skriver Dagens Nyheter. Index för bostadsrätter steg endast med 0,4 procent och villaindex med 1,7 procent.

Det finns dock stora regionala skillnader. I Stockholm sjönk bostadsrätterna med 0,4 procent. Prisindexet för villorna steg i stället med 1,5 procent. I Göteborg steg däremot både bostadsrätts- och villaindex – med 0,6 respektive 3,3 procent. I Malmö steg dessa med 1,5 respektive 0,6 procent, skriver Dagens Nyheter. I Stockholms län var antalet affärer 10 procent lägre än i fjol.

Veckans Affärer skriver att prisuppgången för januari är den svagaste någonsin – ”säsongsrensat motsvarade en nedgång med hela 1,4 procent”.

I Stockholm var utvecklingen ännu svagare, där sjönk priset på bostadsrätter för första gången en januarimånad även icke säsongsrensat. Analytiker noterar också att det var en ovanligt svag januarimånad, skriver Veckans Affärer.

"Vi hade ett fall under hösten 2017, sedan har bostadspriserna legat i stort sett stilla under 2018, men nu börjar det se ut som ett nytt fall börjar", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Toppnyheter

Heléne Fritzon och Stefan Löfven. Arkvibilder.  TT.
EU-valet 2019

S-draget: Skickar en halv miljon sms under valdagen

En halv miljon sms är Socialdemokraternas sista drag för att locka väljare under valdagen, rapporterar Expressen.

Totalt kommer 565 384 personer nås av sms med en uppmaning om att gå och rösta ”för trygghet, jobb och jämlikhet – mot de som hotar kvinnors och arbetares rättigheter!”.

Enligt tidningen skickas sms:en ut till personer i områden där stödet för S är stort, men valdeltagandet lågt.

Enligt såväl Financial Times och Politicos sammanvägningar av den senaste tidens opinionsmätningar ser Socialdemokraterna ut att få behålla sina fem mandat i Europaparlamentet.

10 min
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined