Rapunzel of Sweden
Sveriges entreprenörer

Skönhetsentreprenörens nya okända satsning – ger sig in i skogsbranschen

Efter att ha ”jobbat non-stop i åtta år” valde Ida Backlund att sälja majoriteten av sitt företag Rapunzel of Sweden 2015. Nu är hon tillbaka i bolaget i en ny roll och har även gett sig in i skogsbranschen.

Ida Backlund startade sitt företag Rapunzel of Sweden 2007. Bolaget, som specialiserar sig på löshår, landade efter bara några år på en omsättning på över 120 miljoner.

Men efter att ha jobbat non-stop i flera år valde Ida Backlund 2015 att sälja majoriteten av bolaget, ta en paus från det operativa arbetet och enbart sitta i styrelsen.

– Jag kände att jag behövde en paus. Jag trodde inte att den skulle bli fyra år men så blev det, säger Ida Backlund till fPlus.

Anledningen var ett medfött hjärtfel som, i kombination med all stress som det extrema tillväxtbolaget medförde, gjorde att situationen blev ohållbar.

Comeback i bolaget

Men under våren kom Ida Backlund tillbaka till Rapunzel of Sweden och har numera titeln ”creative founder”.

– Det var faktiskt min vd Tobias Mattsson som fick mig att komma tillbaka till Rapunzel.

Han menade att bolaget behövde henne och Ida Backlund höll med. Hon menar att trots bolagets fantastiska framgångar saknades en del av affärs och produktutvecklingen.

– Och det är ju produktutvecklingen som jag älskar. Och nu känns det skönt att jag kan få återgå till det som jag älskar och kan bäst.

Tobias Mattsson hade även gjort liknelsen med Steve Jobs, som kom tillbaka till Apple efter några år och därefter uppfann iPhone.

– Det är en lite kul liknelse. Och jag är glad över att vara tillbaka. Jag tror att alla entreprenörer känner så mycket med sina bolag, det är ju en del av ens person, och nu känns det som att jag har landat igen och är där jag hör hemma.

Ger sig in i skogsbranschen

Numera är Ida Backlund även en stark investerare. Hon har gjort tiotals investeringar i vad hon kallar ”kul, knäppa och otroligt spännande” nya företag. Hon har även gett sig in i skogsbranschen.

– Jag har investerat i en del skog. Det är jättekul. Min familj har ägt skog i flera generationer och det känns kul att gå i deras spår.

Hon tror att det finns nya affärsmöjligheter i skogen.

– Jag är ju entreprenör. Och då ser man ju möjligheter i allt. Just nu undersöker jag vad man kan utvinna från skogen och kanske utveckla nya produkter som hon själv gillar

Vad tycker du om företagsklimatet i Sverige?

– Överlag är det bra. Vi får fler och fler unga, och även kvinnor, som vågar ta steget att bli entreprenörer. Det är otroligt kul. Det har på något sätt blivit mer ”okej” att driva företag i dag än vad det var när jag startade.

Kritisk mot regelkrånglet

Men den administrativa bördan när man driver företag är fortfarande alldeles för stor, menar Ida Backlund.

– Regelkrånglet är otroligt betungande. Sedan måste vi göra något åt arbetsgivaravgifterna. Jag har framförallt anställt unga i mina bolag. Just för att de är formbara, de vill utvecklas och de kan även ta sig an de roller som finns i mitt företag. Många av de rollerna som jag vill anställa har aldrig funnits innan, säger hon och fortsätter:

– Vi har fortfarande för lite fokus på företagen från politiskt håll. Om det vore möjligt skulle jag vilja att vi gjorde om Sverige helt och att det var en entreprenör som gjorde det. Vi skulle behöva driva Sverige mer som ett företag.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer