Arkivbild: Mats Årjes.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Skistars vd sa upp sig själv – kan få miljonfallskärm

Skistars tidigare vd Mats Årjes föreslås få en ersättning på sammanlagt 3,9 miljoner kronor, trots att beslutet att kliva av togs av Årjes själv. Det rapporterar SR Ekot.

Om styrelsen godkänner förslaget på stämman i dag innebär det att man går emot sina egna riktlinjer. Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, ifrågasätter upplägget och framhåller att Årjes också avgick med en aktiepost som såldes för 75 miljoner kronor.

– Så varför ska han nu få en extra årslön? [D]et känns utifrån sett ganska så orimligt, säger han.

Styrelseordförande Eivor Andersson motiverar i ett mejl ersättningsförslaget med att Årjes erfarenhet innebär en ”unik position” i branschen.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

6 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer