Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Skatteverket fortsätter köra över företagare – trots ny praxis

Trots att Högsta förvaltningsdomstolen har satt ned foten fortsätter Skatteverket att tvinga företagare i personliga konkurser. Nu tilltar kritiken.

Det skatterättsliga företrädaransvaret har under lång tid fått kritik, inte minst från näringslivet och akademin. Företagare tvingas till onödiga konkurser, inte minst då lagtexten kring grov oaktsamhet tolkas väldigt strikt.

I princip kan det räcka med att skatten är någon dag sen för att en styrelseledamot för bolaget ska kunna bli personligt betalningsansvarig.

Men under 2018 kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som hade prövat två specifika fall, där ansökningar om företagsrekonstruktion hade nått Förvaltningsrätten i Linköping en dag för sent.

Det vill säga efter att bolagets skatter hade förfallit till betalning.

Tog inte hänsyn till sviktande hälsa

I båda målen var Förvaltningsrätten och sedan Kammarrätten i Jönköping eniga om att företrädarna hade varit grovt oaktsamma, eftersom de inte agerade i rätt tid, skriver Dagens Juridik.

Försvårande omständigheter för bolaget och dess företrädare tog man inte hänsyn till. Det handlade bland annat om sviktande hälsa och att banken plötsligt sa upp ett lån.

Men HFD gjorde en annan bedömning, och menade att det i varje enskilt fall måste göras en bedömning av de konkreta omständigheterna, skriver Dagens Juridik.

I de aktuella fallen ansåg HFD att kraven för grov oaktsamhet hos bolagets företrädare inte var uppfyllda, eftersom betalningsoförmågan kunde härledas till saker som låg utanför deras kontroll.

HFD beslutade att företrädarna inte skulle bli personligt betalningsansvariga via företrädaransvaret.

Företagen förlorade i 514 av 519 fall

Men trots att domen från HFD skulle nyansera läget fortsätter skattskyldiga att drabbas, visar en ny kartläggning av Svenskt Näringsliv.

Totalt dömdes företrädaransvar ut i 514 av 519 undersökta fall, skriver Lynda Ondrasek Olofsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, i ett inlägg på bloggen Fokus på skatterna. Andelen är till och med högre än innan HFD:s avgörande.

Slutsatsen är att HFD:s dom inte har mildrat situationen, utan kritiken mot det strängt utformade ansvaret och den hårda tillämpningen kvarstår.

Exemplen på företagare som drabbas är många. Rättvis skatteprocess pekar också på att vid skatterättsliga mål mot staten så får endast sex procent full ersättning för sina rättegångskostnader trots att de vinner målet.

Ett felaktigt besked från Skatteverket kan i flera fall leda till personliga konkurser.

– En småföretagare kan i dessa lägen uppleva sig närmast rättslös, säger Günther Mårder, vd för Företagarna, till Rättvis skatteprocess.

Toppnyheter

Moderaternas Elisabeth Svantesson under sitt anförande  SVT
Höstbudgeten

Svantessons kritik: Hur tondöv kan en regering bli?

Finansminister Magdalena Andersson inleder budgetdebatten i Sveriges riksdag efter att gått den traditionsenliga budgetpromenaden från Finansdepartementet.

Hon säger att budgeten som regeringen nu lägger fram bygger Sverige starkare och förekom kritiken mot den nya varianten på friåret som Miljöpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna.

– Det här är en av flera möjligheter i en kommande avmattning att rusta fler för omställning, säger hon från talarstolen i riksdagen.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är hård i sin kritik mot budgeten och säger att den hotar rättsstaten och samhällskontraktet på sikt.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågar Svantesson.

32 min
Thorwaldsson, Löfven/Botström, Baudin och Andersson. TT
undefined

Kritiken inifrån: ”Tar fram skämskudden, ärligt talat”

SSU:s ordförande Philip Botström totalsågar regeringens budget, skriver Aftonbladet. Han menar att den kommer att gynna ”rika gubbar på Östermalm som har kristallkrona i taket”.

– Jag tar fram skämskudden, ärligt talat, säger han till TT.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till skattesänkningarna och menar att högre arbetslöshet och större problem i landets kommuner är att vänta.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att politikerna måste släppa sina ”ideologiska käpphästar” och satsa på välfärden.

Avskaffad värnskatt, familjevecka och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor, pekar Kommunal på.

– Bara dessa tre reformer motsvarar 21 000 undersköterskor, säger Baudin.

2 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Illustrationsbild. TT
Mjölkböndernas framtid

Oatlys drag mot Arla: Vill varumärkesskydda ”brölk”

Havredrycksproducenten Oatly vill varumärkesskydda de påhittade orden ”pjölk”, ”trölk”, ”brölk” och ”sölk”, rapporterar Aftonbladet. Arla använder orden i sin reklam för att särskilja drycker som enligt mejerijätten inte smakar som mjölk.

– Det var ju uppenbart att Arla använde de där hitte-på-namnen som en beteckning på våra produkter. Ett smart sätt att säga Oatly, utan att säga det liksom,  säger Martin Ringqvist, kreativ direktör för Oatly Norden till Aftonbladet och uppger att de börjat använda orden själva.

Arla har å sin sida skickat in en invändning till Patent- och registreringsverket som bestrider registreringarna från Oatly.

2 tim
Illustrationsbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oatly: ”Kampanjen är inte en attack mot bönder”

Efter Oatlys reklam ”spola mjölken” som anspelar på ”spola kröken”-kampanjen från 70-talet har bönder gått ut och kritiserat havremjölksproducenten, skrev tidningen Land under förra veckan. Spannmålsodlarnas riksorganisation säger att ”ingen i svenskt lanbruk tjänar på den debatten”.

Nu besvarar havremjölksproducenten kritiken som riktats mot dem i en debattartikel i Aftonbladet.

”Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett i längden ohållbart konsumtionsbeteende”, skriver Linda Nordgrencommunication manager på Oatly.

”Vi vet att svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte” fortsätter hon.

2 tim
Läs mer om Mjölkböndernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
undefined

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

Idag 03:26
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien