Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Skatteverket fortsätter köra över företagare – trots ny praxis

Trots att Högsta förvaltningsdomstolen har satt ned foten fortsätter Skatteverket att tvinga företagare i personliga konkurser. Nu tilltar kritiken.

Det skatterättsliga företrädaransvaret har under lång tid fått kritik, inte minst från näringslivet och akademin. Företagare tvingas till onödiga konkurser, inte minst då lagtexten kring grov oaktsamhet tolkas väldigt strikt.

I princip kan det räcka med att skatten är någon dag sen för att en styrelseledamot för bolaget ska kunna bli personligt betalningsansvarig.

Men under 2018 kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen som hade prövat två specifika fall, där ansökningar om företagsrekonstruktion hade nått Förvaltningsrätten i Linköping en dag för sent.

Det vill säga efter att bolagets skatter hade förfallit till betalning.

Tog inte hänsyn till sviktande hälsa

I båda målen var Förvaltningsrätten och sedan Kammarrätten i Jönköping eniga om att företrädarna hade varit grovt oaktsamma, eftersom de inte agerade i rätt tid, skriver Dagens Juridik.

Försvårande omständigheter för bolaget och dess företrädare tog man inte hänsyn till. Det handlade bland annat om sviktande hälsa och att banken plötsligt sa upp ett lån.

Men HFD gjorde en annan bedömning, och menade att det i varje enskilt fall måste göras en bedömning av de konkreta omständigheterna, skriver Dagens Juridik.

I de aktuella fallen ansåg HFD att kraven för grov oaktsamhet hos bolagets företrädare inte var uppfyllda, eftersom betalningsoförmågan kunde härledas till saker som låg utanför deras kontroll.

HFD beslutade att företrädarna inte skulle bli personligt betalningsansvariga via företrädaransvaret.

Företagen förlorade i 514 av 519 fall

Men trots att domen från HFD skulle nyansera läget fortsätter skattskyldiga att drabbas, visar en ny kartläggning av Svenskt Näringsliv.

Totalt dömdes företrädaransvar ut i 514 av 519 undersökta fall, skriver Lynda Ondrasek Olofsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, i ett inlägg på bloggen Fokus på skatterna. Andelen är till och med högre än innan HFD:s avgörande.

Slutsatsen är att HFD:s dom inte har mildrat situationen, utan kritiken mot det strängt utformade ansvaret och den hårda tillämpningen kvarstår.

Exemplen på företagare som drabbas är många. Rättvis skatteprocess pekar också på att vid skatterättsliga mål mot staten så får endast sex procent full ersättning för sina rättegångskostnader trots att de vinner målet.

Ett felaktigt besked från Skatteverket kan i flera fall leda till personliga konkurser.

– En småföretagare kan i dessa lägen uppleva sig närmast rättslös, säger Günther Mårder, vd för Företagarna, till Rättvis skatteprocess.

Toppnyheter

Jeremy Hunt och Boris Johnson utanför Downing Street.  TT
Maktstriden efter May

Analys: Hunt kan förena – men Johnson har en fördel

Utrikespolitiken kan vara en av Boris Johnsons svagare punkter när han ställs mot utrikesminister Jeremy Hunt i striden om partiledarposten i brittiska Tory-partiet, skriver The Guardians Peter Walker i en analys.

Däremot tror han inte att det är det som avgör när det Konservativa partiet ska rösta om vem av de två som ska ta över efter Theresa May – snarare är det brexit eller deras personliga stil.

”I de flesta andra politiska sammanhang skulle Johnsons karaktär – han har förlorat mer än ett jobb genom att ljuga och ha ett komplext personligt liv – vara ett stort problem. Men bland hans trogna i Tories får han uppenbarligen ett frikort”, skriver han.

Jeremy Hunts styrka är att han har både brexitörer och ”bremainers” på sin sida och med det kan han säga att han förenar partiet och landet – men Johnson har två fördelar, skriver BBC:s utrikeskorrespondent Iain Watson.

”För det första kommer han kunna citera mätningar som säger att bara han har en chans att slå Labour i ett tidigarelagt val [...]. För det andra har han förmågan att få partiet att må bra över sig självt. Han målar upp en stor bild i levande, klara färger.”

5 tim
TT
undefined

Hunt och Johnson kvar i kampen att bli Toryledare

Det blir utrikesminister Jeremy Hunt som utmanar den favorittippade Boris Johnson i sista striden om partiledarposten i det brittiska Tories.

Boris Johnson leder fortfarande stort med 160 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster. Jeremy Hunt fick 77 röster och Michael Gove slogs ut med 75 röster.

Nästa vecka kommer det Konservativa partiets runt 160 000 medlemmar rösta om vem av de två som kommer att bli partiledare och efterträda Theresa May.

Tidigare i dag röstades Sajid Javid bort.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

Idag 16:47
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
undefined

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

Idag 12:27
Läs mer om Maktstriden efter May
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Klar förlust för Sverige – Kanada väntar i åttondelen

Sverige förlorade gruppfinalen mot USA i fotbolls-VM med 0–2. Svenskorna var aldrig riktigt nära att störa USA, och får nu ladda om inför åttondelsfinalen på måndag.

Förbundskapten Peter Gerhardsson chockade många när han valde att göra sju ändringar i startelvan jämfört med matchen mot Thailand. Flera ordinarie spelare som Nilla Fischer och Magdalena Eriksson satt på bänken hela matchen.

USA rivstartade och gjorde 1–0 redan efter tre minuter när Lindsey Horan tryckte in en hörna. Ett tillbakatryckt Sverige spelade upp sig ju längre halvleken led, utan att skapa några heta chanser.

Andra halvlek var bara fem minuter gammal när 2–0 kom. Tobin Heath fick bollen i högra delen av straffområdet och sköt ett skott som styrdes på Jonna Anderssons fot och ställde Hedvig Lindahl.

Sverige får möta Kanada i åttondelsfinalen i Paris på måndag, klockan 21.

3 tim
Svenska supportrar i Le Havre. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Uppemot 3 000 svenskar på plats: ”Fantastiskt kul”

Uppemot 3 000 svenskar väntas se VM-matchen mot USA i Le Havre i kväll. Svenskarna kommer troligen ändå vara i klar minoritet mot amerikanerna på arenan, som tar omkring 25 000.

– Det känns fantastiskt kul. Glad för varje svensk som kommer hit och kollar på oss, säger den svenska anfallaren Sofia Jakobsson till Fotbollskanalen.

Flera svenska supportrar laddade upp med lite midsommarmat i Frankrike inför matchen.

– We’re gonna kick some ass, säger en glad svensk supporter till Sportbladet.

Idag 17:29
Sverige jublar efter segern 2016/Megan Rapinoe. Bildbyrån
undefined

”Tre år sedan OS-förlusten – men USA har inte glömt”

Kvartsfinalförlusten mot Sverige i OS 2016 sitter som en tagg i de amerikanska fotbollsdamerna, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh inför kvällens VM-match mellan USA och Sverige. På gårdagens pressträff försökte förbundskapten Jill Ellis tona ner rivaliteten, men det köper inte Lundh.

”Klart att de amerikanska spelarna haft lång tid att gräma sig över förlusten och nu får man en chans att dels markera var man står i VM och samtidigt trycka till Sverige.”

SVT Sports Diljen Otlu skriver att förlusten blev en väckarklocka för fotbollen i USA. Han tror att USA är fast beslutna att skrämma iväg Sverigespöket – förutom förlusten i OS har USA två raka gruppspelsmatcher i VM mot Sverige utan seger.

”USA är helt enkelt bäst på allt – men de är sämst på att slå Sverige.”

Idag 14:10
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer