Det svenska skattetrycket

Skattesänkningen som gör det lättare att spara en miljon

Höga marginalskatter riskerar att skapa ett samhälle där rika föräldrar är viktigare än att göra läxorna, där det är mer lönsamt att köpa, sälja och renovera bostäder än att anstränga sig på jobbet. Värnskattens avskaffande är en dellösning på problemet, skriver krönikören Robert Gidehag.

Vi är nu några dagar in i 2020 – året då värnskatten avskaffades och den högsta marginalskatten närmar sig 50 procent. (Vilket är en sanning med modifikation eftersom jobbskatteavdraget fortfarande trappas av vilket höjer marginalskatten i vissa intervall och arbetsgivaravgifter tillkommer.)

Avskaffandet av värnskatten har ofta beskrivits som en avvägning mellan det orättvisa i att sänka skatten för de rikaste och ekonomisk effektivitet.  Detta är i sig ett helt orimligt perspektiv som utgår från att det är staten som äger pengarna från början och delar ut dem till medborgarna medels skattesänkningar. Självklart är det tvärt om – det är individen som äger frukterna av sitt arbete och att få behålla åtminstone 50 procent av en löneökning borde vara en självklarhet ur ett rättviseperspektiv.

Men det finns ett annat perspektiv som jag tycker har glömts bort i debatten om de höga svenska marginalskatterna. Ett samhälle med mycket höga marginalskatter kommer att bli ett samhälle där egen ansträngning och flit väger mindre och tur/slumpen väger relativt mer för hur materiellt välstånds fördelas. Höga marginalskatter riskerar att skapa ett samhälle där vem dina föräldrar är betyder mer än din egen ansträngning i skolan och på jobbet.

Ett enkelt räkneexempel illustrerar principen. Vi tänker oss nu att det är 2019 (när värnskatten fortfarande var kvar) och att vi de kommande 20 år kommer att ha samma ekonomiska utveckling som vi har haft de 20 år som föregått 2019.  Alltså att perioden 2019 - 2039 blir likadan ekonomiskt som 1999 – 2019.

Om vi tänker oss en ganska extrem höginkomsttagare kan vi utgå från någon som tjänar som genomsnittet bland de 5 procent som tjänar mest – 95 procent av den vuxna befolkningen tjänar alltså mindre. Snittlönen i denna grupp, motsvarande 5 procent av den vuxna befolkningen, är ungefär 80 000 kronor i månaden (2017). Något högre om pensionärer räknas bort. Det är inte de exakta siffrorna som är viktiga här utan storleksordningar. Efter skatt gav detta 2019 (varierande i olika kommuner, exemplet utgår från Stockholm) ca 49 000 kronor. Det är naturligvis mycket pengar i ett svenskt perspektiv men motsvarande grupp internationellt lever på helt andra nivåer. Vi antar nu att den här personen sparar 10 procent av sin inkomst varje år i 20 år spritt på Stockholmsbörsen (som alltså utvecklas kommande 20 år som den har gjort de senaste 20). År 2039 har personen då ett kapital om i storleksordningen 1,7 miljoner kronor.

En person som tjänar 40 000 kronor ligger i den nionde decilen (tio procent tjänar mer, detta säger förstås också något om sammanpressad lönestruktur) och som på motsvarande sätt sparar 10 procent får ihop ca en miljon kronor med motsvarande beräkning.

Vi tänker oss nu istället en individ med väsentligt lägre inkomst men som ärvt en kontantinsats till en lägenhet i Stockholm. Vi antar att individen köper en bostadsrätt för en miljon (priserna är ju som 1999). År 2039 är lägenheten värd 3,7 miljoner och övervärdet är 2,7 miljoner. (I många områden är utvecklingen mycket bättre än så.) Denne person har alltså ett kapital som är en miljon (knappt 60 %) högre än höginkomsttagaren som sparat.

Det finns några saker att säga om detta. Det är naturligtvis inte vetenskap. Man kan invända att höginkomsttagaren skulle kunna spara mer. Min invändning skulle vara att tio procent av inkomsten ändå är ett ganska högt sparande i ett tidigt skede i livet och att exemplet utgår från en individ med mycket hög inkomst. Jag vill illustrera ett resonemang. Det finns heller inget som helst omoraliskt att tjäna pengar på att en tillgång stiger i värde eller att ha rika föräldrar. Ibland har man tur – så måste det få vara i ett fritt samhälle. Man skulle också kunna invända att de oftast är de med hög inkomst som köper lägenheterna med god värdeutveckling. Så är det förstås ofta – därför finns det i Sverige ganska många personer med god inkomst som ändå konstaterar att bostadskarriären gjort betydligt mer för ekonomin än lönekarriären.

I alla tider och på alla platser har det förstås funnits människor som har fötts med förmåner eller som har tur. Den moderna meritokratins framväxt har skapat alternativa vägar till framgång och materiellt välstånd som går via skolgång, arbete och företagande (och avskaffande av orimligt medfödda rättigheter till exempelvis ämbeten). Höga marginalskatter minskar framkomligheten på de vägarna. Problemet är inte att människor ändå kan tjäna pengar på andra sätt – problemet är just att tur och slump blir viktigare sätt att nå materiell framgång. Det är inget rättvist samhälle.

Till detta kommer att det knappast är bra för incitamenten i ett samhälle vartefter människor lär sig att det är viktigare med rika föräldrar än att göra läxorna och att det är mer lönsamt att köpa, sälja och renovera bostäder än att anstränga sig på jobbet.

Mycket återstår att göra på detta område. Sverige har fortfarande mycket höga marginalskatter som dessutom sätter in på låga nivåer. Nästa naturliga steg vore att sänka den statliga inkomstskatten.

Men värnskattens avskaffande bidrar till i alla fall en liten lösning på dessa problem och till att meritokratins vägar blir något mer framkomliga. För detta skall vi vara glada. Det var det värt att skåla för i nyårsnatten.

Rober Gidehag, nationalekonom, projektledare på Svenskt Näringsliv, skriver bland annat om samhällsutvecklingen.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som besökte kinesiska Wuhan i december.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

33 min
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Besöksnäringen rasar mot S-förslag om turistskatt

Socialdemokraterna föreslår en ny skatt på övernattande gäster i svenska turistkommuner, skriver SVT Nyheter.

Tanken är att skatteintäkterna skulle kunna användas för satsningar som kommunerna annars inte har råd med, meddelade näringsutskottets S-ledamöter på torsdagen.

Pengarna kan även användas för att stärka det lokala samhället och servicen, skriver Helene Hellmark Knutsson, gruppledare i Näringsutskottet (S), på partiets hemsida.

Rent konkret skulle det handla om en gästavgift på uppemot 30 kronor per natt. I Malun-Sälen skulle det innebära extra inkomster på nästan 29 miljoner kronor om året.

Konceptet med bäddavgift har redan införts i andra europeiska länder. Men det krävs en lagändring för att avgiften ska införas i Sverige.

Jonas Siljhammar vd för branschorganisationen Visita, riktar hård kritik mot förslaget i en skrifligt kommentar:

”Regeringen satsar några miljoner kronor på Tillväxtverkets arbete för ’en konkurrenskraftig besöksnäring i hela Sverige’ men samtidigt föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning på flera miljarder kronor riktad mot näringen. Det är att sila mygg och svälja kameler. Vill ni inte att jobben ska bli fler på landsbygden?”

1 tim
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

17 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street handlas platt – Intel lyfter på rapport

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll ner till nollan igen efter att myndigheter bekräftat ett andra fall av coronaviruset i USA, rapporterar CNBC. Vid 16.30-tiden stod indexen så här:
• S&P 500: −0,2%
• Nasdaq: +/-0,0%
• Dow Jones: +/-0,0%
Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg runt 3 procent procent i förhandeln.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien lyfte drygt 7 procent.

Walt Disney tappade nära 1 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset.

Boeing backade något efter att först ha varit upp runt 1,5 procent utan andra kända nyheter än att nya modellen 777x ska testflygas för första gången i dag.

2 tim
Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vände till plus efter lugnande WHO-besked

New York-börserna öppnade nedåt på torsdagen efter blandade delårsrapporter men klättrade till stängning över nollan. Vid dagens slut var utvecklingen:
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,1%
Oron för coronavirusets spridning har legat som en våt filt över marknaderna men WHO:s besked om att det ännu inte är att betrakta som en global kris stärkte humöret.

Konsumentvarujätten Procter & Gamble rörde sig svagt ner efter att ha rapporterat en vinst över förväntan men försäljningssiffror under estimaten.

Essity-konkurrenten Kimberly-Clark stängde svagt upp efter en rapport som var i linje med förväntningarna.

Southwest Airlines redovisade ett vinsttapp på 21 procent under det fjärde kvartalet på grund av problemen med Boeing 737 Max. Aktien backade initialt men stängde över 3 procent högre.

Konkurrenten American Airlines steg nästan 6 procent efter en rapport som var i linje med estimaten. Bolaget uppger att 10 000 avgångar ställdes in under kvartalet på grund av 737 Max flygförbud.

Igår 16:13
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:39
Läs mer om Dagens börs
Demonstranter protesterar mot den nya lagen utanför polska parlamentet. JANEK SKARZYNSKI / AFP
Polens framtid

EU vill frysa nya polska lagen: ”Mycket oroade”

EU-kommissionen har bett EU:s högsta domstol att frysa den nya polska lag som gör det straffbart för domare att kritisera förändringar i landets juridiska system, skriver Reuters.

– Kommissionen är mycket oroad över den juridiska situationen i Polen, säger kommissionens talesperson Christian Wigand.

Han uppger också att EU vid flera tillfällen gjort klart för Polen att den nya lagen inte är förenlig med EU-rätten.

1 tim
Polens premiärminister. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Premiärministern sågar polska HD: ”Oacceptabelt”

Polens premiärminister anklagar landets högsta domstol för att destabilisera den juridiska ordningen i landet, skriver AFP. Detta sedan domstolen igår beslutade att domare som utsetts av landets nuvarande regering inte längre ska ha rätt att döma.

Enligt premiärminister Mateusz Morawiecki är beslutet oacceptabelt och han säger han kommer att låta landets konstitutionsdomstol, som domineras av domare utsedda av regeringsparter Lag och rättvisa, överpröva det.

Högsta domstolens beslut var i sin tur ett svar på vad man anser är en rad reformer från regeringens sida som undergräver oberoendet för landets juridiska system.

2 tim
Människor demonstrerar utanför parlamentet i samband med att lagen röstades igenom. JANEK SKARZYNSKI / AFP
undefined

Grönt ljus för kritiserad polsk lag: ”En statskupp”

Det polska parlamentet har röstat igenom en lag som gör det möjligt att straffa domare som kritiserar politiska beslut om landets rättssystem, skriver AFP. Lagen har mött hård kritik både från EU och från den inhemska oppositionen som kallar den ”en statskupp”. Lagen har fått öknamnet ”munkorgslagen”.

Lagen klubbades i underhuset där högernationalistiska partiet Lag och rättvisa har egen majoritet. Underhuset gick därmed emot ett tidigare beslut i senaten, som kontrolleras av oppositionen, att avslå förslaget.

Samtidigt beslutade Högsta domstolen att domare som utses av den nuvarande regeringen inte har rätt att döma, skriver Reuters. Domarna anser att den nya lagen gör att domarna inte kan anses vara politiskt oberoende.

Igår 21:35
Läs mer om Polens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Gustav Sjöholm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Rapport: Nio av tio företag utsatta för e-postbedrägerier

Nio av tio företag var under 2019 måltavla för riktade e-postbedrägerier. Det visar en global rapport från cybersäkerhetsföretaget Proofpoints.

En förklaring är att det finns stora brister i kunskapsnivåerna hos anställda vad gäller olika bedrägeriförsök.

Rapporten visar bland annat att 40 procent av de tillfrågade medarbetarna återanvänder lösenord. Samtidigt använder hälften inte lösenord alls på sitt hemmanätverk medan var tredje medarbetare inte vet vad VPN är och vad det är bra för.

Vidare känner inte 40 procent av de tillfrågade till begreppet nätfiske. Närmare 70 procent är lika främmande för begreppet ransomware.

"Målsättningen måste vara att samtliga medarbetare i känsliga positioner lär sig identifiera möjliga hot, samt att de förstår värdet av att rapportera dem till rätt personer”, säger Fredrik Möller, Nordenchef på Proofpoint i ett pressmeddelande.

3 tim
Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedrägerier mot företag skjuter i höjden – de snor hela system

Bedrägerierna mot företag ökar kraftigt. Det handlar framförallt om så kallade utpressningsprogram, visar en undersökning från Danske Bank, skriver DI.

De skadliga programmen gör att företagarna inte kommer åt sin egen dator. Syftet är utpressning, ofta genom att ta filer ”som gisslan” via kryptering. Den här typen av cyberbrott har ökat med 400 procent.

En annan typ av cyberbrott, så kallade Spear phishing-kampanjer, har ökat med 55 procent, enligt undersökningen.

– Bedragarna mejlar ofta vd:ar eller andra högt uppsatta på bolaget där de utger sig för att vara någon de inte är. Syftet är att försöka bygga ett förtroende och tillit för att sedan fiska ur viktig information om företaget, säger bedrägerianalytikern Linus Fugl till DI.

DN:s granskning visar samtidigt att cyberbrottslingarna riktar in sig på storföretag i så kallad ”big game hunting”. Norska miljardkoncernen Hydros säkerhetschef berättar för DN hur företaget paralyserades av en attack förra året.

19 jan
Anders Ygeman (S). Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman: Har utsatts för misstänkt rysk nätattack

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) misstänker att han nyligen utsattes för en rysk nätattack i samband med att han skrev ett Facebookinlägg om 5G, rapporterar TT. Inlägget fick nämligen hela 1 800 kommentarer. Normalt sett brukar det röra sig om max ett par hundra.

Det stora antalet kommentarer samt deras innehåll gör att Ygeman ser det hela som en del av en påverkanskampanj och menar att det handlar om en insats som styrs av ryska intressen.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger han till TT.

30 dec 2019
Läs mer om Cyberattackerna