TT
Det svenska skattetrycket

Skatteregel tvingar skolbarn att trängas i baracker

En detalj i skattelagstiftningen får katastrofala konsekvenser på område efter område. Nu larmar skolor för att det inte går att få tag i lokaler, och barn kan tvingas trängas i baracker. ”Hur kan regering och riksdag försvara dessa effekter?”, säger skatteexperten Anna Sandberg Nilsson till fPlus.

Momsregeln får kritik för att hämma utvecklingen på en rad områden i samhället och den senaste tiden har larmen börja låta allt mer. Fastighetsägare, organisationer och verksamheter från vitt skilda områden har fått nog. Nu höjer skolvärlden rösten, inte minst eftersom de ser en demografisk boom av ungdomar som nått skolålder, i kombination med att många nyanlända ungdomar nu ska in i det svenska skolsystemet. Det har ökat behovet av fler skolplatser.

Så långt allt gott. Men problemet är att lokalhyran ofta blir för dyr för att skolor ska kunna expandera.

– Dagens momsupplägg hindrar oss från expansion på flera orter, säger Fredrik Åkerman, finansdirektör på Engelska skolan.

Tvingas säga nej till friskolor

Vi tar det från början. Friskolor räknas som icke momspliktig verksamhet, och därför kan inte fastighetsägare som hyr ut till friskolor lägga moms på hyran. Detta får i sin tur effekten att fastighetsägaren inte får göra några momsavdrag alls på sina inköp. Om fastighetsägaren tidigare hyrt ut med moms och sedan hyr ut till en friskola utan moms, måste dessutom tio års gammal investeringsmoms återföras till viss del.

Detta leder ofta till att flera fastighetsägare antingen tvingas säga nej till friskolor eller lägga på kostnaden för ej avdragen moms på hyran och så kallad dold moms uppstår.

Friskolorna får en schablonersättning på 6 procent för sådan dold moms, baserad på de kommunala skolornas utlägg. Problemet är att friskolor i större utsträckning än kommunala skolor köper in tjänster som är momsbelagda, såsom mat och städning.

– Det gör att vi får alldeles för lite ersättning. Beräkningar som vi har gjort visar att vi borde få minst 7 procents ersättning för att vara i närheten. Det kan tyckas vara en liten skillnad, men det betyder att vi alltid hamnar i underskottsläge, säger Fredrik Åkerman.

Och det kommer mer.

– Nästa problem kommer när fastighetsägarna investerar i sina fastigheter, och måste betala 25 procent moms till underleverantörerna. Samtidigt får de inget i momsavdrag när de hyr ut momsfritt till oss. Så smällen ligger i första hand hos fastighetsägarna, men den kostnaden förs ju vidare till hyrorna som vi betalar, säger Fredrik Åkerman.

Drabbas i flera led

För Friskolornas Riksförbund är problemet välkänt. Vd Ulla Hamilton menar att detta drabbar skolorna på flera sätt.

– Friskolor som hyr lokaler betalar en högre hyra än kommunala skolor. Det gör att en större del av skolpengen går till lokalhyra, än vad som vore fallet om utbildning var momspliktig verksamhet.

För en fastighetsägare som hyr ut till såväl momspliktig som icke momspliktig verksamhet, så innebär dagens system att den får en betydligt mer komplicerad hantering av varje faktura och varje transaktion eftersom det krävs att man gör skillnad på transaktioner som innehåller moms och de som inte innehåller moms, berättar hon.

– En stor andel av fastighetsägarna vill helt enkelt kunna momsbelägga sin uthyrning för att kunna göra momsavdrag på sina kostnader och därmed få enklare momshantering, säger hon.

Engelska skolans Fredrik Åkerman menar att den bästa lösningen hade varit om skolorna fick räkna ut sin moms i efterhand och få korrekt ersättning för sina faktiska momskostnader, istället för dagens system. Det förslaget har varit på tapeten tidigare, men skrotats då det ansågs för komplicerat för skolorna, vilket han inte håller med om.

– Det är inte så svårt, vi rapporterar ju om nästan allt annat. Vi har siffrorna, det är inte så komplicerat att plocka fram dem.

Går inte längre - ”Börjar bli akut”

Att göra utbildningen momspliktig är ett annat alternativ som Fredrik Åkerman också lyfter fram. Ulla Hamilton menar också att det är ett gott alternativ.

– Utbildning bör vara momspliktig eftersom det system vi har idag innebär mycket högre kostnader för friskolor. Nivån på momssatsen kan diskuteras, säger hon.

Problemet har alltså funnits ett bra tag och är välkänt. Vad som gör det aktuellt nu är det stora antalet elever som ska in i befintliga skolor. Skolorna måste byggas ut och klasserna utökas, och det omgående, enligt Fredrik Åkerman.

– Det har gått att lösa utan att bygga ut så mycket tills nu, men nu är vi i ett annat läge. Det behöver byggas väldigt många nya skolor, det börjar bli akut. Alternativet just nu är att öka antalet elever per klass, vilket inte är ultimat.

Stoppar etableringar

Läget är så pass allvarligt att Engelska skolan hindras etablera sig i ett antal orter där deras tjänster är hett eftertraktade. Fredrik Åkerman menar att politiken borde fokusera på att bygga upp en bra svensk skola, istället för att göra så mycket skillnad på kommunala och fristående alternativ.

– Det här har ju att göra med hela problematiken att driva skola på lika villkor. Exemplet att de kommunala skolorna räknar ut vad skolpengen ska vara, samtidigt som de är våra konkurrenter i den bemärkelsen, är märkligt. Vi har stort stöd från föräldrarna vars barn går i våra skolor, och vi har många elever i kö. Det stärker oss, men det är tråkigt att se hur debatten ser ut. Varför inte ta det som är bra från friskolorna och utveckla i den kommunala verksamheten, istället för att se friskolorna som ett hot?

”Hänvisas till baracker”

Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv bekräftar problemen.

– Skolor och annan momsfri verksamhet har stora svårigheter att få tag i lokaler på grund av momsreglerna. Vissa är helt utestängda från lokaler och hänvisas till baracker. Baracker är lös egendom som det alltid är moms på när man hyr, till skillnad från lokaler i en riktig fastighet. En annan effekt av momsreglerna är att fastigheter som är dåligt upprustade är lättare för momsfri verksamhet att få hyra då en fastighetsägare i sådana fall slipper att återföra tio års gammal investeringsmoms.

– Momsreglerna ska vara konkurrensneutrala, inte medföra dold moms och ska stödja utvecklingen i samhället. Här har vi ett klockrent exempel där reglerna inte uppfyller sina syften. Hur kan regering och riksdag försvara dessa effekter?

Det har varit tyst ett tag från Finansdepartementet kring hyresmomsen, men trycket ökar från flera håll. fPlus söker Magdalena Andersson för en kommentar.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Påsskatten gör mer nytta för statsfinanserna än för miljön”

Skatten på plastpåsar är en miljöåtgärd som är svår att acceptera, skriver Karin Bergkvist i en ledare i GD.

”Det är inte det faktum att jag kan tvingas betala sju kronor för en plastpåse som stör mig. Det som stör mig är den ohederliga argumentationen.”

Hon menar att faktum är att svenska plastkassar, självklart med enstaka undantag, inte slängs varken i haven, skogen eller på marken. Dessutom kommer lagen inte att göra skillnad på plastpåsar tillverkade av fossila bränslen och kassar tillverkade av förnyelsebar plast.

”Regeringen beräknar att plastskatten efter införandet i maj ger intäkter i år på 2,1 miljarder kronor. Därefter kommer den att ge 2,7 miljarder kronor årligen. Och se där, pudelns kärna”, skriver Karin Bergkvist i GD.

3 feb
Montage TT
undefined

Klart: Riksdagen säger ja till skatt på plastpåsar

Riksdagen har beslutat om att införa en skatt på plastpåsar. Beslutet innebär att en skatt på tre kronor läggs till varje såld påse, vilket skulle resultera i att priset på en bärpåse i plast blir mellan sex och sju kronor.

Regeringen förväntar sig en extra årlig inkomst på 2,7 miljarder kronor efter att skatten har börjat gälla i maj. Men reformen har mött motstånd, bland annat från Svensk handel som har varit kritiska till att lagen inte gör skillnad på fossil plast och återvinningsbar plast.

29 jan
Läs mer om Skatten på plastbärkassar
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Bedrägerierna på nätet

Investeringsbedrägerier ökade med 185 procent

Investeringsbedrägerierna ökade lavinartat mellan 2018 och 2019. Bedrägerierna går ofta ut på att en person luras att investera i kryptovaluta, en solcellspark eller i fastigheter, skrivet SVT.

Totalt anmäldes 1 637 investeringsbedrägerier 2019, vilket kan jämföras med 573 under 2018.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet går nästan aldrig några investeringsbedrägerier till åtal.

SVT tipsar om hur du undviker att bli bedragen:

  1. Var försiktig med att lämna ut dina personuppgifter på nätet.
  2. Var extra misstänksam om någon engelskspråkig kontaktar dig och tänk på att riktiga finansiella rådgivare får aldrig uppmana till köp.
  3. Kontrollera sajten och personen som ringer dig. Var källkritisk till eventuella nyhetsartiklar, även de kan vara falska.
  4. Ring polisen om du känner dig osäker eller om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.
  5. Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.
1 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

130 000 har drabbats – så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Kortbedrägerier utgör ett stort problem för många svenskar. Av totalt 240 000 bedrägerifall under 2019, stod kortbedrägerier för 130 000, varav 83 procent gjordes på nätet. Det skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna sker oftast genom att ett e-handelsbolags företagregister kapas och töms på konsumenters sparade kortuppgifter. Därefter säljs uppgifterna vidare den på svarta marknaden.

För att undvika detta ger SSF en rad tips:

Ha alltid kortet spärrat för internetköp och utrikeshandel. Innan köptillfället, googla på e-handelsföretagets omdömen för att veta om det handlar om en seriös aktör.

Ett annat tips är att inte spara dina kortuppgifter på e-handelsföretag.

Ytterligare råd är att ha ett speciellt shoppingkort så att en potentiell tjuv inte kommer åt alla pengar på det vanliga kontokortet. Slutligen, skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt kontakta företaget direkt och bestrid fakturan, då detta kan vara tecken på bedrägeri.

22 jan
Läs mer om Bedrägerierna på nätet
Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tydliga nedgång på börsen – Catena Media rasar

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna och i Stockholm syns relativt märkbara nedgångar 25 minuter in i tisdagsförmiddagens handel.
• OMXSPI: –0,6 procent
• OMXS30: –0,7 procent
Veckans tydligaste exempel på hur sjukdomen slår mot försäljning och produktion kom kanske under gårdagskvällen när jätten Apple vinstvarnade.

Annars fortsätter rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien stiger trots det 6 procent efter en ännu skarpare uppgångar i de tidiga avsluten.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasar 19 procent.

14 min
ISAAC LAWRENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corona sänker Asienbörser igen – Apples varning oroar

Asiens börser backar på tisdagen på fortsatt oro för hur coronaviruset ska slå mot bolag och ekonomin, rapporterar CNBC. Vid klockan 05.45 svensk tid står ledande index som följer:
• Nikkei: - 1,5 %
• Shanghai: -0,4%
• Shenzhen: + 0,2%
• Hang Seng: -1,4 %
• Kospi: -1,5%

Apple vinstvarnade i går på grund av virusets utbredning, vilket är en varningssignal för hela Kina då bolaget har den största delen av sin tillverkning där.

”De här oväntade nyheterna bekräftar våra värsta farhågor om att utbrottet dramatiskt har påverkat Iphones utbud medan efterfrågan är fortsatt hög internationellt”, skriver Wedbush Securities analytiker Daniel Ives och Strecker Backe i en marknadskommentar, rapporterar CNBC.

Den internationella storbanken HSBC, som har mycket verksamhet i Asien, rapporterade ett resultat under analytikernas förväntningar på morgonen.

Singapore, som har drabbats näst värst efter Kina, ska offentliggöra sin budget i dag.

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

5 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer