Victor Lundberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Skattehöjning på diesel slår hårt mot gruvindustrin

En skattehöjning på diesel i gruvfordon slår direkt mot gruvindustrin som är så viktig för norra Sverige. Det skriver tidningen Norran som på ledarplats kommenterar vårbudgeten. Tidningen är positiv till att januariavtalets liberala omläggning av regeringspolitiken syns i budgeten men är kritisk till flera punkter som drabbar företagare i norr.

Enligt Norran menar Anders Sundström (S), tidigare näringsminister som nu är ordförande i gruvbolaget Kaunis Iron, att jobb inom gruvindustrin och hos små företag på glesbygden som är beroende av gruvorna, hotas av en höjd dieselskatt. Och Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att förslaget rimmar illa med visionen om att hela Sverige skall leva.

Tidningen är även kritisk till att regeringen behåller flygskatten.

”Det är en skatt som slår hårt mot de norrländska företag som är beroende av flygförbindelser till Stockholm. Bra har dragit ner i Umeå, Norwegian lämnat Skellefteå.”

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer