TT
Det svenska skattetrycket

Skatteexperten: Här är Sveriges galnaste skatter – ”Det är så dumt”

”Situationen är faktiskt väldigt allvarlig.” Tungrodda och svårtolkade momsregler lägger en våt filt över företagande, drivkrafter och vita jobb, menar skatteexperten Jan Kleerup. I en intervju med fPlus pekar han ut några av de värsta avarterna.

Varningen kommer inte från vem som helst. Jan Kleerup har jobbat med skatter i princip hela sitt arbetsliv och är en av Sveriges främsta momsexperter. Han går till och med under namn som ”momsens grand old man” och ”Mr Moms”. Det senare smeknamnet fick han när sonen och artisten Andreas Kleerup var gäst hos Skavlan för några år sedan och pratade om sin pappa. 

– Namnet satte sig, så nu är jag Mr Moms, säger han och drar på smilbanden.

Men leendet blir kortvarigt, för ganska omedelbart återkommer han till hur tungrodda och svårtolkade momsregler ofta lägger en våt filt över företagande, drivkrafter och vita jobb. Han har mängder med exempel då regelverket är tänkt för en annan tid. Ett exempel är den så kallade hyresmomsen som en rad verksamheter, föreningar och fastighetsägare har rasat mot den senaste tiden.

– Vi måste kunna förenkla. När det gäller till exempel friskolor, idrottsföreningar och vårdföretag så borde man ha moms på alla lokalhyror. Då skulle man ju slippa problemen som nu uppstår, säger han.

”Det är så dumt”

Hyresmomsen som infördes 1979 innebär nämligen att fastighetsägare frivilligt kan registrera lokalerna för moms och på så sätt kunna dra av den ingående momsen för investeringar och underhåll. Men det hela bygger på att lokalerna ska hyras ut till momspliktiga verksamheter, vilket alltså stänger ute en rad verksamheter. fPlus har nyligen rapporterat om idrottande barn som ”slängs ut på gatan”, elever som tvingas trängas i baracker och företag med tusentals anställda som konsekvent nekas lokaler och därför inte kan växa.

– Det är så dumt. Mycket skulle som sagt lösas om man la moms på alla lokalhyror, utom då för bostäder. Fastighetsägarna vill ju inte hålla på så här. De har inget att vinna på att utesluta momsfria verksamheter från att hyra lokaler. Sådana verksamheter får ju högre hyror då fastighetsägaren kompenserar sig för ej avdragsgill moms. Men de säger ju nej för att det är för besvärligt att hantera, säger han och menar att det är olyckligt att samhället får lida helt i onödan.

Mycket av momsreglerna styrs av mervärdesskattedirektivet inom EU, men vad gäller moms på hyror är medlemsländerna ganska fria att utforma reglerna själva. Så det finns stora möjligheter att göra förändringar.

”Nu är det snarare stjälpa än hjälpa”

Och det här är bara början. Dagens momssystem är föråldrat, snårigt och kan bjuda på mängder med galenskaper om reglerna tolkas nitiskt, vilket ofta görs, berättar Jan Kleerup. Det har blivit en mycket mer restriktiv inställning hos Skatteverket på senare år, menar han.

– Jag har hållit på med det här sedan 1973 och varit momskonsult sedan 1986, så jag är luttrad. När jag jobbade på Skatteverket för en massa år sedan fick jag lära mig att hellre hjälpa än stjälpa, eftersom momsen inte är företagens skatt. De tar ju bara hand om skatten för statens räkning, är ombud kan man säga. Den som egentligen betalar skatten är ju du, det vill säga konsumenten, säger han. 

– Men det jag lärde mig är helt borta. Nu är det snarare stjälpa än att hjälpa, fortsätter han.

Kritiserade vårdmomsen kan försvinna

Även när det gäller läkartjänster har han en hel del att säga. Skatteverket har tolkat en dom om bemanningsföretag och hävdar att läkare som har ett privat läkarbolag och säljer sina tjänster till en vårdcentral ska beläggas med 25 procents moms istället för noll, eftersom de anser att det är en bemanningstjänst och inte en vårdtjänst, vilket snedvrider konkurrensen mellan privata och offentliga aktörer. Synsättet har även fastställts av Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Men i min värld är det en läkartjänst och inget annat. Om benet är felopererat är det ju du som läkare som är ansvarig. Du säljer alltså en tjänst i två led. Då kan man inte säga att du har hyrt ut dig som personal. Högsta Förvaltningsdomstolen har i sina domar beaktat ansvarsfrågan, men jag tycker ändå att det är ganska tunna argument för att det ska utgöra hyra av personal.

Men nu verkar den hårt kritiserade vårdmomsen kunna försvinna, rapporterar DI. Enligt tidningen har regeringen, C och L kommit överens om att en utredning ska tillsättas som kan ändra lagstiftningen. ”Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen”, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet, till Dagens Industri.

Olika moms beroende på vart du tittar

Men de kanske tokigaste exemplen har Jan Kleerup sparat till sist. Det gäller artistbranschen. Bland annat drev han det medialt roliga fallet om vilka momssatser som skulle gälla när Lasse Berghagen uppträdde på Allsång på Skansen. Än i dag gäller 25 procents moms när du är programledare, 0 procent när du sjunger visor och 6 procent om du skriver manus.

– I det specifika fallet kom man fram till att han primärt var programledare och att manus och sång var underordnat och därför var det 25 procent moms på allt, säger han.

Men i andra fall är det svårare. När diskjockeys uppträder för publik, ska det då ses som konsert med 6 procents moms eller danstillställning med 25 procents moms? Det beror på, säger Jan Kleerup och berättar att han har fått många samtal från sin förvirrade artistson.

Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Om publiken tittar mest på diskjockeyn är det konsert, men om publiken tittar mer på sin danspartner är det danstillställning. Alltså man kan inte ha sådana här regler, det är otroligt!

Exemplen tar inte slut...

Och så här fortsätter det. En personlig tränartjänst via nätet har 25 procents moms, medan samma tjänst på gymmet har 6 procent. Med tanke på den digitala utvecklingen blir den här typen av gränsdragningar bara fler och fler, berättar han.

– Moms har i en utredning för några år sedan betraktats som ett ogenomträngligt skatbo och tolkningarna borde därför vara flexibla. Därför är det oroande om Skatteverket kan sägas hellre vilja stjälpa istället för att hjälpa, säger han.

Om publiken tittar mest på diskjockeyn är det konsert, men om publiken tittar mer på sin danspartner är det danstillställning. Alltså man kan inte ha sådana här regler, det är otroligt!

Jan Kleerup tar även upp ett fall som han drev för trav- och galoppbranschen. Där har det varit moms på prispengar sedan 1991, vilket i praktiken har inneburit att de som har köpt och tränat hästar har fått tillbaka momsen. Men 2016 kom en EU-dom, Bastovadomen, som sa att om inte alla hästar får priser så är det en slump om du får en ersättning och därför ska det inte vara moms på prispengar. Med andra ord skulle hästbranschen i princip till stor del bli momsfri och då kunna bli av med möjligheten att göra avdrag.

– Numera får dock alla hästar priser i loppen, så att alla som tävlar får ett grundpris oavsett placering. Då borde det bli moms på såväl grundersättningen som på tilläggsersättningen och inga problem med avdragsrätten.   

Gjort hästsporten ren

Till saken hör att sedan momsen på priser på hästtävlingar infördes så har branschen blivit vit, hederlig och seriös, förklarar Jan Kleerup. En viktig förklaring är att man är noga med fakturor med moms för rätten till avdrag och så vidare, menar han.

– Svensk trav- och galoppsport har knappt några svartjobb. Norge däremot sägs ha mycket mer svarta pengar i omlopp och experter pekar på att den enda egentliga skillnaden är att hästbranschen i Sverige betalar moms medan Norge inte gör det, säger han.

Men Skatteverket instämmer inte i branschens uppfattning att det blir moms på alla prispengar. Myndigheten säger till och med att det handlar om ett förfarandemissbruk i alla hästutlägg för att komma åt momsavdraget, berättar Jan Kleerup.

– Enligt min och hästbranschens mening handlar det snarare om ett sätt att strukturera verksamheten för att överleva och hålla branschen vit, det är inga konstigheter, säger han.

Beskedet fick Kleerup att ilskna till

Man sökte därför om ett förhandsbesked i frågan. Både Skatterättsnämnden och Högsta förvaltningsdomstolen gav dock svaret att det bara ska vara moms på grundersättningen, det vill säga till alla hästar som tävlar. Den andra delen, det vill säga om hästen vinner större prispengar, ska det inte vara moms på eftersom det då handlar om en slumpartad ersättning. Beskedet fick Jan Kleerup att ilskna till. 

– Om jag som skattekonsult driver en process åt en kund, då kan vi heller aldrig veta om jag vinner eller förlorar. Jag kan begära en fast ersättning på säg 20 000 kronor och sedan ha en så kallad ”success fee” på 20 procent av det kunden tjänar i moms om jag vinner, säger han.

– Då ska det alltså vara moms på den första delen men inte på den andra, eftersom det ju handlar om en slumpmässig ersättning. Det skulle vara bra för icke momspliktiga företag som driver processer, eftersom de slipper moms på den rörliga delen. Det här är precis samma sak, men det tycker inte Skatteverket, säger han.

– Man stör en hel bransch som sysselsätter många och ger stora bidrag till vårt samhälle vad gäller såväl skatteintäkter som sysselsättning för många.

Toppnyheter

Boris Johnson/ St Thomas’ Hospital i London. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Källor: Boris Johnson fick syrgas på sjukhuset

Downing Street är fortsatt förtegen om covid-19-sjuke premiärministern Boris Johnsons tillstånd. Enligt uppgifter till The Times fördes han till St Thomas’ Hospital inte långt från regeringskvarteren Westminster i London och har fått syrgasbehandling.

Enligt medicinska experter AFP talat med har läkarna troligtvis undersökt Johnsons lung- och hjärtkapacitet.

– Läkarna kommer att hålla koll på viktiga signaler som syremättnad, säger Rupert Beale vid Francis Crick Institute.

39 min
Öde motorväg i Österrike/ankommande vid Kastrups flygplats i Köpenhamn.  TT
undefined

Tegnell: Färre restriktioner kan ge Europa ny smittovåg

Samtidigt som flera länder börjar se en allt mindre ökning av antalet coronasmittade tror statsepidemiolog Anders Tegnell att nya lättare restriktioner runtom i Europa kan leda till att smittspridningen tar fart igen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ju den stora frågan och de flesta experter skulle nog säga att ja, det kommer den göra, säger han till tidningen.

Coronaviruset har ”överraskat oss gång på gång” och kan göra det igen, menar Tegnell.

Både Danmark och Österrike uppges öppna för att snart kunna lätta på restriktionerna som införts för att minska smittspridningen.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Karin Tegmark Wisell.  SVT/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten: Vill öka kapaciteten till 100 000 coronatester varenda vecka

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 tester i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda. I dag tas mellan 12 000 och 13 000 tester i veckan.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan.

Angående att smittan tagit sig in på många äldreboenden säger hon att det är en konsekvens av det som är gjort några veckor tidigare. Det är också en del i att kurvan i Sverige ser annorlunda ut än i våra nordiska grannländer, enligt Tegmark Wisell.

Igår 19:49
Lena Hallengren . MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Hallengren: Vi måste se till att ha bättre ordning framåt

Det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Agenda, efter larm om brist på både läkemedel och skyddsutrustning under coronakrisen.

Hallengren säger att alla partier varit med på att avskaffa lagren, och att hon inte vill ”peka finger på någon” kring varför man gjorde den bedömningen.

– Vi behöver se till att ha en bättre ordning och se till att vi står bättre rustade inför framtiden.

Igår 21:25
Bild från Kungens tal TT
undefined

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

Igår 16:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya H&M-vd:n om den första kaotiska tiden

Helena Helmersson tog över rodret vid H&M alldeles innan coronakrisen slog till på allvar i Sverige. Och även om det är en mardrömsstart så är hon fast besluten att vidta nödvändiga åtgärder för att klara företaget genom krisen, skriver Expressen.

– Vi kan visa på att vårt förändringsarbete verkligen gett resultat med lägre prisnedsättningar, lägre varulager och högre försäljning. Det är väldigt skönt att ha i ryggen när vi går in i sådan osäkerhet. Vi är nu i en allvarlig situation som vi måste handskas med där det är viktigt att snabbt ta till åtgärder för att komma ut på ett bra sätt, säger till Expressen.

Och trots rådande omständigheter, skriver DN, presenterar H&M ändå en förhållandevis stark rapport från det första kvartalet som får aktien att rusa på börsen.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till DN.

H&M har också svängt om delar av produktionen för att vara behjälpliga i krisen.

Klädjätten har i ett första skede producerat 100.000 skyddsmasker i sina fabriker i Kina, skriver DN.

Igår 16:51
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lucas: Dessa sex lärdomar kan dras ur tidigare kriser

Under trettio års tid har DN:s ekonomijournalist Dan Lucas sett flera kriser komma och gå. I en krönika berättar han om vilka viktiga lärdomar han har dragit av dem.

Den första lärdomen, menar han är att kriser till sist inte handlar om aktiekurser, utan människors hälsa och liv. Det krossar drömmar och slår människors livsverk i kras.

”Den andra lärdomen är alltså att en kris i sin inledning allt för ofta underskattas”, skriver han.

Ytterligare en lärdom är att en ekonomisk kris inte med nödvändighet behöver betyda att ett samhälle i grunden förändras.

”När 90-talskrisen var som djupast var det lätt att tro att Sverige skulle vara ett annat land när krisen väl var över”, skriver han.

Men han menar att det efter den krisen skapades andra jobb och ledde till att Sverige är en välmående välfärdsstat med marknadsekonomi och demokrati, som innan krisen.

Igår 17:20
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

4 apr
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Igår 05:30
Läs mer om Ledarsvepet