Sergej Magnitskil skulle ställas inför rätta för korruptionsbrott i Ryssland med dog i fängelse 2009. Till höger hans mamma Natalia Magnitskaja.  TT
Penningtvätten i banksektorn

Skånebolagsägare kopplas till Magnitskij-härvan

Ett skånskt bolag som finns med i Uppdrag gransknings lista med nära 200 SEB-kunder som misstänks för penningtvätt kan härledas till Magnitskij-härvan. Bolaget Supertel Sverige grundades i Malmö 1999 i samband med it-boomen. I början av 2000-talet krympte verksamheten till noll anställda och nya ägare kom in med ryska intressen, skriver SVT Nyheter.

Det är den nya ägaren som är SEB-kund. Bolaget heter Loral Group och är registrerat i Brittiska Jungfruöarna.

Transaktionslistor som SVT Nyheter har tagit del av visar hur Loral Group 2009 förde över pengar till ett bolag i Belize via bankkonton i Baltikum. Det är bolaget i Belize som i sin tur knyts till Magnitskij-härvan, det stora skattebedrägeriet i Ryssland, som avslöjades av advokaten Sergej Magnitskij.

Sergej Magnitskij dog i fängelse 2009.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

5 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer