Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Skandalen: Därför struntar polisen i brotten mot företagen

Stölder, skadegörelse och bedrägerier kostar årligen svenska företag miljardbelopp. Handeln menar att polis och rättsväsende har lämnat walkover och att de kriminella får diktera villkoren. Samtidigt visar en rapport att just de brott som slår hårdast mot företagen är de som polisen prioriterar lägst.

Brotten mot företagen kostar oerhörda belopp varje år. Bara i den svenska handeln stjäls det för 7 miljarder kronor och det totala svinnet uppgår till 13 miljarder kronor, enligt Svensk Handel.

De senaste åren har även internationella brottsnätverk siktat in sig på Sverige. Nyligen skrev en rad företrädare från särskilt brottsutsatta branscher i en debattartikel i SvD att de här nätverken ser Sverige som ”ett smörgåsbord”.

För Henrik Andreasson, vd på entreprenadföretaget Andreasson & Lindh AB, är stölderna numera vardag. En till två gånger i veckan kommer tjuvarna på besök och tömmer företagets skogsmaskiner och lastbilar på diesel. Han beskriver det som en form av lågintensiv terror.

– Det som är skrämmande är att de kan verka helt ostört och att stölderna bara fortsätter, säger Henrik Andreasson.

Polisen kan inget göra

Och just nu står polisen som handfallen. I rapporten, Internationella brottsnätverk inom organiserad tillgreppsbrottslighet, som presenterades i april konstaterar man att risken för att åka fast är minimal eftersom kontrollen vid hamnar och gränsstationer är otillräcklig.

Man skriver också att en hög belastning med skjutningar och annan grov brottslighet resulterar i att man inte kan mobilisera tillräckligt med resurser, samt att den här brottsligheten kommer ligga på samma nivå, eller öka, de kommande två åren.

– Vi vet att handeln och byggindustrin drabbas hårt av de här nätverken. Därför satsar vi just nu stora resurser på hur vi ska lyckas stävja dem, säger Håkan Wall är enhetschef på polisens nationella operativa avdelning.

–Jag tror heller inte att någon undgått att vi är för få anställda men vi har påbörjat vägen mot 10 00 anställda och vi hoppas att inom några år kunna svara upp bättre över hela skalan. Jag vill också understryka att polisen bryr sig och tar detta, och all brottslighet, på största allvar. Alla brott ska också anmälas, fortsätter han.

Henrik Andreasson säger att han polisanmäler alla dieselstölder men att det är meningslöst.

– Det är så lågt prioriterat och det händer absolut ingenting. Det är bara ren formalia. Min känsla är att polisen inte bryr sig, säger han.

Den dystra bilden bekräftas av Anders Drottja som är krisberedskapssamordnare på LRF. Bondeorganisationen är hårt ansatt av de ökande diesel- och maskinstölderna. I snitt begicks det 11 stölder om dagen under 2018 i de värst drabbade kommunerna.

– De som drabbas har väldigt låga förväntningar och förhoppningar på att en anmälan ska leda till ett fällande och de blir ofta missnöjda när de märker att utredningen blir liggande, säger Anders Drottja.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

När Sveriges Byggindustrier nyligen undersökte hur deras medlemmar drabbas blev resultatet nedslående. Stölderna har ökat med 60 procent de senaste fem åren. Det handlar framförallt om bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar till ett värde av mer än 2 miljarder kronor per år som stjäls, uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier. Hon ser ett klart samband mellan brottsökningen och polisens omorganisation som påbörjades 2015.

– Sedan den inleddes ökar byggstölderna i hela landet. Flest antal stölder sker fortfarande i polisregion Stockholm, men den största procentuella ökningen finns utanför de tre storstadsregionerna. I Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län har stölderna ökat med hela 75 procent.

– Polisen behöver tillräckliga resurser och tydliga direktiv att uthålligt kunna verka mot de internationella stöldligorna. Det behövs strategisk bevakning av hamnar och en förbättrad samordning på EU-nivå, främst genom Europol, konstaterar Catharina Elmsäter-Svärd.

De kriminella dikterar villkoren

Svensk Handel är ännu skarpare i sin kritik. Per Geijer är organisationens säkerhetschef och han berättar om en verklighet där polis och rättsväsende lämnat walkover och där de kriminella krafterna får diktera villkoren. Butiker tvingas stänga igen och handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottsligheten som också innebär att de anställda hotas. Ibland till livet.

– Det är särskilt livsmedelshandlarna som är drabbade. Det kan handla om små belopp i rena kronor men brottsupplevelsen kan vara väldigt allvarlig. Det nöter ned företagarna, säger Per Geijer.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel

– Vi ser också att allt färre personer lagförs eller döms. Varannan butik har också valt att ändra i sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det blir svårare att rekrytera. Det är enormt höga och skrämmande siffror, fortsätter han.

Den ökande brottsligheten innebär också att handeln tvingats investera mer i säkerhet och i genomsnitt lägger en butik 624 000 kronor varje år på ordningsvakter, larm, kameror, utbildning och annat, enligt Svensk Handel.

– När rättssamhället sviker får handeln betala säkerhetsnotan. I stället för att satsa på fler nyanställningar och kompetensutveckling tvingas handlarna bekosta fler väktare och skicka medarbetare på säkerhetskurser, säger Per Geijer.

Vd-bedrägerier allt vanligare

Även olika bedrägeribrott drabbar företagarna i allt högre utsträckning. Enligt BRÅ: s statistik ökade antalet handlagda bedrägeribrott med 21 procent under 2018 jämfört med 2017.

Den största andelen riktas mot privatpersoner men ungefär sju procent drabbar företag och myndigheter.

Ett brott som ökar kraftigt är de så kallade VD-bedrägerierna där bedragarna uppger sig vara företagets VD och som vänder sig till personer på företag som har mandat att göra utbetalningar.

– Det rör sig om summor från 200 000 kronor upp till 170 miljoner kronor. I Norge har bedragare lyckats få ut så mycket som 600 miljoner kronor från ett och samma företag. I Sverige ligger medianen på 30 000 euro, sa Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum, nyligen till Dagens Industri.

Brotten mot företag prioriteras lägst

Det är också de här lågprioriterade mängdbrotten i form av stölder, skadegörelse och bedrägerier som kostar företagen mest, visar en studie som Svenskt Näringsliv genomförde förra året med HUI Research.

60 procent av företagen som deltog i studien uppgav att de hade utsatts för brott de senaste två åren och de direkta kostnaderna uppgick till cirka 55 miljarder kronor per år.

För företagarna är logiken både uppenbar och skrämmande. De brott som drabbar dem tyngst och som kostar dem mest är de som hamnar längst ned på polisens prioritetslista.

– Det är inte bara att de här brotten kostar företagarna mest pengar. Faran är att de brotten fungerar som en inkörsport till tyngre brott. När de brotten lågprioriteras riskerar vi att skapa nya kullar av brottslingar som kostar samhället oerhörda summor, säger Karl Lallerstedt, säkerhetsansvarig på Svenskt Näringsliv.

FAKTA:

Enligt organisationen Företagarna uppger ett av tre företag att de har blivit utsatta för brott de senaste fem åren.

Lägst trygghet upplevs av företagare inom byggindustrin och konsumenttjänster.

Av samtliga företag i undersökningen som under de senaste fem åren har blivit utsatta för brott har 42 procent avstått från att anmäla detta till polisen.

Företagare är i stort nöjda med polisens bemötande men inte vad gäller myndighetens förmåga att klara upp eller förebygga brott.

Ökad lokal polisnärvaro upplevs som den främsta åtgärden för att öka tryggheten.

Källa: Företagarna

Toppnyheter

Personer utanför en arbetsförmedling i Stockholm.  HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Personal fortsätter fly från ovisst Arbetsförmedlingen

Anställda på Arbetsförmedlingen fortsätter att säga upp sig, rapporterar DN. Uppsägningarna sker samtidigt som framtiden är oviss för myndigheten i samband med den planerade reformen. De sista två veckorna i november sa 144 personer upp sig.

Orsaken till att många väljer att lämna Arbetsförmedlingen är de anser att omorganisationen gått för långt för att den ska kunna bromsas. 1 600 personer har sagts upp under året – och nästintill lika många har lämnat myndigheten självmant.

2 tim
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Centern kan tänka sig släppa viktigt krav

Centern är beredda att diskutera om att eventuellt släppa kravet på att lagen om valfrihet, lov, ska användas när Arbetsförmedlingen reformeras. Detta enligt uppgifter från en källa inom partiet, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach på Twitter.

Furtenbach skriver vidare att lov-modellen förenklat innebär att företag som vill kan förmedla jobb mot ersättning. Ett tänkbart alternativ för Centerpartiet skulle vara att använda lov inom delar av det nya reformerade systemet.

Igår 15:12
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”AF-reformen riskerar leda till missbruk och fusk”

Moderaterna vill se en grundläggande reformering av Arbetsförmedlingen, men vi vill inte att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare. Risken är stor att det kan leda till missbruk och fusk, skriver Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green på Aftonbladet Debatt.

Att ensidigt bygga den nya Arbetsförmedlingen på lagen om valfrihetssystem, lov, är riskfyllt. Tidigare erfarenheter av lov har visat att det är svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet, menar han.

Det tar lång tid för en sådan här reform att fungera på ett tillfredsställande sätt och övergången behöver ske successivt, skriver Green.

Igår 16:22
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

3 tim
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Johnson piggast i oinspirerad sista debatt

Det framkom inte mycket nytt under BBC:s avslutande debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson inför nästa veckas brittiska nyval. I stället valde partiledarna att koka ner sina budskap till dess absoluta kärnor, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

”Johnson var piggare, mer slipad och stötte på färre hinder än Corbyn”, skriver han.

SvD:s Charlotta Buxton skriver att Johnson, som leder i opinionsmätningarna, hade mest att förlora på debatten, men att han skickligt lyckas förmedla sitt budskap om att han kan ta landet vidare från brexitkaoset.

Men hon konstaterar också att debatten på det stora hela var ”oinspirerande” och troligen varken gjorde från eller till för något parti.

Igår 22:24
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn: Johnsons brexit innebär år av förhandlingar

Brexit var naturligtvis huvudfrågan när Jeremy Corbyn och Boris Johnson möttes i den sista stora debatten inför nästa veckas nyval. De båda partiledarna höll sig till sina kärnbudskap och stod inte för några överraskande utspel.

Johnson angrepp Corbyns neutrala hållning i brexitfrågan medan Corbyn å sin sida sa att Johnsons löften om att få brexit gjort i praktiken kommer att innebära ”sju år av nya förhandlingar”.

Andra frågor som kom upp i debatten var framtiden för det nationella sjukvårdssystemet NHS och den nationella säkerheten, i kölvattnet av förra veckans terrordåd i London.

Igår 20:35
Läs mer om Valet i Storbritannien
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

44 min
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: USA och Kina nära avtal – trots hård retorik

USA och Kina närmar sig en överenskommelse om hur mycket tullar som ska dras tillbaka i fas ett-avtalet, trots den hårda retoriken kring Hongkong och Xinjiang-provinsen. Det uppger källor med insyn i förhandlingarna till Bloomberg.

USA:s förhandlare förväntar sig att ett avtal kan nås innan den planerade tullhöjningen träder i kraft den 15 december, enligt uppgiftslämnarna.

En källa uppger att USA:s beslut om sanktioner till stöd för de protesterande i Hongkong troligen inte kommer att påverka Kinas agerande i samtalen.

De globala börserna fick en tydlig skjuts av Bloombergs uppgifter vid 10-tiden på tisdagen.

4 dec
Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: Avtalet nära – 15 december är viktigt datum

Ett handelsavtal är nära, bedyrar Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow.

– Det är sannolikt närmare än det var i mitten av november, säger han under fredagen enligt CNBC och tillägger att parterna inte satt upp någon deadline.

– Men faktum är att den 15 december är ett väldigt viktigt datum i fråga om tullar.

Det han syftar på är det amerikanska hotet om att införa 15-procentiga tullar på kinesiska varor till ett årligt värde av 165 miljarder dollar. Tanken är att de ska införas den 15 december.

Utspelen från Kudlow fick ingen kännbar effekt på handeln på Wall Street.

Igår 15:59
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Demonstrationer i Madrid i samband med klimatmötet. GABRIEL BOUYS / AFP
undefined

Fattiga länder kräver högre klimatkompensation

Fattigare länder ställer hårdare krav på ekonomisk kompensation för de skador som klimatförändringarna åsamkar dem. Det står klart efter den första veckans förhandlingar vid klimatmötet i Madrid, rapporterar TT.

De fattigare länderna vill diskutera en helt ny finansieringslösning, något som bland annat Sverige motsätter sig. Enligt den svenske förhandlaren Mattias Frumerie räcker dagens mekanismer.

– Vi är noga med att betona att det inte är problemet i sig som vi ifrågasätter – det är klart att det finns behov av finansiering, säger Frumerie.

Världens rika länder har stått för 75 procent av utsläppen sedan 1850.

Igår 20:24
Greta Thunberg. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
undefined

Thunberg inför FN-mötet: ”Vi blir större och större”

Klimataktivisten Greta Thunberg möttes av ett enormt pådrag när hon på fredagen nådde fram till Madrid inför FN:s klimatmöte, COP25.

– Vi blir större och större. Våra röster hörs. Men det översätts inte i politiska åtaganden, sa Thunberg på en presskonferens inför mötet, skriver Expressen.

Men hon påpekade att den rörelse med klimatstrejker som hon själv startade ännu inte uppnått någonting konkret eftersom utsläppen i världen fortfarande ökar, skriver The Guardian.

Hon uppmanade också världsledarna att inte försumma chansen att nå framsteg som COP25 innebär. Hon sa också att det är motsvarande möte nästa år, COP26, som är det verkligt avgörande om världen ska kunna hejda klimatförändringarna eller inte.

Igår 16:11
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

Igår 18:32
Boris Johnson håller upp ett plakat med texten ”Få brexit gjort”. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsonattack före debatt: Corbyn fifflar fram brexitval

Boris Johnson anklagar sin politiska rival Jeremy Corbyn för att försöka fiffla fram en ny folkomröstning om brexit. Det skrev premiärministern i ett brev till Labourledaren inför att de två partiledarna möts i en tv-sänd debatt i kväll, skriver Sky News. Johnson varnar för att Corbyn skulle ge två miljoner EU-medborgare rösträtt vilket skulle försvåra chanserna för lämna-sidan att vinna.

Inför debatten har Johnson fått kritik av BBC-programledaren Andrew Neil, efter att han inte velat medverka i en intervju. Andra partiledare har ställt upp under valkampanjen.

– Vi har alltid utgått från att partiledarna ska delta. Och i varje val så har de det, alla. Fram till nu, säger Neil.

Igår 08:16
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomat hoppar av: ”Trött på halvsanningar”

Storbritanniens främsta brexitförhandlare i Washington, Alexandra Hall Hall, hoppar av sitt uppdrag, rapporterar flera medier. I ett brev där hon meddelade sitt beslut skriver hon att hon inte längre vill ”sälja in halvsanningar” för en regering hon inte längre litar på, skriver CNN.

55-åriga Hall Hall är en veteran i den brittiska diplomatkåren med 33 tjänsteår bakom sig. Hon har tidigare bland annat varit ambassadör i Georgien.

Igår 21:37
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassad i Stockholm. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

Gui Congyou: Självgoda, nedlåtande och lägger er i

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, säger i en intervju med Göteborgs-Posten att han har en tydlig uppfattning om vad roten till problemet i relationen med Sverige är.

– En del av er är självgoda, nedlåtande och blandar er i kinesiska inre angelägenheter, säger han.

I intervjun riktar han vidare bland annat kritik mot svenska medier och regeringen, som Gui Congyou menar är för kritiska mot Kina.

Igår 21:20
Fabrik i Kina/Peter Eriksson (MP). TT
undefined

Peter Eriksson: Världen måste sätta press på Kina

Kina står för 30 procent av världens utsläpp, planerar att bygga hundratals nya kolkraftverk – och vägrar ta sitt ansvar på klimatmötet i Madrid, skriver Aftonbladet. Landet vill också klassas som ett utvecklingsland och tycker att rika länder ska betala för att minska den globala uppvärmningen.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, menar att EU och resten av världen är för naiv i sin syn på Kina.

– Så många som möjligt i världen måste skapa tryck på Kina för att ta ett steg bort från kolet, säger han.

Igår 14:36
Ett program för ansiktsigenkänning arbetar/arkivbild.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många invånare oroliga för ansiktsigenkänning i Kina

Många kineser är oroliga för biometriskt id, till exempel ansiktsigenkänning och fingeravtryckskännare. Det visar en stor studie som är en av de första av sitt slag, utförd av Beijing research institute, rapporterar BBC.

Den huvudsakliga invändningen mot tekniken består av en rädsla för att datan ska hackas eller på annat sätt komma i orätta händer. Dessutom var 80 procent av de svarande oroliga för att it-företagen har för slappa säkerhetsrutiner.

System för ansiktsigenkänning har lanserats på skolor, stationer och gallerior runtom i landet. 74 procent av de som deltog i studien skulle vilja ha en möjlighet att identifiera sig med ett traditionellt id-kort istället för med teknik.

Igår 10:00
Läs mer om Stormakten Kina