Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Skandalen: Därför struntar polisen i brotten mot företagen

Stölder, skadegörelse och bedrägerier kostar årligen svenska företag miljardbelopp. Handeln menar att polis och rättsväsende har lämnat walkover och att de kriminella får diktera villkoren. Samtidigt visar en rapport att just de brott som slår hårdast mot företagen är de som polisen prioriterar lägst.

Brotten mot företagen kostar oerhörda belopp varje år. Bara i den svenska handeln stjäls det för 7 miljarder kronor och det totala svinnet uppgår till 13 miljarder kronor, enligt Svensk Handel.

De senaste åren har även internationella brottsnätverk siktat in sig på Sverige. Nyligen skrev en rad företrädare från särskilt brottsutsatta branscher i en debattartikel i SvD att de här nätverken ser Sverige som ”ett smörgåsbord”.

För Henrik Andreasson, vd på entreprenadföretaget Andreasson & Lindh AB, är stölderna numera vardag. En till två gånger i veckan kommer tjuvarna på besök och tömmer företagets skogsmaskiner och lastbilar på diesel. Han beskriver det som en form av lågintensiv terror.

– Det som är skrämmande är att de kan verka helt ostört och att stölderna bara fortsätter, säger Henrik Andreasson.

Polisen kan inget göra

Och just nu står polisen som handfallen. I rapporten, Internationella brottsnätverk inom organiserad tillgreppsbrottslighet, som presenterades i april konstaterar man att risken för att åka fast är minimal eftersom kontrollen vid hamnar och gränsstationer är otillräcklig.

Man skriver också att en hög belastning med skjutningar och annan grov brottslighet resulterar i att man inte kan mobilisera tillräckligt med resurser, samt att den här brottsligheten kommer ligga på samma nivå, eller öka, de kommande två åren.

– Vi vet att handeln och byggindustrin drabbas hårt av de här nätverken. Därför satsar vi just nu stora resurser på hur vi ska lyckas stävja dem, säger Håkan Wall är enhetschef på polisens nationella operativa avdelning.

–Jag tror heller inte att någon undgått att vi är för få anställda men vi har påbörjat vägen mot 10 00 anställda och vi hoppas att inom några år kunna svara upp bättre över hela skalan. Jag vill också understryka att polisen bryr sig och tar detta, och all brottslighet, på största allvar. Alla brott ska också anmälas, fortsätter han.

Henrik Andreasson säger att han polisanmäler alla dieselstölder men att det är meningslöst.

– Det är så lågt prioriterat och det händer absolut ingenting. Det är bara ren formalia. Min känsla är att polisen inte bryr sig, säger han.

Den dystra bilden bekräftas av Anders Drottja som är krisberedskapssamordnare på LRF. Bondeorganisationen är hårt ansatt av de ökande diesel- och maskinstölderna. I snitt begicks det 11 stölder om dagen under 2018 i de värst drabbade kommunerna.

– De som drabbas har väldigt låga förväntningar och förhoppningar på att en anmälan ska leda till ett fällande och de blir ofta missnöjda när de märker att utredningen blir liggande, säger Anders Drottja.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

När Sveriges Byggindustrier nyligen undersökte hur deras medlemmar drabbas blev resultatet nedslående. Stölderna har ökat med 60 procent de senaste fem åren. Det handlar framförallt om bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar till ett värde av mer än 2 miljarder kronor per år som stjäls, uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier. Hon ser ett klart samband mellan brottsökningen och polisens omorganisation som påbörjades 2015.

– Sedan den inleddes ökar byggstölderna i hela landet. Flest antal stölder sker fortfarande i polisregion Stockholm, men den största procentuella ökningen finns utanför de tre storstadsregionerna. I Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län har stölderna ökat med hela 75 procent.

– Polisen behöver tillräckliga resurser och tydliga direktiv att uthålligt kunna verka mot de internationella stöldligorna. Det behövs strategisk bevakning av hamnar och en förbättrad samordning på EU-nivå, främst genom Europol, konstaterar Catharina Elmsäter-Svärd.

De kriminella dikterar villkoren

Svensk Handel är ännu skarpare i sin kritik. Per Geijer är organisationens säkerhetschef och han berättar om en verklighet där polis och rättsväsende lämnat walkover och där de kriminella krafterna får diktera villkoren. Butiker tvingas stänga igen och handelns anställda överväger att byta yrkesbana på grund av brottsligheten som också innebär att de anställda hotas. Ibland till livet.

– Det är särskilt livsmedelshandlarna som är drabbade. Det kan handla om små belopp i rena kronor men brottsupplevelsen kan vara väldigt allvarlig. Det nöter ned företagarna, säger Per Geijer.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel

– Vi ser också att allt färre personer lagförs eller döms. Varannan butik har också valt att ändra i sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det blir svårare att rekrytera. Det är enormt höga och skrämmande siffror, fortsätter han.

Den ökande brottsligheten innebär också att handeln tvingats investera mer i säkerhet och i genomsnitt lägger en butik 624 000 kronor varje år på ordningsvakter, larm, kameror, utbildning och annat, enligt Svensk Handel.

– När rättssamhället sviker får handeln betala säkerhetsnotan. I stället för att satsa på fler nyanställningar och kompetensutveckling tvingas handlarna bekosta fler väktare och skicka medarbetare på säkerhetskurser, säger Per Geijer.

Vd-bedrägerier allt vanligare

Även olika bedrägeribrott drabbar företagarna i allt högre utsträckning. Enligt BRÅ: s statistik ökade antalet handlagda bedrägeribrott med 21 procent under 2018 jämfört med 2017.

Den största andelen riktas mot privatpersoner men ungefär sju procent drabbar företag och myndigheter.

Ett brott som ökar kraftigt är de så kallade VD-bedrägerierna där bedragarna uppger sig vara företagets VD och som vänder sig till personer på företag som har mandat att göra utbetalningar.

– Det rör sig om summor från 200 000 kronor upp till 170 miljoner kronor. I Norge har bedragare lyckats få ut så mycket som 600 miljoner kronor från ett och samma företag. I Sverige ligger medianen på 30 000 euro, sa Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum, nyligen till Dagens Industri.

Brotten mot företag prioriteras lägst

Det är också de här lågprioriterade mängdbrotten i form av stölder, skadegörelse och bedrägerier som kostar företagen mest, visar en studie som Svenskt Näringsliv genomförde förra året med HUI Research.

60 procent av företagen som deltog i studien uppgav att de hade utsatts för brott de senaste två åren och de direkta kostnaderna uppgick till cirka 55 miljarder kronor per år.

För företagarna är logiken både uppenbar och skrämmande. De brott som drabbar dem tyngst och som kostar dem mest är de som hamnar längst ned på polisens prioritetslista.

– Det är inte bara att de här brotten kostar företagarna mest pengar. Faran är att de brotten fungerar som en inkörsport till tyngre brott. När de brotten lågprioriteras riskerar vi att skapa nya kullar av brottslingar som kostar samhället oerhörda summor, säger Karl Lallerstedt, säkerhetsansvarig på Svenskt Näringsliv.

FAKTA:

Enligt organisationen Företagarna uppger ett av tre företag att de har blivit utsatta för brott de senaste fem åren.

Lägst trygghet upplevs av företagare inom byggindustrin och konsumenttjänster.

Av samtliga företag i undersökningen som under de senaste fem åren har blivit utsatta för brott har 42 procent avstått från att anmäla detta till polisen.

Företagare är i stort nöjda med polisens bemötande men inte vad gäller myndighetens förmåga att klara upp eller förebygga brott.

Ökad lokal polisnärvaro upplevs som den främsta åtgärden för att öka tryggheten.

Källa: Företagarna

Toppnyheter

Bromma flygplats. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschens framtid

Regeringen öppnar för att lägga ner Bromma flygplats

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att regeringen kan tänka sig tidigare avveckling av Bromma flygplats i Stockholm, så länge som Arlandas kapacitet byggs ut med en ny landningsbana, rapporterar DI.

Bromma flygplats skulle då kunna ge plats för ett nytt och stort bostadsområde.

Hur snabbt en avveckling av Bromma flygplats skulle kunna ske vill Eneroth inte svara på, men utesluter inte att nedläggningen skulle kunna ske tidigare än år 2038 som det nuvarande avtalet löper till.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt ras för flyget

Antalet resenärer på det svenska inrikesflyget är det lägsta på tio år, enligt siffror från Swedavia. Troliga anledningar är flygskatt, ökade priser på flygbränsle, och höjda flygplatsavgifter.

Hittills i år har inrikestrafiken minskat med åtta procent på Swedavias flygplatser.

– Till viss del beror det på något dyrare biljettpriser som drivits upp genom ökade kostnader för flygbolagen – dyrare flygbränslepriser, den svaga svenska kronan och regeringens nya flygskatt, säger BRA:s kommunikationschef Jim Hofverberg till SVT.

Även SAS har känt av utvecklingen.

– Under året har vi sett en viss avmattning i efterfrågan periodvis, men i september ökade det i jämförelse med förra året. Det är svårt att säga vad det beror på, men vi jobbar mycket med hållbarhet och möjligheten att köpa biobränsle, det kan påverka resenärernas val av flyg, säger Freja Annamatz, presschef SAS Sverige, till SVT.

Idag 09:30
Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan 7879 landade i Sydney – efter 19 timmars flygresa

Plan 7879 från New York till Sydney har landat säkert efter 19 timmar i luften, en sträcka som är tänkt att bli världens längsta kommersiella rutt inom några år. Klockan 07.43 på söndagsmorgonen lokal tid tog flight QF7879 mark på Sydneys internationella flygplats, skriver TT.

Flygbolaget Qantas rapporterar att allt gått bra. Bolagets vd Alan Joyce var med ombord och han är nöjd med upplevelsen.

– Det kändes som om vi var ombord en mycket kortare resa, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Endast 49 personer fanns ombord på flygningen. Passagerarna fick lämna urinprov och såväl motorik som reaktionsförmåga testades före, under och efter flygningen.

Igår 06:16
Läs mer om Flygbranschens framtid
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska säkerheten

Jurist: Omöjligt att bemöta uppgifter man inte får se

När Säpo ansöker om att utländska medborgare ska utvisas enligt Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), behöver bevisen inte läggas fram för den utpekade personen. Detta strider mot rättssäkerheten anser Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är i princip helt omöjligt att bemöta uppgifter eller snarare påståenden om uppgifter som man aldrig får se eller som konkretiseras, säger han till Ekot.

Men han påpekar också att det ofta handlar om så speciella och allvarliga fall att det kan vara motiverat att tumma på rättssäkerhetskraven.

Ekots granskning visar att Säpos ansökningar om utvisning enligt LSU ökat stort det senaste året.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Parallella samhällen kan hota svenska demokratin

”Parallella samhällen” styrda av kriminella grupper, klanstrukturer och högerextrema gäng kan utgöra ett hot mot den svenska demokratin. Det varnar Försvarshögskolan för i en ny rapport, skriver SvD.

I rapporten varnas bland annat för hur klansystem kommit att bli ett alternativ till samhällets rättssystem. Samtidigt växer misstron mot polis och rättsväsende vilket får människor att inte våga vittna.

– Det kan på längre sikt bli systemhotande, säger Henrik Häggström, senioranalytiker vid Försvarshögskolan.

Det framgår dock inte hur omfattande problemet med klansamhällen är i dagsläget.

4 tim
Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Jag var tvungen att låtsas tycka att det var okej

En uppgiftslämnare med god insyn i Securitas verksamhet säger till Norrbottens Media att tanken med den grupp på Facebook där väktare publicerat kränkande bilder och kommentarer på gripna till en början var god, men att det sedan ”spårade ur”.

– Bilderna i sig är “fine”. Men det är kommentarerna som visar vad de har för människosyn.

Uppgiftslämnaren säger att all uppmärksamhet riktades åt dennes håll när gruppen blev känd och att det enda alternativet till slut var att säga upp sig.

– Jag var tvungen att hålla masken och låtsas tycka att det var okej, när jag i själva verket inte gjorde det.

Idag 12:20
Läs mer om Den svenska säkerheten
John Bercow/Boris Johnson. TT
Brexit - förhandlingarna

Bercow säger nej till ny omröstning om brexitavtal

Brittiska parlamentets talman John Bercow meddelar att det inte blir någon ny omröstning om Boris Johnsons brexitavtal, enligt Sky News. Experter har trott att Bercow skulle ge premiärministern kalla handen, då det finns en regel som säger att man inte får lägga fram samma förslag två gånger.

– Dagens motion är till innehållet densamma som lördagens motion. Dagens omständigheter är desamma som lördagens omständigheter, säger John Bercow.

Omröstningen om avtalet skulle egentligen ha skett i lördags, men sköts upp efter att ett tillägg röstats igenom som tvingade Johnson att be EU om mer tid.

4 tim
Illustrationsbild.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska pundet haltar på osäkerhet inför omröstning

Det brittiska pundet sjönk något på måndagsförmiddagen, efter att tidigare under morgonen ha varit uppe på sin högsta nivå på fem månader gentemot den amerikanska dollarn. Det skriver AFP.

Vid 11-tiden svensk tid kostade ett pund 1,297 dollar, en förstärkning med nästan 0,1 procent sedan midnatt. Pundet handlades samtidigt för 1,16 euro och 12,49 kronor, upp 0,1 procent respektive 0,2 procent.

Under måndagen väntas premiärminister Boris Johnson begära att få hålla ytterligare en omröstning i parlamentet, efter lördagens bakslag. Flera brittiska medier rapporterar att talmannen John Bercow förmodligen inte kommer att bevilja det.

Idag 09:14
Brittiska tidningar/Boris Johnson.  TT.
undefined

”Boris Johnson varken död eller liggande i ett dike”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är varken död eller liggande i ett dike – fastän han menade att ett sådant scenario vore att föredra framför att be EU om mer tid för ett utträde, skriver BBC:s Glenn Campbell i en analys. Ändå är det just det Johnson gjort, även om han senare skrev ett andra brev där han bad EU att inte godkänna hans begäran.

Rick Noack skriver i Washington Post att brexit återigen har visat sig vara en oförutsägbar process: ”Efter mer än tre år verkar bara en sak vara säker: Vad som än händer kommer inte brexit bara ’klaras av’, som Johnson antyder”.

Johnson försöker under måndagen få till en ny omröstning om sitt brexitavtal, men det råder misstankar om att han bara vill få igenom det i parlamentet för att sedan kunna dra tillbaka sin begäran om mer tid, skriver The Guardians Rowena Mason.

Idag 08:22
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. JACK MIKRUT
Krisen i sjukvården

Operationsstoppet hävs i morgon på flera sjukhus

Akademiska sjukhuset i Uppsala och sjukhusen i region Dalarna planerar från och med tisdag att häva sina operationsstopp, rapporterar DN.

Sjukhusen bedömer att det går att återgå till ordinarie verksamhet efter de omfattande problemen med materialbrist.

– Vi ska genomföra så många operationer det är möjligt utan att riskera patientsäkerheten, säger Eva Ohlsson, chefläkare i region Dalarna.

Samtidigt medger företaget Apotekstjänst att man misslyckats med sitt uppdrag att leverera material.

– Det har en mängd olika anledningar och vi beklagar det djupt, säger Eric Aronson, talesperson för företaget till SvD.

4 tim
En operation på Akdemiska i Uppsala. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brunos canceroperation ställdes in: ”Chockerande”

Piloten Bruno Lucien-Brun, 64, är en av alla som drabbats av materialkaoset i den svenska vården. Han berättar för DN hur han i onsdags reste från Hudiksvall till Uppsala för att opereras för cancer. Men väl på plats fick han beskedet att han fick åka hem igen eftersom all utrustning inte fanns i operationssalen.

– Det är chockerande att det kan gå till så här. Jag litar inte på sjukvården längre, säger han.

Även Brunos fru Yvonne Andersson är arg. Hon säger till Expressen att hon aldrig hade kunnat tänka sig att operationen skulle ställas in utan att sjukhuset först hörde av sig.

– Det är för jävligt! Det är psykiskt påfrestande att vänta på operation, säger hon.

5 tim
Apotekstjänst. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oron inför leveranserna: ”Det kommer gå åt helvete”

Redan flera veckor före det att Apotekstjänst tog över leveransen av sjukvårdsmaterial till fem sjukvårdsregioner fanns allvarlig oro för att företaget inte skulle klara av uppdraget. Det avslöjar Ekot.

– Det här kommer att gå åt helvete, sa exempelvis Varuförsörjningsnämndens vice ordförande Tommy Levinsson (S) när saken diskuterades i juni.

Han säger nu i efterhand att det i själva verket blev ”mycket värre” än han då kunde ana.

Med bara två veckor till första leveransen besökte flera politiker företagets lager. På frågan om allt var okej svarade företaget att de ”hade koll på läget”.

4 tim
Läs mer om Krisen i sjukvården