Debatten om osund konkurrens

"Skandal" – riksdagspolitiker rasar efter avslöjande om Samhall

”Jag kunde inte tro att det var sant”, säger Ali Esbati (V) om Arbetsmarknadsnytts, AMN:s avslöjande att Samhall anlitar underentreprenörer till ett högre pris när de inte klarar att leverera på sina upphandlingar. Nu kräver han och flera andra riksdagsledamöter att Samhalls fulspel stoppas, skriver AMN. ”Jag antar att det finns en bred majoritet i riksdagen”, säger Gulan Avci (L).

Nyligen kunde Arbetsmarknadsnytt avslöja att Samhall vinner upphandlingar som bolaget från början vet att deras verksamhet inte klarar att leverera på. Istället köper de tjänsterna för ett högre pris från de företag som de precis har konkurrerat ut i upphandlingen vilket per automatik blir en förlustaffär för Samhall och skattebetalarna.

En vd för ett stort städföretag som Arbetsmarknadsnytt talade med tyckte att det var ett extremt märkligt upplägg.

”Det kan inte ligga i Samhalls uppdrag att vinna anbud genom att sätta extremt låga priser och sen låta personer utan funktionshinder i vanliga företag, så att säga, leverera samma tjänst fast till fullt pris”, sa han till Arbetsmarknadsnytt.

En städföretagare som fått rycka in i och styra upp flera stora livsmedelsbutiker när Samhall inte kunnat leverera konstaterade att ”det är inte rätt det Samhall håller på med. Jag fick se deras priser och hur många timmar de har avsatt och hur mycket de egentligen levererar. Det var så uppenbart att deras bemanning var helt uppåt väggarna”.

”Ingen som helst rimlig logik”

På seminariet ”Dags att reformera Samhall?” som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) lyftes Arbetsmarknadsnytts avslöjande upp i en paneldebatt och de deltagande politikerna reagerade kraftfullt. Det är självklart inte meningen att Samhall ska använda skattemedel på det här sättet, menade de.

– Det är sällan jag brusar upp men när jag fick höra talas om detta, och den brist på styrning från statens sida som det är ett resultat av, så blev jag riktigt upprörd. Det finns ingen som helst rimlig logik i att detta ska få förekomma och är faktiskt en skandal, sa Alireza Akhondi.

Även Vänsterpartiets Ali Esbati, som levererade tung kritik mot Samhall under seminariet, ansåg att detta var droppen.

– Jag kunde faktiskt inte tro att det var sant. Det låter otroligt märkligt att Samhall skulle ha det som en affärsstrategi. Det är självklart inte meningen att det ska vara på det sättet, att det ska få förekomma, sa han.

Gulan Avci (L), förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, kräver nu att staten tar sitt ansvar och sidoverksamheten som Samhall ägnar sig åt.

– Det är en skandal och följer en logik som inte på något sätt ska kunna förknippas med Samhall och det uppdrag som bolaget har. Jag hoppas, och antar, att det finns en bred majoritet i riksdagen att det inte ska förekomma och att det ska åtgärdas. Ägaren i form av staten måste styra upp det här snarast.

Marianne Pettersson (S) som sitter arbetsmarknadsutskottet, stämde in i kritiken.

– Nej, detta ska självklart inte få äga rum.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer