Debatten om osund konkurrens

"Skandal" – riksdagspolitiker rasar efter avslöjande om Samhall

”Jag kunde inte tro att det var sant”, säger Ali Esbati (V) om Arbetsmarknadsnytts, AMN:s avslöjande att Samhall anlitar underentreprenörer till ett högre pris när de inte klarar att leverera på sina upphandlingar. Nu kräver han och flera andra riksdagsledamöter att Samhalls fulspel stoppas, skriver AMN. ”Jag antar att det finns en bred majoritet i riksdagen”, säger Gulan Avci (L).

Nyligen kunde Arbetsmarknadsnytt avslöja att Samhall vinner upphandlingar som bolaget från början vet att deras verksamhet inte klarar att leverera på. Istället köper de tjänsterna för ett högre pris från de företag som de precis har konkurrerat ut i upphandlingen vilket per automatik blir en förlustaffär för Samhall och skattebetalarna.

En vd för ett stort städföretag som Arbetsmarknadsnytt talade med tyckte att det var ett extremt märkligt upplägg.

”Det kan inte ligga i Samhalls uppdrag att vinna anbud genom att sätta extremt låga priser och sen låta personer utan funktionshinder i vanliga företag, så att säga, leverera samma tjänst fast till fullt pris”, sa han till Arbetsmarknadsnytt.

En städföretagare som fått rycka in i och styra upp flera stora livsmedelsbutiker när Samhall inte kunnat leverera konstaterade att ”det är inte rätt det Samhall håller på med. Jag fick se deras priser och hur många timmar de har avsatt och hur mycket de egentligen levererar. Det var så uppenbart att deras bemanning var helt uppåt väggarna”.

”Ingen som helst rimlig logik”

På seminariet ”Dags att reformera Samhall?” som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) lyftes Arbetsmarknadsnytts avslöjande upp i en paneldebatt och de deltagande politikerna reagerade kraftfullt. Det är självklart inte meningen att Samhall ska använda skattemedel på det här sättet, menade de.

– Det är sällan jag brusar upp men när jag fick höra talas om detta, och den brist på styrning från statens sida som det är ett resultat av, så blev jag riktigt upprörd. Det finns ingen som helst rimlig logik i att detta ska få förekomma och är faktiskt en skandal, sa Alireza Akhondi.

Även Vänsterpartiets Ali Esbati, som levererade tung kritik mot Samhall under seminariet, ansåg att detta var droppen.

– Jag kunde faktiskt inte tro att det var sant. Det låter otroligt märkligt att Samhall skulle ha det som en affärsstrategi. Det är självklart inte meningen att det ska vara på det sättet, att det ska få förekomma, sa han.

Gulan Avci (L), förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, kräver nu att staten tar sitt ansvar och sidoverksamheten som Samhall ägnar sig åt.

– Det är en skandal och följer en logik som inte på något sätt ska kunna förknippas med Samhall och det uppdrag som bolaget har. Jag hoppas, och antar, att det finns en bred majoritet i riksdagen att det inte ska förekomma och att det ska åtgärdas. Ägaren i form av staten måste styra upp det här snarast.

Marianne Pettersson (S) som sitter arbetsmarknadsutskottet, stämde in i kritiken.

– Nej, detta ska självklart inte få äga rum.

Toppnyheter

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

2 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

2 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer