Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Skadliga skatten: Därför ratar start-up-företagen Sverige

Personaloptioner gynnar företag i tillväxtfasen och bidrar till mer engagerade medarbetare. Ändå motarbetas de av svensk skattepolitik. "Resultatet är en företagsflykt”, säger Hans Peter Larsson på FAR.

Hur kom det sig att Silicon Valley blev en så stor framgångsregion? Ett svar är systemet med personaloptioner. Det anser Hans Peter Larsson, skatteansvarig på revisorernas branschorganisation FAR. Men trots att systemet med personaloptioner har bidragit till framgångsrika innovationsklimat i flera länder sedan sjuttiotalet, så är de kraftigt beskattat i Sverige.

– Resultatet är den företagsflykt vi ser just nu där ägare av snabbväxande bolag väljer att flytta sina verksamheter utomlands eller att helt enkelt sälja sina bolag till ägare i andra länder, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, branschorganisationen för revisorer, redovisningskonsulter, skatterådgivare, lönekonsulter och specialister, till Arbetsmarknadsnytt.

Idén med en personaloption är att bolag i start-up-fasen kan klara sin finansiering genom att undvika höga marknadsmässiga löner till nyckelpersoner. De pengarna finns helt enkelt inte i bolaget.

Istället ges anställda möjlighet att teckna optioner i bolaget som de kan lösa in mot aktier i bolaget när, och om, det går bra. Men om företaget inte lyfter mister den sitt värde.

Problemet i Sverige är att en teckningsoption, som garanterar optionen, är ett värdepapper och betraktas som en löneförmån. Och en löneförmån ska beskattas vid anskaffningsvärdet – i personaloptionernas fall alltså till ett värde som i själva verket ännu inte finns.

Om personaloptionen stiger i värde på grund av att företaget går bra så beskattas de väldigt hårt på grund av de höga svenska marginalskatterna. Det betyder i sin tur att väldigt få företag och anställda, om ens några, anser det vara värt att använda dem.

Katarina Berg är Chief HR Officer på Spotify och har tidigare i Arbetsmarknadsnytt uttalat sig om bristen i systemet. Personaloptioner skulle kunna vara ett sätt att locka spetstalanger till Spotify, men skattereglerna sätter käppar i hjulen.

– För oss är det underligt att det beskattas som inkomst av tjänst och inte som den investering det är. Eftersom vi konkurrerar på en global talangmarknad jämför våra topptalanger våra förmåner med till exempel de som erbjuds i USA där optioner beskattas som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent och i Tyskland där nivån är 25 procent, sa Katarina Berg då.

Nu hoppas startupbolagen att lösningen kan levereras av Januariavtalet. Två av de 73 punkterna i avtalet berör nämligen underlättnader för personaloptioner. Bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund har tidigare sagt till Arbetsmarknadsnytt att underlättnaderna kommer att genomföras så snart som möjligt.

– Vi behöver gynnsammare skattevillkor så att vi kan konkurrera med andra länder. Därför ska vi se till att stärka innovationskraften och möjligheterna att rekrytera nyckelpersonal. Ett nytt system med personaloptioner som har en rimlig beskattning behövs för till exempel start up-bolag, konstaterar Per Bolund.

Toppnyheter

Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Interrimspresident Jeanine Áñez.  Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tre smittade i Bolivias regering på fyra dagar

Bolivias hälsominister Eidy Roca är sjuk i covid-19 och är därmed den tredje regeringsmedlemmen som bekräftats smittad de senaste fyra dagarna, rapporterar AFP.

Hälsotillståndet för Eidy Roca uppges vara stabilt och hon håller sig isolerad. Interrimspresident Jeanine Áñez, som uppges jobba från presidentbostaden, uttrycker på Twitter sitt stöd till Eidy Roca.

Även ministrarna Yerko Nunez och Jorge Fernando Oropeza har bekräftats smittade.

2 tim
Sjukhus i Melbourne, Victoria.  WILLIAM WEST / TT NYHETSBYR�N
undefined

Delstatsgräns i Australien stängs efter många nya fall

Gränsen mellan australiska delstaterna Victoria och New South Wales stängs tillfälligt efter att många nya fall av coronaviruset upptäckts, rapporterar ABC News.

Utbrottet i Victoria går att koppla till att det nu finns en pågående samhällsspridning av covid-19 enligt New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonferens.

Endast medicinsk personal får lov att korsa delstatsgränsen.

2 tim
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer