Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Sjung om studenten – bästa vinerna för vårfesten

Nu står studentmottagningar, kick-offer och andra vårfester som spön i backen. Förhoppningsvis inte regnet. I vilket fall som helst behövs det tips på goda och prisvärda viner som dessutom passar till det mesta och de flesta. När man planerar en tillställning, stor som liten, är det alltid en utmaning att hantera dryckerna. Hur mycket går åt och hur ska vi hålla allt kallt?

En tumregel är att man får ut 5 glas vin per flaska och 6 glas mousserande per flaska. Sen vet man ju inte vad som går åt mest, är det varmt brukar rosé, bubbel och vitt vara populärt, medan ösregn lockar fram rödvinssuget. Det är trist om vinet tar slut så köp gärna lite extra, det går att returnera till Systembolaget.

Sen till kylning, såklart kan man pressa in massor av flaskor i kylen, men där trängs gärna maten som ska serveras. Då är det is som gäller. Det finns att beställa i frigolitlådor så den håller hela festen. Lägg flaskor direkt i lådorna med isen. Om serveringen är från en buffé är det fint med vinkylar som finns att hyra, häll då is på flaskorna så blir de kalla på någon timme.

Om det är riktigt stressigt är ett gammalt restaurangtips att blanda is, vatten och salt i ett bad och stoppa ner flaskorna där. Vinet kyls på ett kick!

Mousserande vin:

Klart prisvärt bubbel. Torrt, friskt och trevligt med fruktig smak. När man vill bjuda på något gott till många.

God och prisvärd Champagne tillverkad på enbart de blå druvsorterna i Champagne, Pinot Noir och Pinot Meunier. Frisk syra och mycket citrus, finfin till gravad lax-mackor.

Vitt vin:

Klassisk Chardonnay som inte förnekar sig. Frukt, syra, äpplen, citrus och lite örtighet i eftersmaken. Som klippt och skuren på buffén eller som apéritif.

Ytterligare en klassiker som är lätt att ”glömma” bland alla nyheter som flödar fram. Detta område som ligger granne med Sancerre tillverkar viner på druvan Sauvignon Blanc men också röda och rosé på druvan Pinot Noir. Les Thureaux är frisk, aromatisk, lite rökig och fylld med syrliga frukter som krusbär, gröna äpplen och citron.

Rosévin:

Säljstart 1 juni.

För oss som älskar sval rosé i försommarkvällen. Och så smidigt med boxen, bara att kyla och förvara i kylväska så håller det sig kallt flera timmar. Friskt och torrt med en somrig och bärig smak. Lite kryddig och citruskänsla i eftersmaken.

Rött vin:

Detta fylliga vin med sin varma frukt gör det passande till lite smakrikare mat (alltså inte perfekt till smörgåstårta) som pasta, kallskuret och grillat. Och som sällskapsvin.

Ett lätt och saftigt vin som passar perfekt till buffén eller pic-nicen. Brouilly är en av 10 byar i Beaujolais som får sätta ut namnet som vinbeteckning. Gjord på druvan Gamay.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

6 tim
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer