Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Sjung om studenten – bästa vinerna för vårfesten

Nu står studentmottagningar, kick-offer och andra vårfester som spön i backen. Förhoppningsvis inte regnet. I vilket fall som helst behövs det tips på goda och prisvärda viner som dessutom passar till det mesta och de flesta. När man planerar en tillställning, stor som liten, är det alltid en utmaning att hantera dryckerna. Hur mycket går åt och hur ska vi hålla allt kallt?

En tumregel är att man får ut 5 glas vin per flaska och 6 glas mousserande per flaska. Sen vet man ju inte vad som går åt mest, är det varmt brukar rosé, bubbel och vitt vara populärt, medan ösregn lockar fram rödvinssuget. Det är trist om vinet tar slut så köp gärna lite extra, det går att returnera till Systembolaget.

Sen till kylning, såklart kan man pressa in massor av flaskor i kylen, men där trängs gärna maten som ska serveras. Då är det is som gäller. Det finns att beställa i frigolitlådor så den håller hela festen. Lägg flaskor direkt i lådorna med isen. Om serveringen är från en buffé är det fint med vinkylar som finns att hyra, häll då is på flaskorna så blir de kalla på någon timme.

Om det är riktigt stressigt är ett gammalt restaurangtips att blanda is, vatten och salt i ett bad och stoppa ner flaskorna där. Vinet kyls på ett kick!

Mousserande vin:

Klart prisvärt bubbel. Torrt, friskt och trevligt med fruktig smak. När man vill bjuda på något gott till många.

God och prisvärd Champagne tillverkad på enbart de blå druvsorterna i Champagne, Pinot Noir och Pinot Meunier. Frisk syra och mycket citrus, finfin till gravad lax-mackor.

Vitt vin:

Klassisk Chardonnay som inte förnekar sig. Frukt, syra, äpplen, citrus och lite örtighet i eftersmaken. Som klippt och skuren på buffén eller som apéritif.

Ytterligare en klassiker som är lätt att ”glömma” bland alla nyheter som flödar fram. Detta område som ligger granne med Sancerre tillverkar viner på druvan Sauvignon Blanc men också röda och rosé på druvan Pinot Noir. Les Thureaux är frisk, aromatisk, lite rökig och fylld med syrliga frukter som krusbär, gröna äpplen och citron.

Rosévin:

Säljstart 1 juni.

För oss som älskar sval rosé i försommarkvällen. Och så smidigt med boxen, bara att kyla och förvara i kylväska så håller det sig kallt flera timmar. Friskt och torrt med en somrig och bärig smak. Lite kryddig och citruskänsla i eftersmaken.

Rött vin:

Detta fylliga vin med sin varma frukt gör det passande till lite smakrikare mat (alltså inte perfekt till smörgåstårta) som pasta, kallskuret och grillat. Och som sällskapsvin.

Ett lätt och saftigt vin som passar perfekt till buffén eller pic-nicen. Brouilly är en av 10 byar i Beaujolais som får sätta ut namnet som vinbeteckning. Gjord på druvan Gamay.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

5 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

3 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

4 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

5 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

Idag 10:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer