Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

Siste brittiske guvernören: Kina har förrått Hongkong

Folket i Hongkong har blivit förrått av Kina och nu har Storbritannien en moralisk, ekonomisk och rättslig skyldighet att stå upp för sin forna koloni. Det säger Hongkongs siste brittiske guvernör Chris Patten till The Times.

Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997 under förutsättningen att regionens självständighet skulle garanteras enligt principen ”ett land, två system”. Men Kinas planer på att införa en ny säkerhetslag i Hongkong vore ett dråpslag mot systemet, enligt Patten.

– Det vi ser är ett nytt kinesiskt diktatorskap, säger han.

Toppnyheter

Man i skyddskläder i Wuhan där smittan startade. HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nya dokument visar WHO:s frustration över Kina: ”Får minimalt med information”

I coronapademins tidiga skede hyllades Kinas hantering av smittan av Världshälsoorganisationen (WHO). Men internt på WHO rådde stor frustration över att Kina undanhöll och försenade viktig information. Det visar dokument som AP tagit del av, skriver Expressen.

Redan 6 januari klagade epidemiologen Maria Van Kerkhove över att WHO fick ”ytterst minimal information” och att det gjorde att man inte kunde planera.

WHO:s chef för nödsituationer, Michael Ryan, jämförde med Sarsutbrottet som Kina länge inte informerade om.

– Det är exakt samma scenario, där vi gör oändliga försök att få uppdateringar om vad som pågår, sa han.

11 min
Kvinna med munskydd i Sankt Petersburg. Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya siffror väcker frågor om ryska coronadödsfallen

Ny siffror över dödligheten i Rysslands näst största stad Sankt Petersburg väcker nya frågor om den ryska coronavirusstatistiken, skriver Reuters. Staden utfärdade 1 552 fler dödsintyg i år jämfört med förra året, en ökning med nästan 32 procent. Samtidigt har bara 171 personer i staden dött av viruset enligt de officiella siffrorna.

Tidigare har en rysk läkare uppgett för The Guardian att minst 75 procent av årets överdödlighet är kopplad till viruset, vilket skulle innebära att minst 1 000 dödsfall inte finns med i statistiken.

4 tim
Respiratorerna lastas av. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan med respiratorer från USA har landat i Ryssland

Ett plan med 150 amerikanska respiratorer har landat i Moskva, rapporterar AFP. Sedan tidigare har Ryssland tagit emot 50 amerikanska respiratorer.

Respiratorerna, som är värda runt 5,6 miljoner dollar, ska betraktas som ”en gåva till det ryska folket”, twittrade Rebecca Ross, talesperson för amerikanska ambassaden i Moskva.

Rysslands ambassadör i Washington, Anatolij Antonov, säger att Ryssland ”värderar det amerikanska stödet högt”.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild. Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gotland välkomnar resorna – Skåne kritiserar beslutet

Att det blir fritt fram att resa inom Sverige kan sätta käppar i hjulen för skåningar som vill åka till Danmark. Det säger Skånes regionråd Carl-Johan Sonesson (M), till Sveriges Radio.

– Jag hade samtal i Greater Copenhagens styrelse i går och då sa jag att vi har en intern reserestriktion i Sverige. Det var ett av mina bärande argument, säger han.

På Gotland hoppas man istället att de nya reglerna ska ge intäkter till öns näringsliv i sommar.

– Nu ser vi att det finns en säsong, och att vi har en extremt bra produkt i det läge vi är i, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning, till TT.

3 tim
undefined

Reserestriktionerna hävs: ”Åh fy fasen vad skönt”

Glada miner, lättnad och ett hopp om framtiden. Regeringens besked om att reserestriktionerna i Sverige tas bort möts med öppna armar från besöksnäring och transportföretag.

Det gick en samfälld suck av lättnad genom transportföretagen och besöksnäringen idag när beskedet om hur vi kan resa i Sverige i sommar presenterades: Från och med den 13 juni tillåts symptomfria personer att resa fritt i landet. Borta är alltså den tidigare tvåtimmarsgränsen som hittills närmast lamslagit resebranschen inför den viktiga sommarperioden.

– Åh vad härligt, det är underbart, åh fy fasen vad skönt, säger Menette von Schulman, som tillsammans med sin man Carl driver hotell St Clemens i Visby, Gotland till sajten besöksliv.

Liknande reaktioner hörs från Transportföretagen som bland annat organiserar landets bussföretag, rederier och flygbolag.

– Det nya beskedet innebär även att företag inom transportsektorn har ökade möjligheter att överleva krisen och att samhället har sina transporter kvar när det blir aktuellt med en återstart, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Det har varit en oviss väntan på hur sommarens restriktioner skulle utformas. Ett första besked skulle kommit för en vecka sedan, den 29 maj men sköts fram till idag. Det skapade ytterligare oro och gjorde att branschen väntade sig ett dystert besked, men det förbyttes istället i lättnad.

Det innebär å andra sidan inte att corona-faran är över i Sverige. Det personliga ansvaret och kravet på social distansering ligger kvar, liksom att inga större grupper än 49 personer är tillåtna. Om spridningen åter tar fart är regeringen beredd att återinföra restriktionerna som gällt hittills.

Nu återstår att se om regeringens beslut också innebär att den svårt sargade besöksnäringen kan återhämta sig och förhoppningsvis komma på fötter igen

– Det skapar förutsättningar för besöksnäringen att åtminstone locka inhemska turister, vilket är väldigt viktigt. Samtidigt så kvarstår problemet med att maj månad också varit väldigt svag och inte täcks av regeringens omställningsstöd. Därför vore det klokt att förlänga det stödet för ytterligare en tid, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Gregory och Travis McMichaels (t v), porträtt av Ahmaud Arbery (t h).  TT
Polisvåldet i USA

Åtalad ska ha uttryckt rasism efter dödskjutning

Mannen som sköt ihjäl Ahmaud Arbery i Georgia i USA tidigare i år ska ha använt ett rasistiskt uttryck om Arbery när han låg skjuten på marken, rapporterar flera medier med hänvisning till ett protokoll från de första domstolsförhandlingarna i fallet.

Vittnesmålet om den mordåtalade Travis McMichaels ord kommer från William Bryan, som också står åtalad, och framfördes i rättssalen av en agent vid Georgia Bureau of Investigation. Enligt Bryan ska McMichaels ha skjutit Arbery när han redan låg på marken.

Arbery sköts ihjäl när han var ute och joggade, och åklagaren Jesse Evans beskrev det under domstolsförhandlingarna som att de tre åtalade männen vid upprepade tillfällen blockerade vägen för Arbery när han försökte ta sig från platsen.

– Han jagades, fångades och till slut avrättades han, sa Evans enligt CBS News.

1 tim
Demonstranter i Malmö. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranterna i Malmö har börjat lämna området

Polisen har upplöst demonstrationen mot polisvåld i Malmö eftersom allt för många människor anslutit sig. Efter några timmar började demonstranterna lämna området, skriver TT.

Flera medier skriver att demonstranterna har börjat gå mot centrala Malmö.

– Vi ser att alla går i en viss riktning, nämligen in mot stan. Vi följer vad som händer och tar beslut vidare säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till Expressen.

Inga ingripanden har gjorts under kvällen, enligt polisen.

2 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Lisa Murkowski. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Republikansk senator ”vacklar ” i stödet till Trump

Den republikanska Alaska-senatorn Lisa Murkowski säger att hon ”vacklar” när det gäller att ställa sig bakom Donald Trumps återvalskampanj, rapporterar The Independent.

Murkowski hyllar också en text i The Atlantic där tidigare försvarsministern James Mattis tar avstånd från presidenten. Murkowski säger att texten är ”sann, ärlig och nödvändig”, och att den uttrycker exakt det hon själv vill säga när det gäller hur Trump hanterat protesterna efter George Floyds död.

1 tim
Donald Trump och Joe Biden.  TT
undefined

Analyser: Kris – då vänder sig Trump och Biden till tron

De kriser som just nu håller USA i sitt grepp har fått både president Donald Trump och utmanaren Joe Biden att vända sig till religionen, skriver Washington Posts Eugene Scott i en analys. Trump valde att vid ett uppmärksammat fototillfälle posera framför en kyrka med bibeln i handen. Samtidig valde Biden att förlägga sin första kampanjaktivitet sedan före pandemin till en metodistkyrka i South Carolina.

Strategin är troligen effektiv för att mobilisera kärnväljarna eftersom många låter tron påverka deras politiska val, skriver Scott.

CNN:s Chris Cillizza skriver att de senaste dagarnas protester har gjort det helt omöjligt för Joe Biden att inte välja en svart kvinna som sin vicepresidentkandidat. Han påpekar dock att det inte automatiskt innebär att han vinner de svarta väljarnas röster, men att politik ofta handlar om att skicka signaler.

”Valet av kandidat är Bidens bästa möjlighet att visa hur han ser på sitt parti, på landet och på världen”, skriver Cillizza.

Igår 19:33
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Sveriges passiva ledning”

Den senaste veckan har kritiken mot den svenska Corona-strategin trappats upp. I grunden är det regeringen som ytterst ska hållas ansvarig, menar flera ledarskribenter.

Pontus Westerholm på Borås Tidning skriver att regeringen har varit för passiv. Ord har inte följts av handling och det finns många brister i uppföljning av politiska beslut, poängterar han.

”Självkritik och en mer öppen debatt om de avvägningar som gjort borde ha kommit långt tidigare. Regeringen har gömt sig bakom myndigheter och försöker nu undgå ansvarsutkrävande”, skriver Pontus Westerholm.

Han får medhåll av Martin Tunström på Barometerns ledarsida, som menar att den statskonst som regeringen berömdes för under pandemins startskede nu är bortblåst.

”[...] Så länge den svenska linjen åtnjutit ett starkt stöd har regeringen tryggt vilat på Tegnell och company. När tveksamheten ökar kritiseras den istället som om det är myndigheten och inte regeringen som styrt riket”, skriver Martin Tunström.

I en gästkolumn på Göteborgs-Postens ledarsida uttrycker Thomas Gür en oro över det höga dödstalet i Sverige, relativt våra grannländer. För det borde Löfven stå till svars.

”Det politiska ansvaret för detta läge är regeringen Löfvens. Men dess anslag har varit att skjuta svenska myndigheter, främst FHM, framför sig”, skriver Thomas Gür.

1 tim
Anna Ekström/illustrationsbild.  TT
undefined

Ledare: Skolsuccén ett luftslott av dålig statistik

Flera stora svenska ledarsidor lyfter på torsdagen rapporterna om misstänkta felaktigheter bakom de svenska Pisa-resultaten.

Expressens ledare skriver att möjligheten att lösa problemen i den svenska skolan minskar om de sopas under mattan, men tycker att det är ett bra första steg att utbildningsminister Anna Ekström (S) begärt en ny granskning.

Sydsvenskans ledare kallar Sveriges framgångar i den senaste Pisa-rapporten för ett luftslott snickrat av undermålig statistik. Tidningen menar att Pisamätningen inte är felfri, men ”förmodligen det bästa instrument som finns” för att bedöma hur skolan fungerar – om bara alla länder gör urvalet på samma sätt.

Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson skriver i stället om statsepidemiolog Anders Tegnells självkritik och kallar det lovvärt att Tegnell var ödmjuk nog att inse misstag. ”Motsvarande dygd tycks saknas fullständigt hos landets politiska ledning.”

Idag 05:52
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Det svenska skattetrycket

Då får du skatteåterbäringen

Skickade du in deklarationen senast den 4 maj? Då har Skatteverket hanterat den och därmed kan skatteåterbäringen vara på väg ut, rapporterar Expressen.

Det är drygt åtta miljoner svenskar som deklarerat i år. En stor grupp, cirka 2,3 miljoner personer, som inte har några förändringar av uppgifterna och skickat in dem digitalt, har redan fått sin skatteåterbäring.

Nu är det dags för nästa grupp: De som lämnat in senast den 4 maj. Skatteverket har redan siffrorna klara för dem så det är bara att logga in på mina sidor och kolla resultatet. Återbäringen är också på väg ut och kommer in på kontot den 9 och 10 juni, alltså tisdag, onsdag nästa vecka.

5 tim
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Idag 04:58
Läs mer om Det svenska skattetrycket