Kenny Bengtsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Sista minuten-tipsen som lyfter din ekonomi

Den 1 januari 2019 är det för sent. Alltså är det dags att nu, innan nyårsafton, se över vilka ekonomiska åtgärder som kan göras. Det rapporterar EFN.

Det handlar till exempel om möjligheten att kvitta aktievinster mot tidigare förluster, se över om RUT- och ROT-systemet har utnyttjats under året och inte glömma att skicka in en eventuell ansökan om jämkning.

Att tänka efter före den 31 december gäller både privatpersoner och företagare. Över huvud taget är årsskiftet en deadline dels för åtgärder som måste ha gjorts under 2018, dels för att en del nya regler träder i kraft den 1 januari 2019.

I samma anda ger Länsförsäkringar 12 tips som ger en bättre överblick över vardagsekonomin inför 2019.

12 tips för en bättre ekonomi 2019

 1. Köp inte till en extra produktförsäkring när du exempelvis köper en kamera. Kontrollera först vad som ingår i din hemförsäkring. Att teckna ett allrisktillägg eller drulleförsäkring hos ditt försäkringsbolag istället är oftast billigare.
 2. Köper du en ny cykel under året, köp inte en cykelförsäkring i butiken. Cykeln täcks till en viss gräns också av hemförsäkringen. Har du en väldigt dyr cykel bör du kolla med ditt försäkringsbolag om värdet täcks eller om du kan utöka skyddet. Det är oftast billigare än en separat försäkring.
 3. Ett extra Id-skydd ingår allt oftare i din hemförsäkring, så kontrollera det innan du köper till en extra försäkring hos en annan aktör.
 4. När du köper resor är det vanligt att resebolaget vill att du tecknar en reseförsäkring eller avbeställningsskydd genom dem. Men reseförsäkring ingår i hemförsäkringen, åtminstone i upp till 45 – 60 dagar, och ska du resa längre kan den oftast förlängas. Ska du studera, jobba eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter utomlands kan du behöva en extra försäkring. Om du har betalat resan med kort ingår oftast ett avbeställningsskydd. Du kan också teckna extra resetillägg till hemförsäkringen, så ingår avbeställningsskydd för alla resor.
 5. Var noga med att säga upp avtal som du tecknar en gratis prova-på-period på, t ex streamingtjänster eller tidningsprenumerationer. Kontrollera redan idag vilka tjänster och prenumerationer du har och om du verkligen använder alla.
 6. Kontrollera om du har och verkligen behöver ett efterlevandeskydd i din tjänstepension. Ibland har familjeförhållandena ändrats eller så finns det andra skydd, t ex en livförsäkring. Ett efterlevandeskydd minskar pensionen.
 7. En del företag erbjuder tjänster där du mot en månatlig avgift får hjälp att placera premiepensionen. Det är lätt att byta själv på Pensionsmyndighetens inloggade sidor och det finns ett statligt alternativ för den som inte vill vara aktiv, AP7 Såfa.
 8. Om du har mycket pengar på bankkonton med låg eller obefintlig ränta bör du tänka om. Pengarna minskar i värde i takt med inflationen. Bestäm dig för vilken sparhorisont du har på pengarna och placera det som du sparar på lång sikt i exempelvis fonder.
 9. Kontrollera räntan på ditt bolån. Ligger den över snitträntan så kan du förmodligen förhandla ner räntan. Jämför gärna vad du kan få hos flera banker.
 10. Har du tagit ett sms-lån, köpt något på avbetalning eller har kreditkortsskulder? Hör efter med banken om du kan få ett privatlån och betala av skulderna. Ofta kan du få bättre ränta om du samlar alla krediter hos en aktör och du får också lite bättre kontroll på avbetalningarna.
 11. Se till att du verkligen använder alla kredit- och bankkort du har i plånboken eller byrålådan. Det är lätt att teckna ett nytt kort för att exempelvis få bonus i en viss butik och att det sedan inte blir av att du handlar där. Se till att du inte betalar årsavgift för fler kort än de du använder.
 12. Testa några av de digitala budgeteringsverktyg som finns idag och följ regelbundet dina utgifter. Att ha koll på sin privatekonomi är första steget till att förbättra den.

Källa: Länsförsäkringar

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

1 tim
Emanuel Karlsten. TT
undefined

Karlsten: Flera fel i New York Times Sverigeartikel

En artikel om den svenska coronastrategin i New York Times har fått mycket stor spridning på nätet. Men artikeln innehåller flera felaktigheter, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Han påpekar bland annat att New York Times uppger att målet med den svenska strategin ska ha varit att rädda ekonomin, vilket inte stämmer.

”Detta är den övergripande premissen för artikeln därför är felet särskilt allvarligt”, skriver Karlsten.

Han påpekar också att en del siffror i artikeln är fel och att flera jämförelser som görs innehåller brister.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dennis Martinsson. PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Expert: Domen välskriven – lär står sig i hovrätten

Den friande domen om tidigare ambassadören Anna Lindstedt är välskriven och kommer troligen inte att ändras om den skulle överklagas till hovrätten. Den bedömningen gör Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, som TT har pratat med.

Han säger också att den friande domen inte är förvånande.

– För ett fällande krävs att man i princip ska ha förhandlat med främmande makt utan godkännande från regering eller UD, och att det dessutom ska gå att bevisa, säger Martinsson.

Inte heller Kinaanalytikern Oscar Almén är förvånad. Han tror att Kina är nöjda med domen, eftersom den indikerat att landet inte varit inblandat.

– Det rapporteras knappt om det överhuvudtaget i kinesiska medier och den kinesiska ambassaden har gått ut och sagt att man inte har något med detta att göra, säger han till SVT Nyheter.

1 tim
Anna Lindstedt och den friande domen i Stockholms tingsrätt. TT
undefined

Lindstedt glad och lättad efter den friande domen

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt är glad och lättad efter den friande domen.

– Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger hon till Dagens Nyheter.

Lindstedt åtalades för egenmäktighet i förhandling med främmande makt, men enligt Stockholms tingsrätt kan åklagaren inte bevisa att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon hade gjort det hade hon varit behörig att göra detta i egenskap av ambassadör.

4 tim
Anna Flodin, rådman och rättens ordförande meddelar att Anna Lindstedt, tidigare ambassadör i Kina frias av tingsrätten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-ambassadör frias – fick förhandla med Kina

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från anklagelser om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

– Den åtalade ambassadören har haft rätt att förhandla med Kina, hon har varit ett behörigt ombud, säger rådmannen Anna Flodin på en pressträff.

Åtalet kretsade kring ett möte mellan Lindstedt, två kinesiska företagare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Idag 09:02
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer