Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Arkivbilder. TT
Opinionsläget

Sifo: Rekordlitet gap mellan Moderaterna och KD

Kristdemokraternas framgångar i opinionen fortsätter. Partiet får 12,2 i SvD/Sifos mätning – en statistiskt säkerställd uppgång jämfört med förra månaden då partiet fick 9,4.

De flesta av partiets nya väljare kommer från Moderaterna som det fortsätter att gå trögt för. Partiet får 16 procent och är därmed bara 3,8 procentenheter före KD – den minsta skillnaden partierna emellan i Sifos historia.

Statsvetaren Magnus Hagevi säger till tidningen att KD är mer naturligt i sitt liberalkonservativa budskap än M. Han tror att Moderaterna börjar bli stressade.

– Det här är ett parti som talat om sig själv som statsbärande och som periodvis varit största partiet. Om det fortsätter kan M halka ner på fjärde plats.

Mer om mätningen

Mätningen är gjord mellan 1 april och 11 april. Förra månadens siffra inom parentes.

S: 27,3 (27,4)

V: 8,7 (9,8)

MP: 4,6 (3,8)

M: 16 (17,4)

C: 7,5 (8,3)

L: 3,4 (3,3)

KD: 12,2 (9,4)

SD: 18,9 (19,1)

Övriga: 1,4 (1,4)

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsätter mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. Vid stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -0,8%
• Nasdaq: +/- 0,0%
• Dow Jones: -1,4%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

Texten uppdateras.

3 tim