Chuck Schumer/Protester i Iran/Donald Trump. TT
Utrikes

Senaten kan försvåra för Trump att attackera Iran

Amerikanska senatens minoritetsledare Chuck Schumer tror att demokraterna har tillräckligt med röster för att få igenom ett förslag som skulle försvåra president Donald Trumps möjligheter att vidta nya militära åtgärder i Iran utan kongressens godkännande. Det rapporterar CNN.

När själva röstningen kommer ske är i nuläget inte bestämt. Förra veckan röstade USA:s representanthus igenom ett liknande förslag om att begränsa presidentens befogenheter i fråga om Iran.

Den dödliga attacken mot Irans toppgeneral Qassem Soleimani skedde utan att kongressen informerats eller gett sitt godkännande.

Läs mer

Toppnyheter

Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

1 tim
Michael Bloomberg och Elizabeth Warren under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Bloomberg såg totalt oförberedd ut – de andra tog chansen direkt”

Michael Bloomberg var kvällens stora förlorare, fastslår flera amerikanska medier i sina analyser om primärvalsdebatten i Las Vegas.

National Reviews politiske reporter Jim Geraghty skriver att de andra kandidaterna tycktes glada över att få gadda ihop sig mot Bloomberg, skriver Geraghty och lyfter bland annat Elizabeth Warrens anklagelser om sexism:

”Bloomberg såg totalt oförberedd ut på detta och kunde bara framhäva att han haft många kvinnliga anställda som inte stämt honom.”

Den förre New York-borgmästaren har inte debatterat på elva år, vilket märktes, skriver Washington Posts politikreporter Aaron Blake.

”Han framstod som väldigt teknokratisk och bröt sällan in för att försvara sig. I stället verkade han hoppas på att de tuffa perioderna i debatten skulle gå över. Men de fortsatte.”

CNN:s politikreporter Chris Cilizza skriver att den som tjänade mest på Bloombergs utsatthet var Bernie Sanders:

”Med all uppmärksamhet riktad mot Bloomberg... kunde Sanders köra sina ’greatest hits’ som gett honom ledningen.”

7 min
Bernie Sanders och hans supportrar. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders i klar ledning för att bli presidentkandidat

Vermontsenatorn Bernie Sanders har nu en klar ledning över sina rivaler i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Detta enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Washington Post.

Stödet för Bernie Sanders på nationell nivå ligger nu på 32 procent. Förre vicepresidenten Joe Biden har 16 procents stöd, miljardären Michael Bloomberg ligger på 14 procent och Elizabeth Warren på 12 procent.

Pete Buttigieg, som legat hack i häl med Bernie Sanders i nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, ligger nationellt på femte plats.

Igår 15:04
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Spretigt i Asien – Softbank stiger på nyhet om lån

Asienbörserna handlas spretigt på torsdagen. Analytikerna ser de gröna siffrorna i Japan och Fastlandskina som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.

• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: -0,8%
• Kospi: -0,8%

Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den 5-åriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg nästan 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

1 tim
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 15:21
Läs mer om Dagens börs
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer