Jimmie Åkesson (SD) Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

SD:s väljare är mest positiva till ett extra val

Sverigedemokraternas väljare är mest positiva till ett extra val, visar en ny undersökning från Demoskop gjord på uppdrag av Expressen.

60 procent av SD:s väljargrupp stöder alternativet om ett extra val.

– Från SD-väljarnas perspektiv hoppas man förmodligen på att ett extra val skulle kunna skapa ett nytt politiskt läge som ger partiet större möjligheter att påverka en kommande regering, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till tidningen.

I undersökningen fick de tillfrågade välja mellan tre alternativ där 39 procent vill ha extra val, 31 procent vill att Löfven (S) blir statsminister genom att villkora arbetsrätten och 30 procent vill att Ulf Kristersson (M) ska bli statsminister för en regering med Kristdemokraterna.

Så här gjordes undersökningen

De tillfrågade fick välja mellan tre alternativ:

1. Stefan Löfven (S) väljs till statsminister och bildar regering med villkoret att regeringen träffar en uppgörelse om avregleringar i arbetsrätten som ökar arbetsgivarens bestämmanderätt om personaluppsägningar

Samtliga som valde alternativ 1: 31 procent

M, KD: 3 procent

L, C: 68 procent

S: 62 procent

V, MP: 42 procent

SD: 3 procent

M, L, KD, C: 22 procent

S,V,MP: 56 procent

2: Ulf Kristersson (M) väljs till statsminister och bildar regering tillsammans med KD

Samtliga som valde alternativ 2: 30 procent

M, KD: 80 procent

L, C: 11 procent

S: 2 procent

V, MP: 0 procent

SD: 36 procent

M, L, KD, C: 61 procent

S,V,MP: 1 procent

3: I stället för att välja statsminister hålls ett extra val

Samtliga som valde alternativ 3: 39 procent

M, KD: 16 procent

L, C: 19 procent

S: 35 procent

V, MP: 57 procent

SD: 60 procent

M, L, KD, C: 17 procent

S,V,MP: 42 procent

Expressen/Demoskop

Undersökningen gjordes mellan den 4 och 5 januari 2019 med hjälp av Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel. 1 003 intervjuer gjordes. För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Toppnyheter

Äganderätten

Skogsindustrierna: ”Borde aldrig hamnat i domstol”

Staten ska betala 18 miljoner kronor till flera markägare som inte har beviljats tillstånd att avverka fjällnära skog, enligt en dom från Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.

– Det här borde aldrig ha hamnat i domstol, eftersom rätten till ersättning är skyddad i grundlagen. Dagens dom tydliggör att denna rätt är stark och att myndigheterna inte kan krypa undan genom att hävda att det inte skulle vara pågående markanvändning, säger Linda Eriksson, skogsdirektör på Skogsindustrierna, i en kommentar.

– Om samhället vill skydda skog av naturvårdsskäl så måste markägaren ersättas. Men för omställningen från fossilt till förnybart är det framför allt viktigt att tillräckligt mycket skog får brukas och användas i vårt land, säger Linda Eriksson.

38 min
Naturskyddsföreningen
Äganderätten

”Nyckelbiotoper är inte rättssäkra för skogsägare”

Inventeringen av nyckelbiotoper är inte rättssäker. Det skriver Mats Nordberg (SD) och Runar Filper (SD) i en replik till Naturskyddsföreningens ordföranden Johanna Sandahl på SvD debatt.

Sandahl menar att det är fel att hävda att hanteringen av nyckelbiotoper inte är rättssäker eftersom de utgör en så pass liten del av den totala skogsarealen. Hon argumenterar också för att de är avgörande för skogens hotande arter.

Nordberg och Filper anser dock att så är fallet eftersom skogsägarna inte får ersättning för områden som klassas som nyckelbiotop.

Skogsbolagen avverkar eller köper inte heller nyckelbiotopklassad skog vilket gör att den i princip blir värdelös för skogsägarna, menar Nordberg och Filper.

De skriver också att den breda definitionen av nyckelbiotoper gör att tjänstemän har en stor frihet att definiera ett område som nyckelbiotop Samtidigt som skogsägarna inte har mycket att sätta emot ett fattat beslut.

Statistik från Skogsstyrelsen visar också att andelen mark som klassas som nyckelbiotop har vuxit kraftigt de senaste åren.

14 jan
Läs mer om Äganderätten
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Förtroendet rasar – störst tapp hos M- och SD-väljare

Svenska folkets förtroende för politikerna har minskat drastiskt sedan valet i september, enligt en ny Novus-mätning gjord på uppdrag av SVT.

Enligt undersökningen har 70 procent av alla väljare fått minskat eller kraftigt minskat förtroende för politiker.

Bland Sverigedemokraternas och Moderaternas väljare har förtroenderaset varit störst, 93 procent av SD-väljare och 81 procent av M-väljare säger att deras förtroende minskat.

– Det låga förtroendet är uppseendeväckande men inte helt oväntat, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

18 min
Andreas Norlén och Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Några steg kvar till en ny regering – det händer nu

I morgon genomförs den tredje statsministeromröstningen i riksdagen – och då kommer Stefan Löfven av allt att döma röstas fram.

Efter det ska Löfven bestämma vilka som ska ingå i hans nya regering – och vissa förändringar är att vänta. Bland annat kommer Gustav Fridolin (MP) troligen att bytas ut då han aviserat att han ska lämna rikspolitiken när han lämnar posten som språkrör i maj.

Den nya regeringen tillträder sedan officiellt i samband med en så kallad skifteskonselj som enligt talmannens plan ska hållas på måndag klockan 11.

3 tim
Annie Lööf i Morgonstudion.  SVT
Valet - regeringsbildningen

Annie Lööf om kritiken: ”En hel del pajkastning”

Centerledaren Annie Lööf kommenterar i dagens Morgonstudion i SVT den kritik som kommit från representanter i Moderaterna och Kristdemokraterna efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Jag tror att man ska inse att det är mycket känslor nu, det är en hel del pajkastning och ett högt tonläge. Det måste lägga sig och vi måste orka med att ha två tankar i huvudet samtidigt, säger hon.

Om hoten från M och KD att fälla regeringen ifall det blir så att Vänsterpartiet riktar en missförtroendeförklaring mot den säger Lööf:

– Är det så att Moderaterna vill ta stöd av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att fälla en regering för att man genomför borgerlig liberal politik, då får det stå för Moderaterna.

3 tim
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Elbolag: Högsta priserna på sju år väntar

Elbolaget Bixia flaggar för att elpriserna kommer att stiga en bra bit över 60 öre nästa vecka – den högsta nivå sedan vintern 2012. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

De högre elpriserna hänger samman med kylan och att vindkraftverken levererar mindre el när det inte blåser så mycket.

– Enligt prognoserna kommer det bli ännu kallare under nästa vecka, samtidigt som vinden avtar, kommenterar Martina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

3 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna

Därför blev 2018 ett rekordår för elpriset

Elpriset 2018 blev det högsta sedan 2011 och prisuppgången kommer fortsätta under 2019, skriver Peter Höök, på Energinyheter.se. Han förklarar hur 2018 blev ett rekordår för elpriset.

Huvudorsaken till prisökningen var den kraftiga uppgången i råvarupriser internationellt förra året. Råvarupriserna kommer även spela roll för hur elpriset kommer utveckla sig under 2019.

Det råder en viss vattenbrist i vattenmagasinen i Sverige. Mängden snö i fjällen är det som ska ge oss vattenkraft till våren och sommaren men nu är nivåerna där långt under normala. Det innebär att marknaden saknar volym på tillgångssidan och därmed prisar de nordiska priserna nära de europeiska.

De europeiska kraftpriserna präglas kraftigt av uppgången i råvarupriser. Kol- och koldioxidpriset, som är de viktigaste drivkrafterna gällande de europeiska kraftpriserna, har korrigerats ner men ligger fortfarande på relativt höga nivåer. Oljepriset har korrigerats ner avsevärt och liknande rörelser syns i gaspriset. Så länge de hydrologiska situationen uppvisar ett underskott så kommer Norden påverkas av att de europeiska kraftpriserna fortsatt ligger på höga nivåer.

På grund av svag valuta har både svenskar och norrmän upplevt avsevärt höga systempriser i lokal valuta under 2018. För norrmän som betalar sina elfakturor i norska kronor kan 2019 komma att bli det dyraste året på kraftmarknaden någonsin.

11 jan
Läs mer om Elpriserna
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån
Fusket med högskoleprovet

Domaren: ”Inga som helst tvivel om att de fuskat”

Alla 23 personer som använts sig av ”fuskpaketet” under högskoleprovet döms till villkorlig dom och böter.

– Det har inte varit något som helst tvivel om att de har fuskat, säger domaren Lars-Gunnar Lundh vid en pressträff på torsdagen.

Bland annat har fuskarna presterat dåligt vid tidigare prov och sedan vid tillfället före fusket plötsligt fått bättre resultat. Samtidigt har även namn, vad de beställt och bilder sparats i fuskligans material.

Enligt rätten har bilderna nog varit tänka att kunna användas som påtryckning om köparna inte betalar.

1 tim
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

”Mycket allvarligt angrepp på hela systemet”

Högskoleprovsligan har under flera års tid sålt ”fuskpaket” till människor runt om i Sverige. I tingsrättens dom skriver man att de tre huvudåtalade männen bedrivit ”en omfattande verksamhet” som omsatt mångmiljonbelopp årligen.

”Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor”, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

De tre huvudåtalade döms till mellan tre och ett halvt års och sex års fängelse.

1 tim
Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fusket med högskoleprovet

Tre döms till fängelse i högskolefuskhärvan

De tre huvudåtalade bröderna i den uppmärksammade högskolefuskhärvan döms till fängelse.

Männen döms till mellan tre och ett halvt och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, skriver Norrköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Även deras pappa döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, skriver SVT Öst.

De 23 personer som åtalades för att ha fuskat under provet döms till villkorlig dom och böter.

6 tim
Läs mer om Fusket med högskoleprovet
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Larmet: 30 000 bolag riskerar duka under

30 000 småföretagare inom åkeri-, bygg- och jordbrukssektorn riskerar att gå i graven. Detta för att dess ägare börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen är intresserad av att ta över stafettpinnen, larmar Småföretagarnas riksförbund enligt DI.

Det slår extra hårt mot landsbygden, där många av dessa företag är verksamma. De äldre företagarna har nämligen en social funktion och står för den lokala servicenivån, menar organisationen.

Om det lokala ägandet förloras till förmån för utomstående aktörer, kan det påverka hela engagemanget för orten, förklarar företagsekonomiprofessorn Mattias Nordqvist vid Internationella handelshögskolan i Jönköping för tidningen.

För att åtgärda detta behövs en bättre politik för familjeföretagare. Som läget är nu straffas företagare med högre skatter om de säljer till familjen, än om de säljer till ett riskkapitalbolag.

– För att det glesbefolkade delarna av landet ska fortsätta leva behövs en bättre företagarpolitik, säger Nordqvist.

3 tim
TT
Företagsklimatet i Sverige

Debattörer: Branscherna som har mest att oroa sig över Löfven-regeringen

”Det svenska näringslivet har nu både en möjlighet och en skyldighet att påverka innehållet som ska fylla målsättningarna i regeringsöverenskommelsen. Ett antal viktiga politikområden som berör näringslivet kommer att utredas, och mycket står på spel för svenska företag.”, skriver Helena Dyrssen, Johan Jakobsson, Martina Lind och Markus Uvell från konsultföretaget Nordic Public Affairs på DI debatt.

Bygg- och fastighetsbranscherna, fordons- och transportbranscherna, tjänsteföretag och svensk skogsindustri är några av de branscher som kommer att påverkas allra mest om de aviserade utredningarna leder till ny politik.

Igår 19:26
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tony Blair, Jeremy Corbyn.  TT
Brexit - reaktionerna

Blairs känga till Corbyn: I en kris dyker man upp

Den tidigare premiärministern Tony Blair går hårt åt sin efterträdare som Labourledare, Jeremy Corbyn, i en BBC:s radiosändningar.

Efter att Theresa May klarat misstroendeomröstningen bjöd hon in de övriga partiledarna till samtal, något som Corbyn hittills tackat nej till.

– Om premiärministern ber oppositionsledaren att komma till samtal under en nationell kris så är det självklart att han ska komma.

I intervjun säger Blair också att han tror att det är oundvikligt att det brittiska EU-utträdet kommer att skjutas upp, ”nästan oavsett vad som händer nu”.

2 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

”Hård brexit ett mardrömsscenario”

Det brittiska parlamentets nej till utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien skapar stor osäkerhet eftersom det inte finns något alternativ som samlar en majoritet i parlamentet.

– Osäkerheten är närmast total kring vad som kommer att gälla för handel och investeringar efter den 29 mars. Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien, säger Jonas Berggren, chef för internationella sekretariatet på Svenskt Näringsliv, i en kommentar på organisationens hemsida.

Han tror att EU är beredda att ge britterna mer tid om man ser en möjlighet att inom kort få till stånd ett ordnat utträde. Men det förutsätter att britterna blir tydliga med vilken brexit man vill ha.

För svenska företag blir en hård brexit kännbar. Förseningar, högre kostnader, oklarheter kring transporter, tillstånd, dataöverföring och anställda kan få stora negativa effekter, enligt Jonas Berggren.

– Blir det däremot ett utträde med avtal kommer handeln under en övergångsperiod att fortgå enligt nuvarande villkor.

Premiärminister Theresa May har fram till måndag den 21 januari på sig att föreslå en plan B.

2 tim
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - reaktionerna

Tysklands utrikesminister: ”Tiden för lekar är över”

Samtidigt som en misstroendeomröstning väntar premiärminister Theresa May, efter rekordnederlaget i brexitomröstning, tryter tålamodet ute i Europa. Klockan tickar och ”tiden för lekar” är över, konstaterar Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Maas säger samtidigt att EU ”konstruktivt” kommer hantera alla förfrågningar från Storbritannien om att begära mer tid, rapporterar Reuters.

Den tyske politikern Peter Altmaier slår samtidigt fast att grunddragen i uppgörelsen med EU inte är förhandlingsbara, även om EU är bredda att se över eventuella nya förslag från London.

Igår 08:45
Läs mer om Brexit - reaktionerna