Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

SD går starkt i Skåne – störst i 20 av 33 kommuner

Sverigedemokraterna ser ut att ha gjort ett starkt val i Skåne och ser på valnatten ut att ha fått flest riksdagsröster i 20 av Skånes 33 kommuner.

I Sjöbo fick SD drygt 39 procent av rösterna i riksdagsvalet.

– Vi hade goda förhoppningar om Sjöbo, men det här är fantastiskt. Otroligt bra, säger Jörgen Grubb, distriktsordförande i SD Skåne till Aftonbladet.

Totalt sett är Socialdemokraterna största parti, med drygt 25 procent av rösterna. Sverigedemokraterna är näst störst med 23,6 procent.

I kommunvalen och regionen är det oklart läge på många håll, rapporterar P4 Malmöhus. I Landskrona är Liberalerna största parti, med 34,5 procent av rösterna. I Malmö är Socialdemokraterna fortsatt störst, med 31 procent av rösterna. Men det är oklart hur det nya styret kommer att se ut.

– Vi behöver nog avvakta onsdagsräkningen och sedan se vilket alternativ som ger mest stabilitet. Det är jämnt, konstaterar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer