Peter Lundgren och Karin Karlsbro. TT
EU-valet 2019

SD: Finns inget område som L inte vill sälja ut

Det hettade till när partiernas EU-toppkandidater debatterade euron i Expressens EU-debatt. Kandidaterna fick svara på om Sverige på sikt ska ansluta sig till euron. SD:s Peter Lundgren avfärdade detta helt och riktade sedan en känga mot L:s Karin Karlsbro:

– Jag blir inte förvånad över att det mest extrema partiet Liberalerna säger ja, det finns snart inte ett område ni inte är beredda att sälja ut, sa han.

Karlsbro slog tillbaka:

– SD har uppfattat det alldeles rätt, Liberalerna är Sveriges mest Europavänliga parti, säger Karin Karlsbro.

Hon påpekade också att om Sverige ansluter sig euron får man inflytande över frågor som landet i dag står utanför.

De debatterar

Malin Björk (V)

Soraya Post (Fi)

Alice Bah Kuhnke (MP)

Erik Bergkvist (S)

Fredrik Federley (C)

Karin Karlsbro (L)

Tomas Tobé (M)

Sara Skyttedal (KD)

Peter Lundgren (SD)

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer