Storsatsningen på elfordon

Scania och AB Volvo: Bygg elvägar nu

Både Volvo och Scania är beredda att investera miljardbelopp för att producera lastbilar som går på el. Men då måste regeringen se till att en laddinfrastruktur finns på plats, skriver företagens vd:ar på DI Debatt.

Scanias vd Henrik Henriksson, Martin Lundstedt, vd AB Volvo och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, uppger att lastbilsbranschen i Sverige är enig om vad som krävs för att elektrifiera en stor del av de tunga vägtransporterna. Företagen bjuder därför in regeringen till ett samarbete för bygga upp en laddinfrastruktur för de tunga vägtransporterna.

”För att optimera klimatnytta föreslår vi som ett första steg att laddplatser för lastbilar ska börja byggas i anslutning till naturliga rast- och viloplatser på vägar med höga transportflöden, förslagsvis sträckorna Göteborg-Jönköping-Halmstad-Strömstad-Mariestad. Sträckan Helsingborg-Jönköping och vidare till Stockholm är den mest naturliga för att börja bygga ut en laddinfrastruktur för laddning under körning”, skriver företagsledarna i DI.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer