Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Sänkt fart på Öresundsbron inför danska kontroller

Hastigheten på Öresundsbron sänks inför att Danmark på tisdag inför gränskontroller mot Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Kontrollerna kommer att ske punktvis en till två gånger i veckan efter tunnelmynningen vid Kastrup. Det är bara i samband med kontrollen som hastigheten kommer att sänkas.

Det var den 10 oktober som Danmark meddelade att man inför gränskontroll mot Sverige vid tåg-, väg- och färjeförbindelser som ett led i att bekämpa kriminaliteten som rör sig över gränsen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer