lOvE lOvE
Den digitala vården

”Samla in data för att göra vården bättre”

Genom att samla in data i realtid kan man minska patientskador och öka kvaliteten i vården, skriver 32 representanter för företag, forskning och vård i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

Insamlandet av data i realtid kan leda till att man lättare kan identifiera dåliga behandlingsmetoder. Synkroniserade system för vårddata kan öka vårdkvaliteten, minska den administrativa bördan och öka integritetsskyddet, patient­säkerheten och patientdelaktigheten, hävdar vårdföreträdarna i debattinlägget. Idag går det inte att synkronisera datamängderna över landet eftersom det finns olika system för vårdinformation som inte kan kommunicera med varandra.

Representanterna skriver att patienter, vårdgivare, forskare och företag måste få bättre möjlighet att samla in, använda och dela data, och det måste ske på ett etiskt, säkert och strukturerat sätt.

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

1 tim
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined