Samhällsekonomi

Den svenska konjunkturen

Här är bubblan som kan utlösa finanskraschen

Fastighetssektorn är på väg att bli en bubbla liknande den som 1992 skickade ner Sverige i en djup lågkonjunktur, skriver Di i en analys.

Tidningen tar upp kursrusningen på börsen för bolaget K-fastigheter och att den kan vara en signal om att fastighetssektorn, efter ett decennium av oavbrutet stigande aktiekurser, nu går in i en avslutande bubbelfas.

”Förra gången vi såg en liknande fastighetshausse var i slutfasen av högkonjunkturen på 1980-talet. Den förra fastighetshaussen sprack med buller och bång 1992 och skickade Sverige ner i en djup lågkonjunktur”, skriver Mats Lundstedt i en analys.

fPlus har tidigare berättat att experter pekar ut bostadsmarknaden som Sveriges svaga punkt. Priserna har gått upp och hushållens skulder har växt därefter. Bland annat varnar förra finansministern Anders Borg och andra experter för situationen.

– Alla som köpt en bostad de senaste åren med höga lån ligger väldigt risigt till, menar nationalekonomen Fredrik N G Andersson.

Lars Magnusson, seniorprofessor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, uppger för fPlus att i princip vad som helst i ekonomin kan utlösa en finanskrasch i ett läge där värdeökningarna bara fortsatt. Han bedömer också att den svenska börsen är övervärderad.

Nu flaggar Di för att fastighetssektorn kan var triggern som utlöser kollapsen.

”Frågan nu är om kursrusningen i K-fastigheteraktien, eller för den delen Ilija Batljans hastigt i hopköpta SBB, är lackmuspapperet för en ny fastighetsbubbla”, skriver Mats Lundstedt.

5 dec
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Bakläxa för regeringen om hantering av tjänstepensioner

Det blev bakläxa för regeringen i fråga om ny reglering för tjänstepensionsföretag, skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

Efter beredning i finansutskottet har riksdagen lämnat ett enhälligt tillkännagivande i fyra punkter om att regeringen skyndsamt ska återkomma med ändringar i förslaget om tjänstepensioner.

– Regeringen har omedelbart påbörjat arbetet, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Mattias Karlsson (M), ledamot i finansutskottet, är kritisk både mot regeringens hantering och förslag.

– Det har varit sorgligt att se regeringens hantering av förslaget. Jag är kritisk mot förslaget till ny reglering för tjänstepensionsföretag, som var en omotiverad och kostsam överreglering, säger Mattias Karlsson till Svenskt Näringsliv.

4 dec
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

EU-dom kan ge pensionssmäll – 65 000 personer påverkas

EU-domstolen slog 2017 fast att den svenska garantipensionen inte är någon pension – utan en minimiförmån. Och en sådan kan endast erhållas i det land man bor. Det innebär stora konsekvenser för pensionärer som har flyttat utomlands, skriver Dagens Nyheter.

– Nu räknar vi med att det är 65.000 personers garantipensioner som kan komma att påverkas av den nya beräkningen och vi har hittills hunnit gå igenom ungefär 20 procent av ärendena säger Lars Pettersson, gruppchef på Pensionsmyndigheten, till DN.

Den 9 december ska regeringens utredare, lagman Göran Lundahl, presentera ett delbetänkande till en utredning och då får vi veta hur han tänker sig att garantipensionen kan se ut i framtiden.

I princip finns bara två möjligheter, skriver DN. Den ena är att det blir omöjligt att ta med sig garantipensionen utomlands och den andra att garantipensionen görs om så att den kvalar in som en pension och upphör att vara en minimiförmån. Båda metoderna får stora konsekvenser, skriver Dagens Nyheter.

4 dec
Läs mer om Framtidens pensioner