Samhällsekonomi

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Så räddar du ekonomin i höst

Efter mer än 20 år som privatekonom på Nordea har Ingela Gabrielsson varit med om många ekonomiska upp- och nedgångar. I spåren av coronakrisen märker hon tydligt att de privatekonomiska frågorna har blivit viktigare för många.

– Vi lever i en konsumtionstid, med låga räntor och relativt hög trygghet. Allt det har nu ställts på ända, och utvecklingen går fort, säger hon.

Till fPlus ger hon sina bästa tips för en stabil privatekonomi:

  • Vänta inte med att ta tag i din privatekonomi, utan sätt igång med detsamma. Gör en budget för inkomster, utgifter, lån och sparande för att få koll på nuläget. Om du redan är drabbad är det hög tid att titta på vilka förändringar som måste göras för att klara en ny ekonomi om du skulle drabbas av arbetslöshet. Om du är anställd bör du se över medlemskap i a-kassan och kolla upp vilka andra försäkringar du har. Om man är medlem i facket har man oftast en inkomstförsäkring, men den kan man även teckna direkt via ett försäkringsbolag. Sjukförsäkringen bör också ses över.
  • Se över ditt sparande och få koll på hur stor din buffert är. Sätt upp ett månadssparande – då fylls sparandet långsamt på även om man inte kan spara så mycket per månad. Vänta inte till slutet på månaden med att sätta undan pengar. Det måste ske när pengarna kommer in på kontot och helst genom en automatisk dragning.
  • Det finns många utgifter att dra in på, både små och större. Börja med att se över dina vanor: hur handlar du mat, vilka abonnemang har du, vilka transporter använder du? Gå till botten med dessa utgifter.
  • Det kan vara en idé att binda delar av din boränta. Den är väldigt låg just nu, och även om ingen kan säga om räntorna kommer att stiga eller sjunka så kan det vara ett sätt att skapa bättre kontroll över din långsiktiga ekonomi.
  • Många kan få amorteringsfrihet på sina bolån just nu. Det kan vara en lättnad om man har en trängd ekonomi. Var däremot beredd på att det bara är en paus, så vänj dig inte vid ett utökat konsumtionsutrymme utan använd möjligheten för att bygga upp en buffert.
  • Nu när vi ska hålla oss hemma finns det också mer tid till att sälja sådant som inte behövs längre. Gå igenom förråd och garderober – det finns nästan alltid något som går att sälja.
  • Många får skatteåterbäring nu. Gör en plan för den. Någon del kan sparas och någon del kan gå till nöjen.
  • Om du är arbetslös, passa på att använda tiden till att vidareutbilda dig för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och anställningsbar.
27 apr