Samhällsekonomi

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Räknemiss öppnar för räntehöjning vid nyår

Under torsdagen visade det sig att arbetslöshetssiffran från Statistiska Centralbyrån var fel. Det öppnar för att Riksbanken kan höja räntan vid årsskiftet, skriver SvD som har talat med flera ekonomer om misstaget.

– Att felet kommer nu, när vi går in i ett nytt läge i ekonomin är allvarligt. Som makroekonom ägnar man sig mycket åt riskbedömning och arbetslösheten är det som känns i magen för människor, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till tidningen.

Felet är ”olyckligt” och kan få effekt på en eventuell räntehöjning, enligt Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

– Ja, i vilket fall kan Riksbanken känna sig tryggare med att hålla fast i sin räntebana. Arbetsmarknaden har varit en källa till osäkerhet och är ju fortfarande en osäkerhet. Vi vet ju inte hur stort mätfelet är, säger han till SvD.

En kraftig inbromsning hade kunnat innebära att det inte var läge att höja räntan.

– Men om den nu är mild så kan man ju höja räntan, säger Knut Hallberg.

Igår 07:42
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken fick rätt om inflationen – tillslut

Trots att Riksbanken underskattade inflationen med ett par tiondelar i augusti visar det sig nu att utfallet ligger mer eller mindre helt i linje med prognosen i Riksbankens senast rapport, skriver Veckans affärer.

Vice riksbankschefen Per Jansson menar att var det rätt att inte höja räntan, och säger att Riksbanken fortfarande har en del ammunition och handelsutrymme kvar. Han pekar även på att inflationsbilden är klart sämre i euroområdet än i Sverige.

Dock ligger inflationen fortfarande under målet, vilket den har gjort ett bra tag. Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, har den svenska penningpolitiken passerat sitt bäst före-datum, och att det kan bli riskfyllt om man inte väljer att göra förändringar.

– Riksbankens verktygslåda skramlar oroväckande tomt, sade Robert Bergqvist i DI:s podd ”Makrorådet”.

16 okt
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

KI: Låga löneökningar kan minska arbetslösheten

Att löneökningarna i den kommande avtalsrörelsen blir låga kan vara ett sätt för fack och arbetsgivare att hålla nere arbetslösheten inför en kommande konjunkturavmattning. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin Lönebildningsrapport.

– Vi räknar med att konjunkturavmattningen inte blir så dramatisk. Samtidigt har vi riskerna på nedåtsidan i vår prognos, så att i det läget sätta sig och förhandla om löneökningar ett eller flera år framöver kommer inte vara lätt, säger Karolina Holmberg, chef för arbetsmarknad och prisbildning på Konjunkturinstitutet, till SR.

Hon fortsätter:

– Om löneökningarna blir fortsatt återhållsamma så kan det bidra till att hålla nere arbetslösheten något.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringslivs vice vd, instämmer i rapportens slutsats.

– Det är ytterligare en tung rapport som bekräftar den bild vi har sett från våra medlemmar under en längre tid nu. Tyvärr, vi har högkonjunkturen i ryggen och lågkonjunkturen framför oss, säger han till SR.

Men LO reagerar kraftigt på rapporten.

– Jag tycker inte om att de lägger sig i lönebildningen och att de klumpar in alldeles för nära inpå. Deras resonemang håller inte när de tar intäkten av att vi har väldigt många nyanlända här, där arbetslösheten framför allt sitter, och att de ska sänka lönerna för stora LO-grupper. Det är inte rimligt, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till SR.

16 okt