Samhällsekonomi

TT
Digitalskatten i EU

Experter varnar för ny skattesmäll – ”Sverige har allt att förlora”

Flera experter varnar för att Sverige kan förlora 70 miljarder om OECD får igenom sin globala bolagsskattereform.

– Sverige har allt att förlora på det här. Nu är det fråga om skademinimering, säger Claes Hammarstedt, internationell skatteexpert vid Svenskt Näringsliv, till Di.

OECD har tagit fram ett förslag till en ny modell för bolagsbeskattning, som flyttar skatteintäkter till de länder där handeln sker. Frågan har ibland benämnts digitalskatt, efter Frankrikes bråk om beskattning av amerikanska nätjättar om Amazon och Google. Men reformen slår betydligt bredare.

– Det är vilseledande att kalla det här för digitalskatt. Det här kommer att beröra generella principer som gäller alla svenska exportföretag. Jag menar att Ericsson och AB Volvo kommer att drabbas, säger Krister Andersson, ordförande för skattearbetet på BusinessEurope, Svensk Näringslivs europeiska paraplyorgan, till Di.

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid IFN, har tagit upp frågan på Ekonomistas. Han ser OECD-reformen som en tickande budgetbomb på mellan 15 och 70 miljarder för finansminister Magdalena Andersson.

12 feb
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ny modell för bolagsskatten sänker Sveriges skatteintäkter med miljarder”

OECD vill införa en en modell för bolagsskatten som kan innebära att den svenska statskassan förlorar upp till 70 miljarder kronor, skriver Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, i Ekonomistas.

Större länder har ondgjort sig över att handel med varor och tjänster sker i deras länder medan bolagsvinster hamnar i andra, ofta små, exporterande länder. OECD vill därför införa en reform av bolagsskatten som flyttar skatteintäkterna till de länder där handeln sker.

Sverige har protesterat, men det hjälper knappast, menar Waldenström. Om reformen genomförs kommer en stor del av Sveriges bolagsskatteintäkter försvinna utomlands. Bedömningar talar om tapp på mellan 15 och 70 miljarder kronor.

”Regeringen får gärna berätta hur de tänker agera ifall ett sådant statsfinansiellt bakslag inträffar”, skriver Daniel Waldenström i Ekonomistas.

12 feb
Läs mer om Digitalskatten i EU
Therese Jahnson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

”Den nya överklassens sjuka arbetsliv är inget att avundas”

Mattias Svensson vill inte byta liv med någon av de entreprenörer som är Sveriges nya miljardärer, skriver han i en krönika i Arbetsmarknadsnytt. Precis som vid idrott på elitnivå krävs enorma försakelser för att, i bästa fall, nå och för en stund kunna hålla sig kvar på toppen, menar Svensson.

”Det är en rätt fascinerande utveckling som skett de senaste decennierna. Borta är den gamla tidens kapitalist som kunde leva på avkastningen av sitt investerade kapital. Numera investeras primärt det egna humankapitalet och det gör att det nu är de rika som jobbar mest, inte minst”, skriver han.

12 feb
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Engelska titlar här för att stanna

CIO, CINO, och Director of First and Second Cycle Education. De engelska titlarna är numera många även i Sverige – och de är här för att stanna, skriver Sydsvenskan.

– Det här är en gradvis utveckling i takt med att vi blivit mer och mer anglosaxiska och internationella. Och man hugger gärna till med det som är internationellt, det ger intrycket av att man är just; internationell. Det är tjusigare med en titel på engelska, det låter märkvärdigare, säger Mats Alvesson, organisations– och ledningsforskare på Lunds universitet, till tidningen.
Han menar de engelska beteckningarna skapar en mystifikation av arbetslivet, men att det samtidigt kan vara förvirrande för omgiven att förstå innebörden av titlarna.

Reine Ericsson har jobbat för Ericsson och har rest mycket i tjänsten under de flera decennier.

– Jag tror att det i den globaliserade affärsmiljön frammanats – för att vi exponeras för konkurrens från den internationella arbetsmarknaden – mer tilltalande titlar som syftar på ett större och bredare ansvar, säger han till Sydsvenskan.

12 feb
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön