Nyamko Sabuni Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Sabuni: Har inget emot att leda en enpartiregering

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger i en intervju med Aftonbladet att hon hoppas på att Alliansen i framtiden kan återbildas för att bilda regering och få en borgerlig statsminister.

Går inte det kan hon även tänka sig en liberal enpartiregering.

– Jag skulle inte ha något emot en enpartiregering där Nyamko Sabuni är statsminister och fyller hela regeringen med liberala statsråd, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer om L:s dag i Almedalen

Toppnyheter

David Cameron och Jeremy Corbyn.
Valet i Storbritannien

Cameron: Det här markerar slutet för ”Corbynismen”

Den tidigare premiärministern och partiledaren för Torypartiet David Cameron skriver på Twitter att resultatet från det brittiska nyvalet är ”extraordinärt och kraftfullt”. Det markerar slutet för Labour-ledaren Corbyn och ”Corbynismen”, menar Cameron.

Han skriver också att att Torypartiet har fått ett stort förtroende och att det är något som man måste fortsätta att göra sig förtjänt av.

”Premiärministern har mitt fulla stöd”.

7 min
Sandy Nielsen.  Malin Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många väljare oroade kring brexit: ”Jag är förkrossad”

Londonbon Sandy Nielsen är orolig för vad som ska hända nu när Torypartiet får egen majoritet och Storbritannien går mot att driva igenom brexit. Hon röstade på Liberaldemokraterna och vill att landet stannar i EU. Hon säger till TT att hon känner sig ”förkrossad”.

– Saker kommer bli värre, men förhoppningsvis kommer vi lära oss något av det efteråt.

Hon säger också att landet kanske måste ta sig igenom en kris för att ”kunna komma framåt”.

2 tim
Flygbild över Buckingham Palace/Johnson lämnar Downing Street för att åka till Buckingham Palace. Sky News / TT
undefined

Johnson på traditionsenlig träff med drottningen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har besökt Buckingham Palace och drottning Elizabeth under fredagseftermiddagen, rapporterar flera medier.

Mötet hålls traditionsenligt efter en valseger, där drottningen ber valvinnaren att bilda regering. När Johnson anlände tillbaka till Downing Street, där han senare ska hålla ett tal, möttes han av jubel.

Rösträkningen är inne i sitt slutskede men redan tidigt på morgonen stod det klart att Johnsons konservativa parti får en klar majoritet i parlamentet och att Labour gör ett katastrofalt val.

1 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Annika Creutzer och Claudia Wörmann.  TT
Riksbankens räntepolitik

Höjd boränta väntar: ”Är det kämpigt så bor man fel”

När Riksbanken nästa vecka väntas höja reporäntan till nollstrecket är det sannolikt att bankerna och bolåneinstituten följer efter med en mindre räntehöjning.

När Riksbanken för ett år sedan höjde räntan från rekordlåga minus 0,50 procent till dagens nivå på 0,25 procent var flera bolåneinstitut snabba på att haka på. Räntorna med lägst bindningstid, tre månader, höjdes i de flesta fall med 0,20 procentenheter.

Men det väntar inga större stormar för bostadsägare.

– Jag tror inte på några snabba chockhöjningar av räntan. I så fall är det små, försiktiga höjningar, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert till TT.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann säger:

– Om man känner att en räntehöjning blir kämpig, då bor man fel.

4 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbanken talar i nattmössan om höjning

Sjunkande inflationsförväntningar, en avmattad konjunktur och en kronkurs som lyfter gör att Riksbanken borde vänta med sin aviserade räntehöjning. Det skriver Realtids Per Lindvall i en analys.

”Det är obegripligt att Riksbanken kan tro på sin egen möjlighet till måluppfyllelse och pratet om att höja räntan i detta läge ter sig som en nattmösseprodukt”, skriver Lindvall.

DI:s Felicia Åkerman kommenterar SCB:s arbetslöshetssiffror. Hon tror inte att det kommer påverka Riksbankens räntebesked den 18 december på något sätt.

”Osäkerheten kring SCB:s statistik och ökningen i sysselsättningen ger direktionen ett alibi att se igenom försvagningen”, skriver Åkerman.

Igår 15:33
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
Illustrationsbild/Göteborgs kommunfullmäktige TT
SD:s framtid

SD-politiker tar paus efter rasistiskt skolpåhopp

SD-politikern Christer Hätting, ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, pausar sina uppdrag. Det rapporterar P4 Göteborg.

Förra veckan dömdes Hätting för förolämpning efter att ha kallat en elevassistent för ”jävla invandrare” och ”jävla idiot”. Enligt tingsrätten var brottet rasistiskt motiverat. Händelsen inträffade på en skola i mitten av oktober.

Förutom sitt uppdrag i kommunfullmäktige är politikern även ledamot i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo, samt i förbundsfullmäktige i kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg, skriver GT.

2 tim
Illustrationsbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hat och våldsuppmaningar på SD-vänliga FB-grupper

Uppmaningar om att spränga moskéer, skjuta afrikaner och önskningar om fler Anders Behring Breivik. Det är vad den antirasistiska tidningen Expo hittat i en granskning av slutna SD-vänliga grupper på Facebook.

Expo har tittat på elva grupper där både namnet och beskrivningen gör gällande att de är till för personer som delar SD:s värderingar. I dem har man hittat totalt 240 grova avhumaniserande inlägg.

Sverigedemokraterna tar avstånd från grupperna.

”Jag känner inte igen den här jargongen hos våra väljare eller dem som hittills röstat på oss, och förutsätter att människor i allmänhet kan skilja på partiets sympatisörer från extrema haverister som sprider hat och hot på sociala medier”, skriver partiets presschef Henrik Gustafsson till TT.

Igår 19:38
Läs mer om SD:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer