Nyamko Sabuni Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Sabuni hamnar högt i ny förtroendemätning

Den nyvalda L-ledaren Nyamko Sabuni hamnar högt i sin första förtroendemätning som gjorts av Demoskop på uppdrag av Expressen.

30 procent av väljarna uppger att de har ganska högt eller mycket högt förtroende för Sabuni, vilket är en hög siffra i jämförelse med vad nyvalda partiledare tidigare har haft i sina första förtroendemätningar.

Den enda partiledaren som rankat högre än Sabuni var föregångaren Jan Björklund som i sin första mätning fick 36 procent. Han hade då haft positionen som skolminister i en alliansregering.

Peter Santesson, som är opinionschef på Demoskop, menar att Sabuni sett till förtroendesiffrorna ändå har större möjlighet att lyfta stödet för Liberalerna än Björklund hade.

Högst förtroende har statsminister Stefan Löfven med 39 procent följt av KD-ledaren Ebba Busch Thor med 37 procent.

Mätningen

Procentsatsen anger andel som svarat att de har ”ganska stort/mycket stort förtroende” för partiledaren. Förändringen jämfört med tidigare mätning anges inom parantes.

Stefan Löfven (S) 39 procent (+3)

Ebba Busch Thor (KD) 37 procent (-3)

Ulf Kristersson (M) 34 procent (+2)

Jonas Sjöstedt (V) 34 procent (0)

Nyamko Sabuni (L) 30 procent (–)

Jimmie Åkesson (SD) 30 procent (-2)

Annie Lööf (C) 30 procent (+2)

Per Bolund (MP) 19 procent (+3)

Isabella Lövin (MP) 18 procent (0)

Om mätningen

Målgruppen i undersökningen var den röstberättigade allmänheten. Frågan som ställdes var: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperioden var mellan den 1-5 juli 2019. Metod och urval var Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel och antal genomförda intervjuer var 1 113.

För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val. Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Opinionsläget

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran