Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Sabuni: ”Efterkonstruktion att Jakobsson lobbat”

Nyamko Sabuni medger i Ekots lördagsintervju att hon diskuterade frågan om en elektrifiering av fordonsindustrin med Liberalernas tidigare partisekreterare Johan Jakobsson innan förslaget presenterades.

– Det förnekar jag inte alls (…) men att Jakobsson skrivit en rapport som han sen har lobbat hos mig är en efterkonstruktion. Jag kommer själv från industrin och visste precis vad som pågick.

Sabuni har den senaste veckan förnekat att Liberalerna är ett parti som styrs av lobbyister. Detta efter att en granskning i SvD gjort gällande att Sabunis första löfte som partiledare, tillsättandet av en kommission för elektrifiering av transportsektorn, var en direkt produkt från Scania. Lastbilstillverkaren hade i sin tur anlitat Johan Jakobsson via hans pr-byrå Nordic Public Affairs.

Toppnyheter

Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

39 min
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
undefined

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer